Zatvaranje zimske brazde

Navuci cete vi palamidu,nije mi jasno sto volite da upropastavate zemlju gmacajuci po vlaznom.....sedite smirom kuci,kad vec niste mogli jesenas po suvom.

Ako je vlazno onda nikako ne treba raditi ali ako ne ostaju tragovi od traktora onda je to vec druga prica.Poenta ranog spremanja i jeste da se iziritiraju korovi (palamida ,poponac...)pa onda setva u "zeleno",pa treci do peti dan od setve total + mala korekcija hemijom post em... pa da vidis kako se njive ciste od najtvrdjih korova.Ko ima sejacicu sa diskovima zna o cemu pricam:ppozdrav:

Kod mene samo onaj koji je orao u zadnje 2 nedelje moze da zatvara brazdu a ostali nemogu da udju jer je samo 2 cm suvo.Ako nepada posle Nove godine ce sigurno moci jer Kosava nemilosrdno duva i susi.

Ja sam danas malo ravnao i ide lepo, nelepi na točkove tojest čiste ripne a blata nigde nema na putu, možeš biciklom po ataru gde god hoćeš, ovo još nije bilo da u decembru ovako suvo u ataru.

quote_icon.png
Citiram: paorpaor Delim misljenje sa predhodnim postom. Trajno i nepovratno ce se naneti steta zemljistu jer ipak ovo nisu proletnji uslovi i zemlja nije, da tako kazem, sazrela.

a sta ce joj se desiti pa nije to sunka koja je na susenju pa da cekas da sazri

Paorpaor je u pravu. Nije za džabe ona stara izreka: Na mokru zemlju i suvu ženu se neide.

Ja sam danas malo ravnao i ide lepo, nelepi na točkove tojest čiste ripne a blata nigde nema na putu, možeš biciklom po ataru gde god hoćeš, ovo još nije bilo da u decembru ovako suvo u ataru.
To je bog ostavio jos malo lepog vremena ovima(nama) sto nisu stigli posle oranja da odrade.Za par dana kad bude zabiberila zima sledeci ulazak u njivu tek tamo oko 15.04.

razmišljao sam ovih dana da bacim djubre za krompir 8-16-24 1000kg po hektaru i da predjem septospremačem pa onda u martu sejalica i u njivu . šta vi mislite o tome

Mi od jutros zatvaramo zadnja oranja.Pored svih traktora radimo sa starom proverenom kombinacijom, što bi neki rekli od dede,IMT 539 i četvorokrilna obična drljača.Znači nema rotore,nema hiljade kila već samo malo bolje klinove.Posao po meni čista desetka.Retko gde se poznaju tragovi od traktora a nije ni suviše sitno kao posle setvospremača.Idemo sa 2 brzom na 1600-1800 obrtaja.Potrošnju neću da napišem jer je smešna.

ja isto sutra idem da zatvorim sva oranja drljacom obicnom....prelpo je vreme :) a to da li se ide prvom ili drugom brzinom mislim da zavisi od oranja...ja sa 560 uvek idem prvom, da ne ispadnem :osmeh:

Nazad
Vrh