Zatvaranje zimske brazde

Naopako. Pa sa 100l mozes 3x preci tu povrsinu, a sa dijagonalnim prohodima nek je maks 1l/kj vise.

Pa stvarno ne znam jer na to se nije obraćala pažnja.Kad je grubo oranje išla se blaga dijagonala ,a kad je bilo lepo ravno oranje onda se išla oštrija dijagonala.Pred setvu normalno na pravac i bilo je uvek stvarno lepo.

Da li je radio neko dijagonalno i koliko je vise vremena potrebno da se uradi parcela kad se vozi pravo naspram ovog drugog.Ja sam razmisljao da sutra za repu predjem jos jednom ali dijagonalno,ali neznam koliko ce to vremena da mi odnese.

dijagonala ako se sad radi bice dobra u prolelece, jer ce sva vlaga biti ujednacena, a ako se radi odmah dijagonala i za njom po pravcu u te preseke tockova se nagura suva zemlja i tu nista nenice bez kise, to se moze sve resiti duplim tockovima gde manje traktor tone i nece biti nigde te suve zemlje. Treba probati pa videti, sve je stvar u radnom zahvatu i broju okretanja, ali recimo da cete 20 % duze ostati na njivi, sto sira njiva to se smanjuje.

Naopako. Pa sa 100l mozes 3x preci tu povrsinu, a sa dijagonalnim prohodima nek je maks 1l/kj vise.
Slazem se da je normalno oko 3l ali ovo kad dodju krajevi ima okretanja ubi boze.Sumnjam da ce samo za 1l da digne potrosnju.
Probacu sutra jednu parcelu ali bas pravu dijagonalu,iz jednog coska u suprotan pa videcu.

Sve zavisi kolika je parcela, jer ces pri kraju imati da radis dva trougla,a to znaci malo vise okretanja.Takodje , mislim da ne treba sada bas mnogo sitniti parcelu, finis ostaviti za kraj marta ili pocetak aprila, ko zna moze da se okisa u martu ili padne sneg.........

@ddragan Ako ti kojim slucajem njiva izlazi na dva puta, onda je prelazenje dijagonalno cista extravagancija jer ces je ugaziti dibidus gde budes okretao...........

Ok,onda cemo bas imati prave rezultate.Znaci pratimo sledece parametre-usitnjenost, utrosak goriva, potroseno vreme i na kraju sabijanje zemljista.

Pravougaonog je oblika i izlazi na 2 puta.Suvo je dosta,nebi trebalo da mu smeta nesto mnogo.
@Bojcetic ok.

Probajte samo jednu polovinu sirine da ukosite, znaci krecete uz medju, a na drugom kraju da izadjete u pola parcele, jer cete tu imati jedan deo (za pola sirine njive ) lepu duz i tu cete kupiti vreme koje cete kasnije malo da izgubite.

Probajte samo jednu polovinu sirine da ukosite, znaci krecete uz medju, a na drugom kraju da izadjete u pola parcele, jer cete tu imati jedan deo (za pola sirine njive ) lepu duz i tu cete kupiti vreme koje cete kasnije malo da izgubite.
Nemoj da mi persiras.Cekaj hoces da kazes da pojacam dijagonalu....ne razumem bas najbolje sta si hteo da kazes.

- - - - - - - - - -

@ddragan Ako ti kojim slucajem njiva izlazi na dva puta, onda je prelazenje dijagonalno cista extravagancija jer ces je ugaziti dibidus gde budes okretao...........
Okretacu se kod komsija i posle im pustim 1-2 prohpda da zatrpam tragove:ideja:.:haha:

Ja imam ovakvu parcelu od 13ha.Sve što sam obeležio crnim je poljski put i na jednom mestu gde je takođe crno je livada gde se može lepo okretati..E na njoj bi se recimo isplatilo tj. dosta malo gazilo na okretanju.Na punoj dužini je 500m.
53ps3s.png

To je odlicna parcela za takve zezancije,mada u principu ni kad je pravougaona a siroka(10-15ha) nije opasno sto se ugaze krajevi ali na malim...

Evo necu persirati, kazem da neidete s coska na cosak, ves s coska na pola sirine na drugojs strani njive, tj taj va prvobitno zamisljen ugao da prepolovite.

Okretacu se kod komsija i posle im pustim 1-2 prohpda da zatrpam tragove:ideja:.:haha:[/QUOTE

Hahahahahahahaha, tako vec moze........................mada ipak mislim da ce ti tako brzo dosaditi......Samo malo uradi, nemoj mnogo da to ne postane moda kod nas........

Ja jutros zatvorio. Nisam bas nameravao ali kad sam juce bio u ataru dosta parcela je uradjeno pa reko ajde i ja:osmeh:. Inace kao sto rece kolega ladno bi se moglo i sejati. Sta moze da se desi ako je jako lepo i sitno odradjeno, DA SE ZEMLA OD PUNO PADAVINA JAKO SLEGNE ILI STA

Svaka godina je prica za sebe, ovi sto su uradili moze da bude odlican potez, a mogu i da se jede na prolece.

Al sve mi se cini da je danas februar, a ne januar, vecina bi pozatvarala sve.

Nazad
Vrh