Zakup zemljišta - isplativo ili ne?

Odg: Zakup zemljista - isplativo ili ne?

100e po hektaru inace radim i zivim od zemlje iz cistog hobija :cao:

Kod nas 200-300 evra i ne mozes ni naci

i kod nas je tesko sad naci arendu ali cena je kako ko da,i krece se od 100 do 150e po jutru a neki traze i 200e po jutru ali najcesce se trazi 500kg kukuruza + 500kg zita,za jedno jutro u arendi,a mi smo lane uzeli 2,5kj za 700e i to na 2 godine i platili smo unapred arendu i to je izaslo negde 150e po jutru sto je kod nas normalna cena za arendu ali pod uslovom da i cena poljoproizvoda imaju neku cenu jer ove godine cena arende gde je bilo zito je samo 100e po jutru a mozda i manje ::lose:: ::novac::

Po meni arenda je isplativa samo uz svoju mehanizaciju. Cim moras da platis kombajn lose je.

Kod mene je arenda 200 € po kj. Mora da se radi nešto inaće..... :sjasi: :sta:

kod nas je jedan covek izvukao za arendu cak 20 000din za 1kj ali je dao takvom coveku koji se bavi povrtarstvom i tome to nije bilo puno pa je uzeo zemlju u arendu i dobro to platio ali ja bi najvise dao 150e/kj za arendu po ovakvim cenama poljoproizvoda a to sto paore pricas tacno da je arenda ispativa samo ako imas svu potrebnu mehanizaciju ukljucujuci i kombaj i ja imam skoro svu potrebnu mehanizaciju samo jos kombajn mi fali ali bice i to kad budem imao vise zemlje kombajn ce biti neophodan,ali ove godine ce se slabo isplatiti arende jer su skupe a nista nema cenu(kukuruz zito soja suncokret) ,najbolje je to kad imas svoju zemlju pa ti se i najvise isplati :D :ppozdrav:

700kg žita po jutru što izađe 7000din

Pma kodnas i 1200 kila zita/kj!

U mom "planinskom" kraju sam uzeo u arendu 15kj zemlje od dva gazde koji vise ne mogu raditi zemlju, pa da ne stoji... Cjena je oduvijek bila 55€/kj i tako svi placaju. Naravno, poticaj za zasijanu kulturu ide meni, i ugovor na 3 ili vise godina.

9 jutara sam uzeo preko ugovora, dok ostalih 6 ide bez papira i to mi pase, jer nas sustav poticaja drugacije funkcionira i mogu izvoditi "mucke". Tu zemlju bez papira placam u pola cjene i ljudi su zadovoljni, jer su ju htjeli dat da ju radim za dzabe, al ja tako necu. Zao im da zemlja stoji.

Inace je u ravnijim djelovima drzave, gdje je i bolja klasa zemlje i velike su njive, ispod 130-150€/ha je jako tesko dobiti arendu...

Arenda kod nas se kreće u zavisnosti od kvaliteta zemlje 8-13 meteri pšenice/jutro i prave se bitke odvijaju kada neko želi da izda. Subvencije idu uglavnom zakupcima ali ima budala sa obe strane :nono: :nono:

Vidim da su cene arende razlicite. Ali niko nije napisao koliko mu se isplati da uzima zemlju u arendu

Ma naravno da ostane nešto, e sad to nešto često bude suviše malo naspram količine rada koja se uloži. A i kod nas često samo čekaju da im očistiš njivu pa nekom prodaju, ako ti nemaš baš u toj sekundi para, ili te teraju da nosiš u neki silos sa kojim ti neradiš ili da im džakiraš pa se natežu za premiju i razne druge gluposti. Inače cena je kod nas 5 metara žita i 5 metara kukuruza, mada traže i 5,5 i 6 ali u poslednje vreme polako ide cena na dole. Takođe ona polovina sela koja još nije dala zemlju u arendu se sprema da ide u "penziju" kako oni kažu, odnosno da daju u arendu i sede ispred prodavnice i piju piva, znači biće arende kao na rasprodaji u pola cene. :ppozdrav:

cena zemlje i arende ce da ode dole cim svi ratarski proizvodi nece imati cenu,ljudi ce popizdeti i prodavati zemlju a da nepricam oni koji imaju kredite...ali jbg sta cemo kriza je svuda u svetu pa i kod nas ... :zli:

International Harvester je napisao(la):
cena zemlje i arende ce da ode dole cim svi ratarski proizvodi nece imati cenu,ljudi ce popizdeti i prodavati zemlju a da nepricam oni koji imaju kredite...ali jbg sta cemo kriza je svuda u svetu pa i kod nas ... :zli:
pa kod nas je kriza već odavno

ove godine cemo svi na nuli ostati sto se tice zarade od poljo proizvoda jer je sve dzabe mislim na kukuruz zito i suncokret,ali tako je sta cemo,moramo da obdrzimo ono sto imamo da bi smo preziveli :ppozdrav:

Kod nas je nekako trend u zadnjih nekoliko godina da se zemlja izdaje u eurima. Stara garda polako silazi sa scene, a mladi nekako vise vole euro. Jos samo stare babe izdaju zemlju za zito. Poslednje sto sam cuo, shvatite to krajnje neprovereno, cena se krece od 150 pa do 220 eura po jutru. Naravno da se to ove godine nikako ne isplati, ali kod nas je takva otimacina za zemlju, da ako otkazes neku parcelu, sigurno je da neces moci naci drugu zemlju ni jeftinije niti po istoj ceni i tako ispadas iz igre. Ne bih se usudio da prognoziram dokle ce to tako ici, guramo dalje pa ko koliko izdrzi.

Ista situacija i kod mene ::lose:: ::lose:: Samo što i babe treže eure

Ako su kod vas cene arende takve kako ste napisali onda ja treba da cutim. Kod mene u selu cena arende je 600 kg zita / KJ. U susednom selu ima i za 200-300 kg ali je ta zemlja malo losija pa je ne uzimamo, a dobre zemlje za 500 kg zita/KJ. Jedino je problem sto je rizicno sejati soju tamo jer radja samo u vlaznim godinama.

Da li se isplati uzimati zemlju u zakup? Meni se isplati i to mnogo. Bash sam izracunao kompletno ulaganje za soju i ispadne nekih 820 kg/KJ ( racunat zakupo od 600 kg ). ( zakup, nafta, seme, herbicidi i osiguranje ). Najlosiji prosecan prinos u zadnjih 10 godina je bio prosle godine zbog katastrofalne sushe i iznosio je oko 1350 kg soje/KJ. Cak je isplativo i sa tim prinosom jer je zarada i tada bila nekih 150E/KJ.

Nazad
Vrh