To su izmisljene profesije
Opa!
Olako pljunemo na tudje diplome?
A za nase trazimo i ocekujemo da se prihvate kao dokaz znanja.
Zanimljivo stvarno.
I da, ta divlja kokos.
Gde si je ti video, i kako znas razliku izmedju nje i domace?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
To su izmisljene profesije
Ako je tako, ako je organizovanje proizvodnje na prvom a tehnologija na drugom mestu, onda je bilo logicnije da se zaposle strucnjaci drugih profila, menadzeri, svrseni studenti FONa i sl, zar ne?
E bice da je nedostatak tih proracuna najveci probelm srpske poljoprivrede. Kad to resimo ima ruze da nam procvetaju.gde se kroz niz proračuna dolazi do optimalnog vremenskog perioda za svaku agrotehničku operaciju, optimalnog broja radnih mašina ili najjeftinijeg proizvodnog modela.
Možda, ipak nisu za poljoprivredu kao agronomi!
I da, ta divlja kokos.
Gde si je ti video, i kako znas razliku izmedju nje i domace?
Jedan od glavnih jeste.E bice da je nedostatak tih proracuna najveci probelm srpske poljoprivrede.
Kad to resimo ima ruze da nam procvetaju.
A smatras da su svi savetodavci imali predmete na kojima se proucava organizaciaj svake grane poljoprivrede, pa je to opredelilo drzavu da angazuje bas agronome?
Sa ovakvim nacinom angazmana, u ovakvoj postavci stvari, svi su isto za poljoprivredu. Ovo sto rade agronomi moze bilo ko ko je dovoljno funkcionalno pismen da uradi.
Šta hoću da kažem?
Nisu samo razlike bitne već i sličnosti i dokle te sličnosti idu.
Tada se traži znanje, a sastaviti obrok nije jednostavno! Posebno je teško- praktično nemoguće ako se ne koriste tablice za ishranu.
Dakle samo im treba izracunati optimalan broj radnih masina, i reci im da trknu do radnje da ih poteraju?Jedan od glavnih jeste.
Pa ce otici u drugu oblast, npr u industriju koja vapi za radnom snagom?Možda neki "poljoprivrednici" saznaju da jednostavno nisu za poljoprivredu.
Zans li ti uopste sta sam te pitao?
E tu smo.Može. To niko ne spori, ali uslov je posedovanje diplome poljoprivrednog fakulteta.
E tu smo.
Dakle bilo ko to moze da radi to sto vi radite a drzava je postavila uslov da to budete bas vi. Kome je onda ovaj program namenjen vama ili seljacima?
Ovde bih trebao da te poucim o tome zasto je, u kom kontekstu pomenuta divlja kokos. Ali da bih ti to objasnio morao bih da ti pricam o stilskim figurama (jer je to bilo u pitanju a ne prakticna, konkretna razlika) dakle morao bih da te poucavam o hiperboli koja se upotrebljava da bi se nesto naglasilo. Tvoj branjenik je zeleo da naglasi neznanje tog o kome prica pa je upotrebio hiperbolu, koja na njegovu nesrecu otkriva njegovo neznanje
Ali preduga je to prica, to se zna ili ne zna, Ti ne znas, dakle knjigu u sake.
A zaposleni agronomi znaju?
Posebno oni koji su diplomirali na vocarskom smeru recimo?
I da, ne igraj se mnogo oko toga, siguran sam da vecina zivinara to mnogo bolje zna od vecine zaposlenih agronoma.
Dakle samo im treba izracunati optimalan broj radnih masina, i reci im da trknu do radnje da ih poteraju?
Imas li ti predstavu uopste o selu?
Pa ce otici u drugu oblast, npr u industriju koja vapi za radnom snagom?
Ti zaista nemas mnogo dodira sa stvranoscu.
Zans li ti uopste sta sam te pitao?
Da li vocari izucavaju organizaciju ratarske proizvodnje?
Decko, smiri se, razmisli pa odgovori ako vec nameravas da odgovaras.
E tu smo.
Dakle bilo ko to moze da radi to sto vi radite a drzava je postavila uslov da to budete bas vi. Kome je onda ovaj program namenjen vama ili seljacima?
... a šalju nam "savetodavce" da tupe o analizi zemljušta.
Čemu analiza u ovakvim uslovima!?
Koliko bi se djubriva moglo subvencionisati sa iznosom potrebnim za "savetodavske" plate?
Naravno da ne bi.
Paralela je apsolutno ali apsolutno neprimerena, ali mozda bas zbog tte vristece neprimerenosti dosta toga govori.
Ne bi seljaci tako govorili lekarima jer su svasni, logicno je i ocekivano, da oni, seljaci, o medicini ne znaju nista ili skoro nista.
Ali sto se poljoprivrede tice oni tu dosta toga znaju, i sasvim su sposobni da procene znanje nekoga ko im prica o toj oblasti.
Probem ove mere je i to sto seljake tretira kao da je o poljoprivredi znaju taman kolko i o medicini, dakle da pojma nemaju, i da je za njih dovoljno i neko pocetnicko teoretsko znanje.
Nisu gospodo poljoprivreda, medicina i spanska sela podjednako poznata seljacima. Seljaci za razliku od medicine i spanskih sela nesto znaju o poljoprivredi i nemojte ih tretirati kao apsolutne neznalice kojima treba vi da otvorite vidike.
Vidim ovde se neki ljute sto je postavljeno pitanje, pa savetuju da se pre postavljanja pitanja neko vaspita.
Fino gospodo.
A kako bi bilo da se prethodno vaspita savetodavac koji kaze "ne treba meni da ga savetujem......."?
Da li je on tu da zadovoljava svoje potrebe (njemu nesto treba ili njemu nesto ne treba!) ili da radi nesto drugo?
U redu, ne mora na forumu, nije obavezan, nije placen za to, ali hteo ili ne ovakvim stavom odslikava svoj odnos prema seljaku, prema poslu koji radi, i sigurno pokazuje svoje vaspitanje.
I zaista, posto je ovaj razgovor za temu uzeo i kvaliitet savetodavaca tj njihovo znanje, zasista ne bi bilo zgoreg da se ono nekako demonstrira.
Posedovanje diplome, za mene makar, izvinite, nije nikakv dokaz.
Ima nas koji pamte, bar iz priča dedova, kako su tadašnji "savetodavci" rušili salaše, pravili gubitaške kombinate, terali sa imanja, čupali brkove i slali valjan i pošten
svet na prinudan rad i zlostavljanje, samo zbog toga što nisu bili u mogućnosti postići nerealne i nemoralne zahteve tih "samozvanih" i "sveznajućih".
Sve to nije dovoljno, pa sad treba da se desi da unuci takvih treba ponovo da nekoga "savetuju".
Nije malo što su nas nekdašnji "savetodavci" doveli u situaciju u kakvoj smo, a plašim se da će biti i još mnogo gora, nego sad treba i njihovi "unuci"
da nas savetuju, a mi kao zahvalni "kmetovi" da ih plaćamo i "klanjamo" im se..
Dosta više bezobrazluka!
Većina gospode "savetodavaca" bi trebala prvo da se posavetuje "sama sa sobom"..
Da budu iskreni prema sebi, pa naprave presek i ustanove šta su to u životu u poslovnom smislu uspeli ili uradili,
osim što su se dočepali u najvećem broju slučajeva "fiktivne" diplomice iza koje ne stoji ama baš ništa u pogledu
praktične upotrebljivosti onog što eventualno "znaju".
Odakle uopšte ideja da se neko nazove "savetodavcem". Termin sam po sebi je sporan.
"Svako za sebe najbolje zna", pa makar bilo i pogrešno. Ne treba nikom "naturivati" ništa, niti je to moguće.
Ako želi i hoće, a uz to ga život natera naučiće.
"Bez muke nema nauke", a plašim se da su novovaspostavljeni "savetodavci", većina, do sada kroz svoj život koračali
bez stvarnih tereta na "grbači", te ne vidim koga bi oni to mogli "savetovati".
Da su tu da bi imali ili bar pokušali odigrati ulogu "balkanskih špijuna" u to ne sumnjam.
Najveći broj njih i ne shvata šta je prava namera "poslodavca" koji ih je zaposlio.
Dosta je bilo tiranije i glumatanja!
A u vezi priča da je novac za njihove plate došao iz donacije, pitam odakle onda stavka u budžetu od milijardu i po za "Unapredjenje stručnosti i bla bla..."
Za sve subvencije 7 milijardi a za njih toliko.
Skupi ti "saveti"...
@slobo
Što bi reko Lane Gutović,ne škodi,a čim ne škodi može i da koristi.
a ima i ona slicna:
nije bitno sto nevalja, bitno je da ne skodi
To su za njega iste te kolege rekle iz njegove branse ,ne ja
Dakle ovo su tvoje reci.To su izmisljene profesije, kada smo takve doveli u fabriku propala nam je prodaja totalno covek nije razlikovao divlju od domace kokosi a predstavljao se kao veliki zivinar
A sistem je postavljen tako da seljak moze da bira hoce li ga savetovati stocar, ratar, povrtar, vocar, ili susavetodavci postavljani ne obracajuci paznju na njihova uza polja obrazovanja pa je sasvim moguce da u kucu koja se bavi iskljucivo ratarstvom dodje vinogradar koji o ratarstvu pojma nema?Siguran sam u to da će taj deo posla obaviti stočar.
Da, razmisljam i to me dovodi na pomisao da je moguce da srpska poljoprivreda pati od viska opreme i predimeznionisanih kapaciteta. Dakle kad te kapacitete racionalizujemo onda ce se poboljsati stanje u srpskoj poljoprivredi jer se sada seljak razbacuje parama kupujuci i ono sto mu nije potrebno.Ili možda im treba reći da im traktori te snage nisu ni potrebni za proizvodnju kojom se bave! Da li razmišljaš u smeru uštede?
Siroko polje radnis mesta u drzavi sa najvecom stopom nezaposlenost!U komercijalu- prodaju, trgovinu, transport, šou biznis... Široko polje radnih mesta.
Ta anketa je i noseci deo posla agronoma, tj jedini konkretan posao. Ostali deo je toliko diskutabilan i u praksi nevidljiv da se samo o ankleti i moze realno razgovarati.Rekao sam da može što se tiče ankete, ali i to je uslovno rečeno.
@diklofen
Za sada znam ono što piše u uredbi, sutra bi trebali da dobijemo detaljne instrukcije, pa ću napisati.
Mada dosta toga je jasno iz uredbe:
PREUZIMANJE
Roba se preuzima u HIP Pančevo (u tom slučaju poljoprivrednik snosi sve dodatne troškove), ili kod skladištara ovlašćenog od strane direkcije za robne rezerve.
PARITETI
kod azotare
pš2011 1:1,3
ku2011 1:1,5
pš2012 1:1,35
kod skladištara
pš2011 1:1,4
ku2011 1:1,6
pš2012 1:1,5
KOLIČINE
PRIJAVA I REALIZACIJA
KAZNE
.
Obično agronomi ne koriste izraz seljak već "poljoprivrednik" ili "poljoprivredni proizvođač". Može da bira, naravno! Nek kaže treba mi stručna pomoć stočarskog inženjera i dobiće stočara koji će se pozabaviti njegovim problemima.A sistem je postavljen tako da seljak moze da bira hoce li ga savetovati stocar, ratar, povrtar, vocar, ili susavetodavci postavljani ne obracajuci paznju na njihova uza polja obrazovanja pa je sasvim moguce da u kucu koja se bavi iskljucivo ratarstvom dodje vinogradar koji o ratarstvu pojma nema?
Ili su savetodavci samo skretnicari koji seljaku mogu pruziti informaciju gde ovaj moze doci do informacije? Nije li onda malo preskup i komplikovan sistem tih skretnicara?
Da, razmisljam i to me dovodi na pomisao da je moguce da srpska poljoprivreda pati od viska opreme i predimeznionisanih kapaciteta. Dakle kad te kapacitete racionalizujemo onda ce se poboljsati stanje u srpskoj poljoprivredi jer se sada seljak razbacuje parama kupujuci i ono sto mu nije potrebno.
Vidis li nelogicnost u ovome sto si napisao, i vidis li sad moje razloge koji me navode na pomisao da nemas mnogo dodira sa realnoscu srpske poljoprivrede?
Siroko polje radnis mesta u drzavi sa najvecom stopom nezaposlenost!
Alal vera za realno sagledavanje situacije.
Ostali deo je toliko diskutabilan i u praksi nevidljiv da se samo o ankleti i moze realno razgovarati.
A kazes iEksterijerne razlike divljih i domacih zivotinja su itekako razlicite
To u poprilicnoj meri iskljucuje jedno drugo pa bi valjalo da se odlucis da li se itekako razlikuju ili dosta potsecaju da bismo eventualno nastavili razgovor o ovom najmanje vaznom detalju.rase kokosaka vode poreklo od divljih rodomacelnika, zato one i eksterijerno dosta podsecaju na svoje pretke,