Rad na budžetu je ponešto specifičan jer je plaćen parama svih građana koje raspoređuju političari. Ne da se žalim na to jer je nemoguće zamisliti da svi upravljamo svakom parom iz budžeta, samo konstatujem da su u pitanju pare kojima upravlja neko ko ih nije zaradio a ne koristi ih direktno za svoju korist. Za razliku od, recimo, seljaka koji za pare koje je sam zaradio kupuje sebi traktor i shodno tome jako će paziti i koliko plaća (što manje) i šta kupuje (što bolje) političar, u ovom slučaju DP, troši tuđe pare a prioritet mu je zadnjih meseci maksimizacija broja glasova za DS a ne poljoprivreda. U to sam čvrsto uveren.@machak,
sramota je što do sada niste znali "da to postoji". Mnogi ostvaruju pravo na rad iz budžeta. I Kurta i Murta iz raznih agencija i sličnih nepotrebnih tvorevina (nadam se da znate "da to postoji"). A vama nešto smetaju baš ti asistenti.
Njihov poso za sada jeste administrativni, ali vrlo brzo ćete morati njihove usluge da plaćate, kao što se to radi svuda u svetu.
A vama ako se oni ne svidjaju, vi lepo sami idite u trezor, sami popunjavajte formulare, sami idite po bonove za naftu i "mirna Bačka".
A što se budžeta tiče, pa i vi kroz subvencije delimično ostvarujete pravo na rad. Samo vam to izgleda ne smeta.
I na kraju, kad smo već kod subvencija, koliko sam čuo, ti isti asistenti će vam kontrolisati setvene strukture koje ste prijavili i kako ste koristili sredstva iz subvencija. Nema ništa više na lepe oči.
Srećno bilo.
Ako je tako, onda je normalno i poželjno da je trošenje budžetskih sredstava pod posebnom lupom javnosti i da svakom nešto smeta. Ono što meni smeta kod "savetodavaca" ovog tipa je da, ako su plaćaju iz budžeta, oni ne vraćaju dovoljnu vrednost za ono što potroše. Da se plaćaju, bar preko 50%, iz donacija bila bi verovatno druga priča ali ovako, da se za dupliranje sezonskih poslova koje radi trezor zapošljavaju ljudi sa visokom spremom i relativno pristojnom platom da bi popunjavali formulare meni je preskupo.
Ako dođe do tog da mogu da biram da platim njihove administrativne usluge ravnaću se prema cost/benefit analizi. Da skinem obrasce, odštampam i popunim ih znam i sam. Ako cena bude povoljna ili gužve velike platiću, ako ne neću. Ali sada platiti moram, kao i svi poljoprivrednici i građani Srbije. Plate idu iz budžeta, u ovom slučaju direktno od onih za koje i ja konkurišem. Tako da Bačka nije mirna.
Jel grešim da se paralelni sistem primanja raznih zahteva može rešiti i za desetostruko manje pare, privremeno primljenim lokalcima u svakom selu, sa srednjom spremom i mnogo manjim i samo kad treba honorarom?
Moja opaska o pravu na rad iz budžeta, koja nije bila baš precizna, odnosila se upravo na to, niko nema "pravo" da dobija platu iz budžeta. Njegov rad mora da bude potreban i isplativ, ako ne u novcu onda u drugoj vrsti poželjnog efekta koji daje. Već sam objasnio da mislim da savetodavci kao administrativci ne vraćaju uložen novac. Argument o 13000 mladih ljudi koji su dobili posao ne stoji, nisu oni dobili posao u Gorenju pa da ih plaća poslodavac. Ako se neki posao može obaviti sa manje ljudi i manje para iz budžeta onda tako i treba uraditi inače sledi grčki scenario samo bez EU da sipa milijarde evra u rupe bez dna.
Da pare ionako cure na milion rupa, agencija i nameštenih tendera znam, ali to nije argument da pravimo milion i prvi nepotrebni trošak.
Ako će asistenti da idu da kontrolišu setvenu strukturu, obrađenost, zakorovljenost, paljenje ostataka ja to podržavam i spreman sam de revidiram ocenu o isplativosti njihovog rada ako se pravi efekti u vidu ušteda u budžetu pokažu. Uštede su naravno moguće smanjenjem zloupotreba. Kod mene su dobrodošli u bilo koje doba, nemam šta da krijem.
Na kraju, što se subvencija tiče, ja sam za njihovo ukidanje. Kada su na Novom Zelandu farmeri tražili da se ukinu subvencije obrazloženje koje su dali je vrlo primenljivo i kod nas. Između ostalog sukobi među farmerima oko državnih para i opšti osećaj da dobijaju pomoć na grbači ostatka građana. Međutim, dok ih ima neposredna konkurencija i okruženje moramo ih imati i, nažalost, boriti se sa posledicama koje nose sa sobom.