zapošljavanje diplomiranih inženjera poljoprivrede
S obzirom na to u kakvoj državi živimo ne čudi ovoliko nepoverenje na relaciji: poljoprivrednik-savetodavac, odnosno: poljoprivrednik-ministarstvo ili ti država. Mnogo toga su nam izobećavali i mnogo puta izvarali. S druge strane, činjenica je da nam je sve u rasulu pa i poljoprivredna proizvodnja. A ta poljoprivreda nam je opet, po meni, poslednja slamka, ako imamo imalo pameti. E sad ako je vlast i to naumila da zloupotrebi onda nam više nema spasa.
Jasno je da će cela ova akcija imati i političku konotaciju, kao predizborni marketing vladajuće strukture, ali lično ne bih to smatrao njihovim primarnim ciljem. To mislim pre svega zato što je ceo projekat finansiran iz inostranstva ( EU i Ministarstvo poljoprivrede SAD).
Ta činjenica takodje objašnjava i to da su svi oni koji su ovde pokazali ogorčenost što ta sredstva nisu usmerena ka subvencijama ili investirana na neki drugi i po njima bolji način, bili u krivu, jer su sredstva ministarstvu data krajnje namenski, po sistemu "uzmi ili ostavi".
E kad je već tako, ne vidim razlog da se to ne iskoristi na najbolji mogući način, bez obzira na namere pomenutih "poslodavaca". Ako ništa drugo, makar će ti asistenti imati neku korist, kako materijalnu, tako i iskustvenu. Pri tome ne mislim da je njima ovaj popis i jedini zadatak i cilj, već da će se vremenom ići dalje sa novim akcijama ali je potpuno logično da ako je nešto u lošem stanju onda prvo treba uraditi neku vrstu analize i preseka stanja, da bi se stvorila što realnija slika o stanju u poljoprivredi.Od nečeg se mora krenuti.
Dalje, vremenom će se verovatno i medju tim savetodavcima izvršiti selekcija u kvalitativnom smislu, pa će se i njihov broj smanjiti a i pojaviće se i neki novi.
Dakle, ne vidim razlog da se sa tim ljudima ne napravi jedan ljudski kontakt i ne uspostavi obostrana saradnja. Ko zna, možda se i odnjih može nešto naučiti? Možda će mnogi poljoprivrednici biti time prilično iznenadjeni.
I na kraju, voleo bih da čujem i više njihovih iskutava na ovom forumu. Interesuje me kako oni gledaju na sve to, da li su oni zadovoljni poslom, na kakve sve probleme nailaze, da li su im produženi ugovori, jesu li im redove plate itd.