@ slobo slazem se da nikome danas nije lako, gde god da se okrenes sve crnje d crnjeg. Ja sam zaposlen i bavim se poljoprivredom. Mogu Vam reci da mi je mnogo lakse i vise zaradim na poslu nego u poljoprivredi. Na poslu se odmorim od prethodnog dana provedenog po svinjcima, njivama i u stali. Da ja nisam jedini kome je lakse da radi u firmi, govore i cinjenice o broju praznih seoskih kuca i stala. Nemojte zaboraviti u satnicu da racunate i subote i nedelje koje su u poljoprivredi, pgotovu stocarstvu obavezno radne, takodje i praznike. Nemojte zaboraviti da pljoprivrednici pgotovu stocari nemaju bolovanje ni godisnji odmor vec rade svakog dana u godini bez izuzetka. Ja licno u poljoprivredi izuzetno uzivam i ona je moj skupi hobi. Ne idem na letovanja, zimovanja, ne idem po kafanama, ne nosim skupe stvari, ne vozikam se kolima... Pa sam resio da se pcastim poljoprivredom. Odnos cene mleka i nafte i odnos cene bikova i traktora jeste vazan za ovaj forum jer su nafta i traktor osnovno sredstvo za bavljenje poljoprivredom.
Naravno,sve što ste napisali je tačno i potpuno se slažem sa Vama.Krava je veoma ozbiljan posao,ako se hoće ozbiljno i kvalitetno raditi...to jeste posao koji se radi svaki dan u godini(ne kaže se džabe pekara i mlekara) i taj posao je rastegnut na ceo dan,ali ipak mislim da je bitno i koliko je tu potrebno radnih sati...ipak je to posao koji se radi porodično,te ga radi recimo dvoje iz kuće,a i svi ostali koji danas rade,ako uopste imaju srecu i privilegiju da negde nešto rade,rade po 10-12sati dnevno,subotama,ne retko i nedeljama...kod poslodavaca gde se na prste mogu prebrojati korektni.Takođe,mislim da se taj posao u Srbiji radi sa vrlo malo znanja,sa mnogo gresaka prvenstveno u ishrani,a uzmimo da je samo povecanje mlečnosti od bar cca 1 litar po grlu(a sto je u ogromnoj vecini slucajeva sasvim realno) bi dalo cca 450 litara mesecno vise,odnosno 120-130 evrića više,a koliko ljudi radi ko zna šta i sa kojim radnim vremenom da bi zaradilo bar i toliko(Vojvodinu ne poznajem i ne tvrdim da je tako,verujem da je unekoliko bolje u pogledu znanja).Naravno da ima problema i to velikih sa isplatama mleka,verovatno i u ocenjivanju njegovog kvaliteta,ali takođe ima i mlekara koje plaćaju tačno u dan.Usvakom slučaju je poljoprivreda veoma velika tema i ništa nije baš samo crno ili belo,istina je uvek negde na pola.U svakom slučaju vrmena su se promenila,mora se raditi dosta i što je još važnije mora se raditi kvalitetno i sa znanjem da bi se nešto postiglo,te je shodno tome neko uspešan a neko ne u tom poslu.Naravno da je bitna cena nafte,traktora,bikova,odnosno pariteti,takođe i veličina proizvodnje i prinosi,shodno tome i mogućnosti ulaganja,a novca slabo ko ima,bar u Srbiji je sve ustitnjeno,podržavam ja da se za 2 utovljena bika kupi traktor i to je lepo da bude tako,nekada je i to bivalo u nekom momentu,ali se uvek zapitam koliko je to realno da se za 2 bika kupi traktor?Koliko je realno da čovek može lepo da živi sa 2 krave,sa 30 ari maline...i sa prinosima i produktivnošću koja se kod nas postiže,pa i u bilo kojoj branši,da se ne ograničavam samo na poljoprivredu
---------- Poruka napisana u 06:24 ---------- Prethodna poruka je at 06:08 ----------
Takodje nemojte zaboraviti koliko jedan poljoprivrednik ulaze sopstvenog kapitala da bi se bavio ovom delatnoscu, a koliko jedan radnik koji radi u firmi. Ja bi svoju zemlju, stoku i masine mogao rasprdati i orociti pare u banku i dobijati kamatu. Radnik u svoj posao ulaze samo sebe, a poljoprivrednik mnogo vise. Takodje ne treba raspravljati o tezini posla neooga ko sedi 8 sati u kancelariji(znam da ima i tezih pslova ali uzmimo ovo za primer) i nekog ko muze, hrani, timari, poji sprema hranu cisti i sta sve vec kod 15 krava. Pozdrav!
Slazem se nacelno i sa ovim sto ste napisali,naravno da je ulozio sopstveni kapital i naravno vise nego neki radnik koji je ulozio samo svoj rad...a poslovi su razni,neko sedi u kancelariji 8 sati,ćatiše,piskara nešto,smestio se na neko zgodno mesto i ima slucajeva da ima i fantasticnu platu,neko u toj istoj kancelariji sedi i po više od deset sati pa i subotama,godisnji odmor i bolovanja,pa ko to još danas dobija lako i slatkoneko je u toj istoj kancelariji,takođe sedi ali je mašinski ili elektro ili građevinski inzenjer gde nešto odgovorno projektuje...pa primi ili ne primi 400-500 evrića,nije sve samo crno i belo,pa i radnik koji je ulozio samo svoj rad i radi kod nekog poslodavca kada bi hteo da otvori svoju firmu,ajd na primer neku radionicu,koliko bi mu trebalo za strugove i svašta nešto drugoMože na te tema da se navodi i sa Vaše i sa moje strane stotine raznih primera i da se ide u sitna crevca sto je besmisleno,moje je mišljenje da mi živimo baš onako kako i koliko radimo,s tim u vezi je bitno znanje,produktivnost,šta se radi i kako se radi i shodno tome je vrlo bitno i zanimljivo i radno vreme.Konkretno koliko treba radnih sati dnevno za 15 krava i koliko se tu mesečno može zaraditi plate u svom dvorištu?
---------- Poruka napisana u 06:27 ---------- Prethodna poruka je at 06:24 ----------
Takodje nemojte zaboraviti koliko jedan poljoprivrednik ulaze sopstvenog kapitala da bi se bavio ovom delatnoscu, a koliko jedan radnik koji radi u firmi. Ja bi svoju zemlju, stoku i masine mogao rasprdati i orociti pare u banku i dobijati kamatu. Radnik u svoj posao ulaze samo sebe, a poljoprivrednik mnogo vise. Takodje ne treba raspravljati o tezini posla neooga ko sedi 8 sati u kancelariji(znam da ima i tezih pslova ali uzmimo ovo za primer) i nekog ko muze, hrani, timari, poji sprema hranu cisti i sta sve vec kod 15 krava. Pozdrav!
Što se tiče kamate i rasprodavanja stoke i mašina,ako smatrate da je to bolja investicija,a Vi tako i uradite,isto važi i za onoga ko ima 5 strugova.
---------- Poruka napisana u 06:32 ---------- Prethodna poruka je at 06:27 ----------
Ma da tu je problem što radiš ko sivonja danju i noću i ne razmišljam kako treba nego razmišljam kako mleko da pretvorim u pivo.
Molio bih da mi gospoda savetodavci i poljoprivrednici napišu koliko je potrebno u fulu ulaganja za hektar pšenice i koliki je normalno u fulu prinos jer su takva i ulaganja i koliko se na hektaru pšenice može zaraditi,takođe i koliko je tu potrebno za 1 hektar radnih sati ili dana.