Zakup zemljišta - isplativo ili ne?

Kod nas isto traze pola od subvencija, a verovao ili ne ima onih koji placaju! Ali dokazalo se da samo prve godine placaju a druge cvrc...posto niko ne sklapa ugovore nego daju zemlju na koriscenje sa potpisom kod maticara ::lose::

Rale 83 je napisao(la):
Zato ja ostavljam 50 hektara ( i malo vise ) zemlje koje sam uzimao u arendu.

Nisam još čuo da je neko odustao od tolike površine. Puno si je dosad plaćao, pa ti se ne isplati, ili su ti sad povećali cenu?

zorancile je napisao(la):
Rale 83 je napisao(la):
Zato ja ostavljam 50 hektara ( i malo vise ) zemlje koje sam uzimao u arendu.

Nisam još čuo da je neko odustao od tolike površine. Puno si je dosad plaćao, pa ti se ne isplati, ili su ti sad povećali cenu?
I moj kolega , ostavlja 50-tak hektara , manje plodna zemlja neisplativo veliki rashodi losi putevi ,
ijos mnogo toga .
Kiriju placamo 50-tak evra bez subvencija .
Post je spojen: [time]1287587807[/time]

Kao sto rece Sandor, ponuda potraznja. Ali ipak ne razumem ljude koji bi radili za 250 evra/kj arende. Ok, ove godine se isplatilo, ali sta ako grad, susa...

@toshiba
Kupite kad god mozete po malo, napunite stajnjakom, vestacko i nema zime. Vise rodi 50 jutara svoje dobro obradjene zemlje nego da uzmete jos 50 u arendu i radite 100! Da ne pricam o amortizaciji i radnom vremenu!
Rodjak je pre ~10 godina prestao da uzima zemlju u arendu, dok je tekucu svake naredne godine pomalo otkazivao. Svoje njive je doveo u savrseno stanje, prinosi su mu se poboljsali. Finansijski efekat je ostao isti. Dobio je daleko vise slobodnog vremena, manje habanje masina.

šandor je napisao(la):
Kod mene prošle godine zakup bio 200 € za kj ( 5755m2) sad će da bude oko 250 € :cao:

Druze, ako ti nije tesko napisi sta sejes na tim njivama i kolika je zarada po ha ili kj? :sta:

Kod nas ima zemlje koju ljudi daju bez ikakve nadoknade.
Znaci za dzabe, samo da se ore i niko je nece.Imam svoju zemlju i nesto pod zakupom, da proizvedenu hranu ne trosim za ishranu stoke, nebih sejao ni svoje.

Rod soje u proseku je 2 t x 300 € ( prosek ) = 600 €
Rod kukuruza u proseku je 5 t x 120 € ( prosek ) = 600 €

Kod nas je počelo da dolazi do problema izmađe zakupca i zakupodavaca. Puno njih je pravilo ugovore samo da bi se dočepali subvencije e sad halapljivi vlasnici nude drugima zemlju da bi dobili malo veću arendu.Ljudi koji imaju ugovor neće da odustupe od toga tako da će neki uzeti subvenciju iako im je vlasnik zemlje uzeo zemlju.Naravno ako je našao nekoga ko će je uzeti bez subvencije.
Kao što Šandor kaže ponuda-potražnja da ,ali samo u slučaju da imaš ugovor na god dana.
Ja sam moje ugovore letos obnovio na 5g jer sam predpodstavio da će se ovo desiti.Pa ako imaju računa da je daju za veću arendu nek je daju a ja ću koristiti subvenciju jer imam važeći ugovor.

Kurkela je napisao(la):
šandor je napisao(la):
Kod mene prošle godine zakup bio 200 € za kj ( 5755m2) sad će da bude oko 250 € :cao:

Druze, ako ti nije tesko napisi sta sejes na tim njivama i kolika je zarada po ha ili kj? :sta:

Kod nas ima zemlje koju ljudi daju bez ikakve nadoknade.
Znaci za dzabe, samo da se ore i niko je nece.Imam svoju zemlju i nesto pod zakupom, da proizvedenu hranu ne trosim za ishranu stoke, nebih sejao ni svoje.
Aj daj meni jedno 20-tak hektara ja bih da orem.....
Post je spojen: [time]1287596778[/time]

Koliko vidim napisao si DEFINITIVNO NE. :haha:

Imam nesto zemlje pod zakupom, bez subvencija sto obradjujem.
Nebih bio problem proizvesti, koliko je prodati.

Nije problem prodati nego je problem kad pola roda daš za arendu, od ono drugo pola pokriješ proizvodnju (ako uspeš) i šta ti ostane? Radio si da bi radio? Bolje džaba sedeti nego džaba raditi....

mityoo je napisao(la):
Nije problem prodati nego je problem kad pola roda daš za arendu, od ono drugo pola pokriješ proizvodnju (ako uspeš) i šta ti ostane? Radio si da bi radio? Bolje džaba sedeti nego džaba raditi....
:zli: eee,kad sam ja imao slucaj 2003.(susna godina).
Njiva 68 brazdi kukuruza.Zakup 2t/kj.Za 7t,koliko sam bio duzan za tu njivu obrao sam 48 brazdi.
Meni ostalo 20!I ajd sad....pokrij se. ::lose:: ::lose:: ::lose:: :udri: :udri: :udri:
Rezime:ne radim vise tu njivu. :nono:

Talianu, da li taj ugovor može da se raskine jednostrano, ili moraju i zakupac i zakupodavac da potpišu? Da li si u ugovoru napisao i cenu zakupa?

Sejali smo psenicu i kukuruz na vise, ali nije bilo neke cene. Tako da samo sejemo za
stocnu ishranu. Sve se manje isplati. Kod mene je dolazilo par ljudi, koji su
bukvalno molili da orem njihovu zemlju bez ikakve nadoknade samo da neraste korov.
Ako nabavim neki veci traktor uzecu jos par hektara, najvise zbog soje.

Nazad
Vrh