Pozdrav svima.Par informacija sta Ministarstvo trazi od zaposlenih asistenata savetodavaca,u svrhu da farmeri nemaju nerealna ocekivanja,jer jeste cinjenica da je vrlo razlicita i strucnost i iskustvo novih asistenata,kada je agronomija u pitanju.
Prvenstveno trazi da asistenti budu veza izmedju Ministarstva poljoprivrede i baze proizvodjaca,u smislu da treba da zaduzi 200tinak registrovanih gazdinstava i da im u skladu sa mogucnostima Ministarstva pomogne da ostvare pravo na pripadajuce subvencije i dostupne kredite u visini do 50 000e.Medju registrovanim gazdinstvima ima solidan broj nepismenih ili polupismenih ljudi,koji cesto iako jesu imali pravo na subvencije to pravo ne iskoriste,pa ni sredstva,jer postoje jasno definisani i rokovi do kada se podnosi dokumentacija,kao i odredjena neophodna dokumentacija,bez koje nema subvencije.Takodje za razvoj poljoprivrede,EU daje odredjene svote iz odredjenih namenskih fondova,ali po striktnim uslovima i pravilima.Na primer ako je Srbija ove godine za kreditiranje dobila 100 miliona e,a iskoristila samo 1 milion,onda iduce godine EU u raspodeli sredstava za razvoj poljoprivrede daje samo 1 novi milon kredita,a ne vise 100.Ostatak sredstava koja su planirana za Srbiju,unapred bivaju rasporedjena kao mogucnost drugim zemljama,koje umeju da uspesno plasiraju i iskoriste kredite.I tu nema pardona.
A bez investicija,nema razvoja poljoprivrede,a od samo naseg budzeta,malo se moze ocekivati.Mogu farmeri da voze traktore,prave blokade ,strajkuju koliko hoce,ali kad nema para u budzetu,nema pomoci.Tako da prioritet jeste kako da se farmerima pomogne da postanu racionalni u razmisljanju i nauce da koriste ono sto jeste dostupno,a ne ono sto bi oni voleli da bude.To tako ne funkcionise u kapitalisticki i trzisno orijentisanoj ekonomiji i proizvodnji.
Ovo je glavni zadatak,a za to im nije neophodna uza struka.
Sledeca stvar je da pomognu farmerima da dijagnostikuju probleme u strukturi i nacinu svoje proizvodnje.Nakon toga treba da im pomognu u pronalazenju resenja,tacnije pravljenju realnog akcionog plana,kojim se daju nadici njihovi problemi.Asistenti koji su bili dovoljno pazljivi na 4dnevnoj celodnevnoj obuci o vestinama savetodavstva,mogu da to uspesno urade,cak iako nisu usko strucni za proizvodnju kojom se odredjeno gazdinstvo bavi.Naravno da jeste puno bolje ako je recimo agronom stocarstva u zoni gde dominiraju stocarska gazdinstva,ali nije neophodno,jer on za probleme i savete ima na raspolaganju celu PSSS koja je tu da mu pomogne oko neophodnih saveta.
Ove stvari koje sam naveo jesu prava sustina posla asistenata.Barem idejno.Ako nasi farmeri sve sami znaju,zasto stalno kukaju,protestuju,prave blokade svako malo i td ?
Naravno,ako farmeri ne zele pomoc asistenata,to mogu da jasno kazu,nikome od asistenata ne pada napamet da ide tamo gde ga ne zele.Uostalom rezultati ce biti puno bolji ako bude vise vremena za manji broj gazdinstava,koji jesu otvoreni za strucnu pomoc.Ovako za 8h radnog vremena,dnevno se moze tesko obici vise od 5 gazdinstava.To je za mesec dana 100tinak,znaci za zonu od 200 treba 2 meseca.Ali ako recimo 100tinak gazdinstava ne zele pomoc asistenata,to daje frekvenciju da svako gazdinstvo ima posetu jednom mesecno,sto jeste neki kontinuitet koji moze dati pozitivne rezultate.
Ali realno je da ce odredjeni broj asistenata tesko moci da prevazidje tehnicke probleme,u smislu da nemaju svoj auto,a autobusi slabo idu ili uopste ne idu u sela koja su im dodeljena.Kako ce tamo stici,pogotovo kad krenu jesenje kise,pa zimske mecave.To je pitanje,na koje sam od starta pokusavao da skrenem paznju Ministarstvu i PSSS,ali me nisu bas ozbiljno shvatili,kao resice oni,naci ce smestaj u tim selima i td.To je lako reci,ali nije lako prakticno izvesti.Vreme ce pokazati,a ja sam se bas zbog ovoga zahvalio na ponudjenoj zoni daleko 100km losih puteva od mesta gde imam siguran smestaj i grejanje.Sve i da imam adekvatan auto,za takve planinske terene,a nemam ga,ne mogu da se uklopim u troskove za gorivo,daju 5000din,a meni bi za svakodnevni odlazak do tih sela recimo trebalo 300 litra supera mesecno,sto je cela plata.A gde je amortizacija auta?
Nadam se da ove informacije mogu da malo pomognu u smislu realnih ocekivanja od svih ovih ljudi,medju kojima ima i strucnjaka i pocetnika.
Lep dan Vam zelim,Aleksandar