Konkretno kažeš "ja plaćam a šta ja imam od toga" a neko drugi je rekao "bolje da su nam kupili traktor"
mile, marko i ostali
.
Moze da kaze ko sta zeli naravno, i svako moze da predlaze svoje "najgenijalnije" ideje, to je njegovo pravo ali ono nikoga ni na sta ne obavezuje.
Kada drzava, ne predlozi, nego ucini neki potez onda je stvar sasvim drugacija i ne moze se porediti sa predlozima nekih Mike, Laze, Marka i ostalih.
Kada se bude usvojila, ili kada bude na dnevnom redu, ideja komsije Mila da ne placa PDV na sporet odna cemo o njoj diskutovati, za sada pricamo o ovoj koja traje i koja nas kosta.
Ovde imamo konkretan potez drzave i mi kao njeni gradjani diskutujemo o tom konkretnom potezu. Zagovornici tog poteza ne uspevaju da nadju opravdanje sa stanovista drustva vec ga skoro iskljucivo traze na strani pojedinaca (ti ljudi ce steci iskustvo, zaposlice se, primace plate i sl) ali to je parcijalan, pojedinacni interes na koga se trose zajednicke pare, pa se postavlja pitanje a zasto bas tim ljudima da se pomogne zajednickim parama, zasto ne nekim drugim?
ali sigurno nije loš zbog toga što ga neko plaća.
Ali to sto ga neko placa je veoma vazan razlog da se procenjuje da li je dobar ili los. Da je besplatan bilo bi daleko manje vazno da li je valjan. Dakle los je i zbog toga sto je skup, a za sad osim opstih mesta bez ikakve konkretizacije, da je znanje potrebno i slicnih, ja ne vidim argumente koji opravdavaju ovakav potez drzave,
A i kad se o znanju radi, kad pogledamo realnost, ruku na srce, vidimo da tu i ne kipi neko znanje. Poziva se najcesce na papire, diplome, a ne na znanje,
Evo sta se zagovornici ovoga smatraju znanjem npr:
Da li su nekad čuli od svojih očeva ili dedova za postojanje poljoprivrednih stanica i poljoprivrednih zadruga u njihovo
vreme? I da li su njihovi očevi i dedovi koristili usluge i povlastice tih institucija ili su pljuvali po njima?
4. Da li neko od pomenutih samoukih mudraca moše da napiše prosečne prinose za recimo pčenicu i kukuruz u periodu od
zadnjih 5 godina i prosečnu dnevnu količinu mleka po grlu ali iskreno? Bilo bi dobro da se jave i gospoda paori iz Vojvodine i
gospoda seljaci iz ostali delova Srbije.
5. Da li "samouki" tretiraju sredstvima za zaštitu po Zahariju ili po prospektima raznoraznih distributera Da li poštuju i uopšte
znaju li šta je karenca Stočari da li znaju šta je randman klanja itd, itd...
6. Koliko vas radi analizu zemljišta i ko vam je radi ako vam ne trebaju savetodasvci i njihovi asistenti? Ili možda mislite da su ovo sve bespotrebne gluposti?
Ima li ovde icega sto bi se moglo zvati agronomskim znanjem ili je sve ovo iz domena opste kulture koji poseduje vecina ljudi iz bilo koje struke, ili neki suvoprani podaci koji se, ako nekome zatrebaju, mogu naci u par klikova?