Zatvaranje zimske brazde

Danas ćemo završiti zatvaranje svih površina.Prešao sam spremačem delove parcela ,koje uglavnom imaju vode do kolena a sada nisam ni gume isprljao.

Evo par slika iz pripreme i jedan video iz rada, zatvorene sve njive pa sada kako bude.

montaza duplih tockova
uod7.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

i7li.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Zasto polako, onaj kome su oranja dobra i rastresita nema potrebe da ide u martu i da srlja sa zatvaranjem brazdi kad ce sad mozda dobiti i bolji efekat, na dobrim oranjima i ovo malo mraza je rasulo svu zemlju, losa ce imati problema i u martu sa spremanjem i zatvaranjem.

Ja sam sve poravnao, nešto jesenas a nešto ovih dana, imam još jedan dan mojim koperantima i gotovo, suvo sačuvaj bože.

I kod nas sada svi zatvaruju brazde,ali zato kada im to bude zapeklo,ima rogove da dobiju.Dzabe sada trose naftu kada ce na prolece opet morati da predju jednom.

Ja nisam video ni jedan traktor u Ovo vreme,vec godinama u mom ataru.Ja vec godinama u martu Bacim ureju(Samo to i bacam),Tanjiraca pa spremac i onda prvo setva suncokreta pa kukuruza do 20.aprila gotova setva.I nikad nije omasilo!

Jel imao iko problema da sa zatvaranjem pre zime i snega s proleca zemlja bude nabijena/tvrda i koliko je to uopste opasno!
Mi smo jedan deo presli drljacom sa valjcima ali je stvarno bilo kao staklo pa smo posle radili bez njih da tek malo bude neravno!
Strnjista i tvrdu zemlju smo ostavili

Kod mene je takva zemlja da ako radim nesto pre snega (probao sam) zemlja koja je zuckasta ,peskajiva i vrlo rodna i laka za obradu bila je toliko nabijena da sam morao dva puta da predjem traktorskom frezom da je razbijem.
Najbolje se pokazao sistem kod mene tek kad prodju snegovi, a da ima jos pomalo mrazeva onda ispada pena

Napisao sam na prethodnoj strani da sam probao pre 10-tak godina ,a MONTOYA zna kakvu zemlju imamo mi u Bogaticu.
Stvorio se vodolez od po meni male kolicine padavina i dok su ostali ljudi koji nisu zatvarali spremali njve i sejali ja sam kopao kanalcice da izvedem vodu.
A igranka je bila tek kad se prosusilo i kad sam usao u njvu.

Nazad
Vrh