Zapošljavanje diplomiranih inženjera poljoprivrede 2011

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tacno tako ako je neko stvaralac i ako se tako izjasnjava, sto toliko brine o drzavnim parama i uopsteno o tome kako se dele, vise mislim da je ono drugo, grebator... Sve krize u ljudskom drustvu nastaju zato sto neko bez prava na to brka ruku u tudji dzep !!! Ako smo braca po krvi, sestre nam nisu kese... Ni ja ne zelim mnoge stvari da radim u ovoj zemlji pa moram, a jedna od najapsurdnijih je da placam Vojvodjansku vladu i parlament pokrajinske vladare, sto je i te kakav apsurd... Cutim i trpim !!!

Tacno tako ako je neko stvaralac i ako se tako izjasnjava, sto toliko brine o drzavnim parama i uopsteno o tome kako se dele,
Iz veoma jednostavnog razloga, radi se o njegovim parama.
Drzavne pare ne postoje, postoje one pare koje je drzava uzela od stvaralaca i deli ih nekome. Nista logicnije nema od toga da se stvaralac zanima za to kako i kome se dele njegove pare.
Sve krize u ljudskom drustvu nastaju zato sto neko bez prava na to brka ruku u tudji dzep
Tacno tako, drzava brka ruku u stvaraocev dzep da bi ih dala npr savetodavcima koji su nepotrebni.

Zato što su to novci nas koji plaćamo porez ovoj državi.
Ne plaćaš ti ništa, jer ništa ne stvaraš, tebi samo daju. I ja sam uzgred protiv tog nazovi parlamenta i mnogih drugih stvari.
Više puta sam ponovio da bi bio najsrećniji kada subvencije ne bi postojale uopšte. Ali okruženje diktira takvu priču..
Mojoj porodici je samo otimano, i nikada ništa od "milosti" državne dobili nismo, u smislu nekih "bespovratnih" kredita, stanova, i slično..
Ali bi mi bilo još draže, javno ću reći kada bi takvi neradnici i mutivode kao ti dobili otisak otpozadi.
Nadam se da će to desiti vrlo brzo.
Moraćeš početi nešto zaista da radiš, za promenu!

Zanimljivo je kako neki vajni drzavni cinovnici , a ovi asistenti to jesu, bar neki od njih uopste ne poznaju ni najosnovnije principe na kojima pociva drzava pa pricaju o drzvnim parama i o tome kako gradjane ne treba da interesuje kako se torsi budzet. A imaju zavrsene fakultete? To bi trebalo da bude stvar najosnovnije ospte kulture.

@ Ironmane
To sto placas drzavi je obaveza i to ne samo tvoja nego i svih gradjana ove zemlje a ti ako neces da placas porez ti idi na neko ostrvo i stvaraj bez ikavih dazbina i obaveza a ako si civilizovan covek placaces... I jos nesto napomenuo sam stvari koje su za mene kao Srbijanca nepotrebne i gde se zavlaci licno u moj dzep i cele Srbije, pa drugari na posao kao sto kaze narodna poslovica " Prvo ocisti djubre u svojoj avliji pa onda u gledaj sta se desava u tudjoj " .... I slobodno dodji do nas dole na jug malo da utvrdis ko su stvaraoci a ko potrosaci, a videces socijalu, oni jedva cekaju da vide novog mesiju koji ce ih prosvetliti a koji pored republickih fondova koristi i pokrajinske koje oni finansiraju, to je tek apsurd !
@smilad
Dok je tvoj deda kao sto kazes imao luksuz da stvara, moj je bio moblisan da probija Sremski front i da ostavi kosti na njemu, gde porodica nije mogla ni valjano da ga ozali... tako da neki drugi, zbog ovih prvih nisu imali tu sansu zivotu da budu stvaraoci nego da budu stradalnici, sto iskreno mislim da je od veceg znacaja za ovu drzavu... Tako da mi je dosta ispostave fiktivnih racuna, odnosno onih gde je racundzija onaj koji je sve dobijao a onaj koji je placao to cinio krvlju.

Poslednja izmena:
To sto placas drzavi je obaveza i to ne samo tvoja nego i svih gradjana ove zemlje
To sto je placanje poreza obaveza uopste ne znaci da ne treba ili da nemam pravo da se interesujem za to kako se trosi taj novac. Plaacnje poreza naravno da, ako ne zelim tu je drzava sa svojoim mehanizmima da me primora, ali i nad popom ima pop, pa su nad drzavom gradjani koji treba pomno da prate kako se ona odnosi prema zajednickoj kesi.
I, vidis, ja npr ozbiljno zmaneram drzavi sto je moj novac dala nekim tamo savetodavcima od kojih niko nikakve fajde nema a trose ogromne pare. To je jedan od razloga sto nisam glasao one koji su takvu odluku doneli i nadam se da ce vas neko sto pre oterati sa drzavnih jasala.
I nemoj to po regionima deliti, bar ne ti, i ne pozivaj se na jug.
Simpo iz tvog Vranja nikome nista ne placa i drzava ga tolerise i to dopusta. Pogledaj spisak poreskih duznika pa ces videti kako stoje uplate u budzet sa tog juga o kom pricas.

@Ironmane, Ironmane
Ponovo zaviruješ u tudje dvorište, koliko je te poljoprivrede o kojoj ti pričaš i puna su ti usta nje u sivoj zoni i neoprezovano, pa sigurno jedno 50% ... a o tim istim gradjanima i podelama nemoj da mi pričaš jer kada bih sad postavio link o kojekavim Gradjanskim budalaštinama i inicijativima po Vojvodini pa ljudi bi se zgranuli !!! Drugo ovo je forum i neophodno je iznosenje argumenata, nemoj deliti slažem se nisam ni počeo to da radim dok pojedinci nisu krenuli. Ne pozivaj se na Jug a našta molim te da se pozivam na Sever, Zapad, Istok i ne ja pa ko će kada ne nadjoh čoveka na forumu na ovoj temi iz drugih krajeva ??? Lično mislim da si ti Ironmane pomalo i zalutao u poljoprivredu evo predlažem ti da osnuješ nevladinu organizaciju koja bi se bavila trošenjem budžetskih sredstava zarda dobra i do mile volje da kontrolišeš... Simpo nema takvu dinamiku uplate poreza ali je odgovoran za 5000 radnika tih 5000 primaju redovno platu, kupuju hleb i namernice preko njih plaćaju porez, plaćaju struju isto preko nje i porez itd i nije na grbači države kao npr. Azotara Pancevo...

I na kraju koliko god svi vi mislili da smo nesto "crno" a vi "belo" shvatite da su to dve strane iste medalje i da govoreci protiv nas radite nesvesno protiv sebe, jedno bez drugog nece moci postojati u buducnosti ...
Bez obzira na buducnost ovog projekta a to ce se reci po njegovom isteku, meni je drago sto je ova prpiska ipak bila dostojanstvena i priznajem u nekim segmentima i zustra i na granici da postane neprijatna ali za citaoce svakako zanimljiva !!!
@Smilad i @Ironman postujem Vase misljenje koje je suprotno i sa dozom neprijateljstva prema mom, ali kao sto sami obavestajci kazu: Prijatelji mogu da postanu neprijatelji a neprijatelji da budu prijatelji !!!

Poslednja izmena:
@Ironman

Potrebni su, ali u daleko, daleko manjem broju. I ne kao asistenti savetodavaca, već kao redovni savetodavci, koji rade od jutra do mraka i koji mogu da se pohvale rezultatima svoga rada! Složićeš se da je tako?! :)

Po meni normalan stav poljoprivrednika bi bio "Potrebna nam je moderna savetodavna služba i drago mi je što je neko pokušao da uradi nešto, ali ovaj projekat ništa ne valja zbog toga, toga i toga." ili,
"Treba nam savetodavna služba ali je ovo pogrešan način i nemoguće je sprovesti dok se ne..."

A preovlađujući stav ovde je "Ne trebaju nam asistenti (jer sve znamo) i trebaju nama da daju te "naše" pare"

Budžet se puni sa raznih strana, uglavnom oporezivanjem potrošnje i zaduživanjem a plaćanja individualnih PG u budžet su zanemarljiva. I uopšte ne razumem da se neko žali na državne namete u poljoprivredi. Tu nije najveći problem, veći problem je npr neznanje i loša organizacija velikog broja sitnih pg.
Profit poljoprivrednicima uzimaju razni dobavljači, kupci, banke, osiguravajuće kuće, monopoli a i pravi prevaranti...
Država utiče negativno na druge načine...što nije tema trenutno.

@smilad
Vidi se da si iz stare paorske porodice što je dobar temelj za uspeh. Ali probaj da se oslobodiš tog zaostalog shvatanja države. Tvom dedi su najveći problem bile ćate a tebi savetodavci. Taj tvoj patološki strah od države je sigurno izazvan neprijatnim iskustvima iz prošlosti, ali mislim da u budoćnosti "brkove" treba da čuvaš od pobesnelih zelenaša i gladnih komšija a ne od države.

Poslednja izmena:
kada bih sad postavio link o kojekavim Gradjanskim budalaštinama i inicijativima po Vojvodini pa ljudi bi se zgranuli !!!
Sto ce reci, kad se vec prave budalastine ajd da napravimo jos koju?

A izvini, a kako bi bilo da se budalastine uopste ne prave, ni te sa tim inicijativama ni ove sa savetodavcima?
?? Lično mislim da si ti Ironmane pomalo i zalutao u poljoprivredu
Mozda, ali ako je tako to onda nisam uradio ja vec neki moj daleki predak jer ja sam ko zna koja po redu generacija koja se bavi iskljucivo poljoprivredom i od nje zivi.
Ti mi predlazes da je napustim i predjem u savetodavce?

tih 5000 primaju redovno platu,
ali se na njihove plate ne uplacuju doprinosi u budzet, simpo ne placa struju, vodu, komunalije, nista....Dinkic je dao nekom tamo direktoru bivseg Delisesa iz Vladicinog Hana (tada firma u restrukturiranju) 10 miliona dinara da ovaj navodno obradi neke vocnjake (koji su vec tad bili unisteni neradom) i te pare su naravno podeljene na plate jer vocnjaci prakticno ni ne postoje, u Vranju je zapoceta neka navodno strana investicija u koju su ogromne pare iz budzeta izdvojene, investitor je nestao i drzava morala da rusi zapocete gradjevine a to opet debelo kosta.....ulaze se u taj jug, manite vi price o tome kako ste jadni i cemerni, to sto vama niko nije rekao da je Tito mrtav pa ocekujete da vam se samo daje je vas problem. Vama se daje daleko vise nego Sumadincima, mojim Valjevcima, Cacanima, Loznicanima ali mi cutimo, trpimo i radimo.
Složićeš se da je tako?!
Naravno, vec sam ovde iznosio neke ideje kako drzava treba da pomogne poljoprivredi, ali ovde komentarisem ovo sto je uradila, a uradila je totalnu budalastinu.

a plaćanja individualnih PG u budžet su zanemarljiva.
A ko ovde prica o PG?
Da li je seljak pored toga sto je clan nekog tamo PG ujedno i gradjanin ove drzave? Da li taj gradjanin puni budzet tako sto prilikom svake kupovine bilo cega, kafe, cigareta, odece, obuce.... najmanje 18% odvoji za budzet i ima li pravo da pita gde su te pare i kako se trose?

A preovlađujući stav ovde je "Ne trebaju nam asistenti (jer sve znamo) i trebaju nama da daju te "naše" pare"
Ja kao preovladjujuci stav vidim "ne trebaju nam asistenti jer iako ne znamo sve ipak znamo vise od njih" A to je na zalost u vecini slucajeva tacno.
Ne treba da nama daju nase pare a li ne treba ni njima da ih daju.

@Ironmane
Covece pa ti si i fakir ima te na pet mesta u ovoj zemlji.... odluci se konacno gde si !!! O tome sta upalcuje Simpo sta ne uplacuje svodi se na nekakve tvoje pretpostavke koje su potkrepljene rekla-kazala, ali ako si imao uvid u bilans stanja te firme .... To o politickim dilovima koji su postojali oko nekakvih fantomskih fabrika to postoji i u Sabcu i u Valjevu i u Novom Sadu.... Koja to vasa firma ima pet hiljada radnika a nije na drzavnim jaslama pa i da ne placa i poreze i doprinose, nema ni jedna, sta je to ulozeno konkretno kod nas nista 0 dinara ... Simpo daje sadnice za sadnju 1000 hektara dunja u Pcinjskom okrugu koja to vasa firma daje navedimi jednu, i plasman i otkup proizvoda nudi svojim kooperantima, i sta ja treba da takvu drustveno odgovornu firmu da osudjujem, ... Delises podize nove zasade voca u Vladicinom Hanu ali ti vocnjaci jesu postojali ali je Ervinija unistila sve pa je trebalo pokrciti te zasade( mozda biste Vi svojim znanjem i radom suzbili Erviniju, nisam se setio da Vas predlozim ) ... Sada kada polako krece i Delises sa radom koga je kupila "Heba Bujanovac" ljudi ce moci sve viskove voca da njima predaju.. I nemoj neke price o mrvicam 10.000.000 dinara tada mene zanima sta je sada ulozeno... kolko je ulozeno u Azotaru Pancevo, Fijat, Saratid rupe bez dna nema nijedna jedina firma na jugu koja je u restruktuiranju ili u drzavnom vlasnistvu....

Poslednja izmena:
Sada kada polako krece i Delises sa radom koga je kupila "Heba Bujanovac"
Sta to pricas i sto se sramotis?
Nije Heba kupila delises vec je Nektar iz Backe Palanke kupio i Hebu i Delises. Prvo pogon vocnih koncentrata, a nedavno i drugi deo. Skoro su zavrsili izgradnju hladnjace. I te vocnjake nije kupio niko niti ih iko podize vec propadaju posto se radi o drzavnom zemljistu a ono nije na prodaju.
Informisi se malo savetnice makar o svom kraju :)

Nisu price rekla kazala vec proverene informacije kojih ima i na zvanicnom sajtu poreske uprave. Jedini je koji duguje ogromne pare (preko 5 milijardi) pored koga stoji napomena "zakljucak vlade". Nad ostalima sa tolikim dugom je pokrenut stecaj a on po zakljucku vlade i dalje postoji radi, trosi struju vodu i ostalo, nikom nista ne placa a ti pricas o drustveno odgovornoj firmi.
Fabrika namestaja koja je odavno bankrotirala deli sadnice dunje..pa to moze samo u ovoj bednoj Srbijii to na njenom jugu.

edit

Covece pa ti si i fakir ima te na pet mesta u ovoj zemlji.... odluci se konacno gde si !!!
Ovo ne razumem?
Sta je problem?
To sto bolje poznajem situaciju u tvom kraju od tebe ne znaci da zivimm u tvom kraju. Znaci samo da ti ne znas ni sta se kod tebe desava a potrcao si da pljuckas preko Save i Dunava.

Tačno tako, na žalost kao i u životu uopšte, postoje dve glavne grupacije - pregalaca, stvaralaca i džabalebaroša, politikanata.
Sve krize u ljudskom društvu nastaju zato što ova druga skupina pokušava, a neretko i uspeva da živi na račun one prve.
Kao iz basne o mravima i cvrčku...
To je poenta svega.

U svakom društvu, pa bilo od familije, sela, MZ, opštine... nadalje, se mora izdvajat za neke zajedničke potrebe, koje se nikom pojedinačno ne isplate.
A način trošenja tih sredstava često pokazuje razvitost zajednice i odnos vlasti do svojih građana.

I danas najveći problem nije u tome, da grupacija 'potrošaća' živi od 'stvaralaca'.

Problem je, da njezin dio u populaciji raste i znaćajniji je od tih, koji stvaraju.
A pošto je politika u svojoj suštini vrlo banalna matematika, sve više i više se trend razvoja društva usmerava ka podmirivanju 'potreba' nekreativnog dela društva, jer su sve znaćajnije biračko telo.

I sve se više u našim prostorima na račun ugođenja potrošnom delu društva kreativnom delu onemogućava ili najmanje uveliko smeta kod stvaranja nove vrednosti, od koje živi kompletna zajednica.

Jer u državama, koje su bogatije i uspešnije sav 'pogon' države fokusira tome, da podržava te, koji još žele i spremni su stvarat.
Dok naši naslednici kumrovačkih doktora svaki pokušaj stvaranja u vlastitoj režiji vide ko ugrožavanje njihovih pozicija. Pa je treba za svaki posao, koji bi radio ispunit xy zahteva i uslova.
Jer od svih subvencija i državnih pomoći više ti znaći, da možeš otvorit svoj posao bez milijonskih ulaganja za ispunjavanje nekih inspekcijskih zahteva (koje se samo gomilaju i nikad se nijedna nije ukinula, nego se gomilaju nove). I ako ti ne ide možeš da i izađeš iz posla bez velikih gubitka i dugova.

I tako mladi imaju životni cilj, da se uvale u državnu službu, makar ko pomočnici savetadavaca ;). A po anketama na svim prostorima bivše Juge taj dio mlade populacije uveliko premašuje te, koji imaju san i želju, da bi imali, recimo svoju neku proizvodnu firmu.

@animal science sax
Možemo u beskraj da vodimo diskusiju o tome, koliko je, ili nije potreba po i kakoj savetodavnoj službi.
Po meni se do taćnog odgovora na to pitanje najbrže dođe, ako se ju ukine ko državnu službu i neka savetnici otvore svoje privatne firme, obrte, ili kako je to uslovljeno lokalnim zakonima.

Sve savetodavne službe na našim prostorima nažalost još uvek u svojoj osnovi deluju ko organ, kom je glavni zadatak sprovodenje zaključaka partijskih sednica o poljuprivredi 'na terenu'.

@Ironmane
Evo ponovo ne poznavanje stvari nego rekla-kazala. Nektar je kupio Hebu i jos zaradio od njene sopstvene dobiti na namestenom tenderu... Ponuda 1 neka bezveze firma iz Beograda 2.000.000 evra, Ponuda 2 Nektar 2.000.001 evra to se moze proveriti na sajtu agencije za privatizaciju... Nerasporedjena dobit "Hebe" u momentu kupoprodaje 4.000.000 evra toliko o tome koliko ko daje a koliko uzima... I jos nesto sto nisi znao "Heba" Bujanovac je jedan od osnivaca Delisesa odnosno imala je vlasnickog udela pa se je kasnije Delises odvojio od Hebe.... I onda se kaze da smo bedni na Jugu pa jesmo kada ste nas kupili i zaradili jos od para nasih firmi...
Sve u svemu ja i ti mozemo ovako da se nadmudrujemo do mile volje...

Pa stani, jel Heba kupila delises kako si ranije tvrdio ili je ipak Nektar prvo kupio pola Delisesa, pa Hebu, pa drugu polovinu Delisesa kako si sad izguglao? :)
Podize li Delises te vocnjake kako si tvrdio ili ne podize?
Ja znam da ne podize jer on sa njima vise nema nista. Dok je imao, dok je upravlajo njima upropastio ih je, i nije ervinija problem vec suma, divlje rastinje koje je vece od stabala voca koje se vise i ne vidi od te sume.
Nerad, javasluk i drzavne jasle su upropastile te vocnjake a ne ervinija. A trazite pare iz budzeta i jos trazite da nekoga savetujete...cccccc
Sto napisa Tine gore, ako mislis da si strasan savetnik, da tvoje usluge nekome trebaju, otvori brate privatnu firmu koja ce pruzati savetodavne usluge pa nek ti je sa srecom a nemoj se kaciti na budzet i pri tom deliti pamet.

@Ironmane
Opstina Han deli sadnice vocaka u saradnji sa Delisesom, ja mislim da sam da sam vec objasnijo kako je sta kupljeno od nerasporedjene dobiti "Hebe" od 4.000.000 evra.... drugo da privatna savetodavna postoji ali to ne znaci da i privatna savetodavna ne uzima novac od drzave i to privatnim zavodima drzava i najvise duguje.... I te vocnjake nije kupio niko niti ih iko podize vec propadaju posto se radi o drzavnom zemljistu a ono nije na prodaju... jeste drzavno zemljiste ali i na drzavnom zemljistu moze da se podigne zasad ali ja to tebi necu da kazem posto kolega iz Vojvodine treba da naplati savetodavnu uslugu, koja ce zbog vaseg neznanja poprilicno kostati (-:, da bi Vam rekako kako to moze da se odradi sasvim legalno, u medjuvremenu je na Jugu aktuelan program Danske vlade za podizanje visegodisnjih zasada pa smo taj problem drzavnog zemljista i podizanja zasada na njemu apsolvirali !!! Drugo oko Ervinije ne zelim da se sporim to su rekli ljudi koji su ipak strucniji i od mene a nadam se i od tebe... a ako te zanima kako i odakle se je je pojavila Ervinija mislim da i za to trebate da date koji dinar jer se znanje placa a ti ocigledno imas znanja ali ne na tom nivou (-: !!!

Poslednja izmena:
... drugo da privatna savetodavna postoji ali to ne znaci da i privatna savetodavna ne uzima novac od drzave i to privatnim zavodima drzava i najvise duguje....

I kako bi ti to tumačio?

Lice, koje se usudilo da posluje na trgu, otvori si savetodavnu firmu, nađe si mušterije, obavi im posao, i kad treba to naplatiti, stavi se ga na ćekanje?
Dok sam siguran, da tebi plata nije kasnila. I to bez obzira na to, koliko si uradio i kako.

Ja sam prvi, koji tvrdi, da se savetodavna služba još neki dugi prolazni period neće bit u stanju potpuno naplatiti na trgu.
A to onda znaći, da se i trošak državne savetodavne službe plati sa s istim kašnjenjem ko privatniku. Ako nema, nema za sve.

Izvini, a ti u toj debati učestvuješ ko predstavnik i zaštitnik interesa zaposlenih u državnoj savetodavnoj službi, pa ti 'serviramo' i stvari, koje verovatno s tobom lično nisu baš povezane, a se odnose na službu u kojoj radiš. Tako da taj TI gore nisi direktno ti, nego neki prosećan Jovan Jovanović iz te službe.

E pa tine meni plata kasni i to poprilicno za druge ne znam ali meni i jos pojedinim kolegama kasni.... Sto se tice savetodavstva to moze lako da se naplati... Kao sto odgajivacka organizacija odbija po 5000 dinara za umaticene krave po isplati sredstava na ime subvencija tako i ona moze da na osnovu raznih uplata uvede administrativnu zabranu nesto slicno kao knjigovodje... prvo sto vise nece moci da se iznese voce, povrce, sir, bez poljoprivrednog nadzora.. a to kosta... Slazem se da ja i otvorim privatnu firmu koja ce se baviti sistemom GIS prenamena zemljista i kontrola subvencija e onda ce privatne sluzbe imati veliki broj korisnika....

Matičenje krava je čisto otimanje pare.Krave su obeležene,podložne veterinarskim kontrolama i ne vidim u opšte razlog postojanja matične službe a isto tako ne vidim ni razlog vašeg postojanja kao savetodavaca-da mi potpisujete bonove ili šta uopšte sem toga radite u okviru radnog vremena ako sam ja moh savetodavca video jednom na mom gazdinstvu i drugi put kada sam podizao bonove.Nemoj da se ljutiš ali to je istina.Zato ćuti i podigni tu platu što ti daju i dok tidaju ali nemoj ljude zdrave i čitave ubeđivati da ste vi neophodni,pa i so sada se radilo bez savetodavaca.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh