Zastita vocnjaka od mraza

Da li postoji sansa da se plodovi koji nisu skroz pocreli oporave ili su i oni gotovi? Jedan plod sam presekao i iznutra je zelen,a od spolja je malo oprljen.
 
Čačak je mraz obrisao kao metlom.

Ravnica, sela niz Moravu juče oko -4C po drugi put, krompir crn, voće što je prvi put preživelo, drugi ga je dokrajčilo.
Najbolje su prošla brda, 300-400mnv, ali samo uzvišenja, gde je bliže potocima ili uvale i tu je nastradalo.

Kod mene prvi put nije bilo oštećenja, juče stradali niži delovi redova jabuka. Šljive, kajsije, breskve i trešnje za sada dobro. Temperatura -2C do -3C.
Bilo je malo oblaka, i odjednom je izvedrilo i za 30min od +1 svuklo do -2. Jedan deo dovodnog creva od 2 cola koji nije ukopan je zaledio tako da nisam uspeo da pustim KPK.

Pod protivgradnom mrežom 0.5-1C toplije nego van nje.

U petak sam poprskao sa Epin ekstra i Isabionom.
 
Minus 2 u vocnjaku kod mene,pusteno kpk da zaliva i dva atomizera boxuju prskanje vodom...bice ovo duga noc
 
Kolega, navijam da uspeš da spaseš rod. Kod mene u dvorištu je bilo nekog mraza i slane, vidi se po travi. U voćnjaku ćemo videti kasnije kako je bilo.
 
Kolega, navijam da uspeš da spaseš rod. Kod mene u dvorištu je bilo nekog mraza i slane, vidi se po travi. U voćnjaku ćemo videti kasnije kako je bilo.

Kolega ako mi verujes jos uvek nisam otisao da vidim. Psihicki se spremam da odem u vocnjak..

Nesto slika nece da se otvori. Da se vide plodovi oblozeni ledom od prskanja.

- - - - - - - - - -

Ishod nocasnjeg nespavanja,list platio ceh ima dosta oprljenih i pocrnelih na stablu,ali je zato plod netaknut. Operacija uspela. Samo cu da kazem,ruka se pozlatila onom ko izmisli travu za vocnjak. Da nije bilo nje nista ne bi uradili posle ovolikih kisa. Masine ne bi mogle da udju. Nadam se da su i ostale kolege prosle dobro.
 
Mire ima li u blizini drugih voćnjaka koji nisu štićeni da uporediš koliko je pomoglo prskanje atomizerima? Do koliko je išla temperatura u - i koje voće si štitio?
 
Ovo je pretpostavljam od mraza.. Ima po neku fleku na plodu.. Neznam da li takav plod moze da se popravi i spase.? Unutra je zelen samo povrsinski ima malo flrke... Da li je neko imao iskustva sa tim...?
be1e4e935ffe3e3f7417763c625b8345.jpg


Послато са F3311 уз помоћ Тапатока
 
Subota ujutru je bilo malo mraza ali nista osim kajsije nije stradalo. Za jutros neznam nema ko da ode da pogleda, izgleda da je bio malo žešći mraz ali mislim da opet nije bilo stete na višnji izmrzli su orasi tako su mi javili.
to pricam za moje selo i vocnjak ali znam da je u okolini sve izmrzlo na mozda kilometar dva vazdusne linije
 
Mi smo prskali aminokiselinama 2x, spasili smo plodove u jabuci jedno 90%. List je oprljen i sav jadan. Za 3-4 dana valjda ce biljke doci sebi.
 
Imali li kakvih informacija u vezi preparata epin extra. Ja sam ga koristio. Međutim ostale su i one voćke što nisu tretirane, pa tako da nisam mjerodavan. Srećom nije bilo jakog mraza odnosno ja sam izmjerio minus 1.
 
Mire ima li u blizini drugih voćnjaka koji nisu štićeni da uporediš koliko je pomoglo prskanje atomizerima? Do koliko je išla temperatura u - i koje voće si štitio?

Koelga Pesut,ima nekoliko vocnjaka u blizini koji nisu tretirani ni epinom ni vodom nikakve zastite nije bilo i kako stoje stvari debelo su sadnice platile. Ovo je drugi mraz kod mene za dva dana,s tim sto je ovaj nocasnji po meni bio daleko jaci. U prethodnom smo krenuli sa prskanjem negde oko tri ujutru kad je temp usla u minus. A nocas je sve krenulo vec oko 12 nocu i trajalo sve do sest ujutru kad sam i ja digao ruke i rekao ne mogu vise...tako da,u globalu plod je ostao ali sad sta ce biti sa stablom videcemo. A da temperatura se vec oko 12 spustila ispod 0 a ujutru je pokazivalo -4. Ako je za verovati termometru...
 
Jutros najžešci mraz do sada, kajsija,nektarinai breskva su preziveli.Sumljive su trešnje i šljive dali ce preživeti znaće se za dan dva
 
Kod mene u dvorištu je bilo nekog mraza i slane, vidi se po travi. U voćnjaku ćemo videti kasnije kako je bilo.
Izgleda da ćemo ove godine probati 50-ak plodova kajsije, 1 plod burlata, 2 ploda regine, 3 ploda droganove i 1 plod sunbresta, desetak plodova breskvi... sve su to mlade sadnice... od šljiva će biti i za džem i za klopanje a rakiju još uvek ne umem da pravim a nemam ni čime.
Za dlaku smo izbegli ovaj mraz a sad opet gledaj u nebo da ne naiđu oblaci....
 
Jutros oko 3 stepena u plusu kod mene. Izgleda da je najgore proslo.
Sto bi par mojih komsija reklo : ,, Dok ne dodje vreme da stavljam voce u gajbu , necu nista da procenjujem koliko je mraz ostetio''. Tako da uopste nema pravila, sto se kod mene pokazalo vise puta.
 
Nazad
Vrh