Zakup zemljišta - isplativo ili ne?

KishRobert je napisao(la):
nema lose zemlje,ima losih ljudi.

Slažem se, ali kad malo popraviš i očistiš zemlju odmah skače i cena arende, ili gazda odluči da je sam radi.

Treba insistirati na pravim ugovorima gde je sve lepo regulisano sa rokom trajanja od najmanje 5 godina. Onda si miran taj period a zakupodavac te gleda malo ozbiljnije i zna da ne moze sa tobom bas kako hoce. Naravno da to nije uvek izvodljivo, ali ko ne proba nece ni znati.

Kod nas u selu se povrtari gadjaju sa cenama zemlje koju uzimaju u zakup koja ide do 300 evra/kj sto je nama ratarima malo vise nerentabilno iako je zemljiste uglavnom I klasa. :udri: ::lose:: :nono: Plafon cena koju sam ja spreman da platim u nasem ataru je 200 evra ako mi odgovara lokacija tj. ako mi je usput do mojih njiva i to uz potpisivanje ugovora na barem 3 godine.

izvinjavam se mislio sam da je odgovor na moj odgovor zoranu kostovicu , evo kod nas covek nudio 250 e bez subvencija . nije mi jasno koja je tu racunica. ali videcemo kada se zavrsi vrsidba i koliko kome ostane posle odbitka vlage.

Ja zivim na zakupljenom imanju,kuca i objekti i 4ha zemlje (3ha obradivo),ugovor vezan na pet godina,2500e za 5 god,placa se godisnje po 500e.

futurefarming je napisao(la):
Jedno pitanje za iskusne, da li ste nekad zaključivali ugovor o zakupu na period duži od 5 godina i šta mislite o tome? :ppozdrav:
Lepo je da je ugovor na što duži period, ali može da bude nezgodno zbog cene. Ko zna koliko će koštati zakup za 5 godina. Ako se u ugovoru ne napiše cena, onda je svejedno na koliko je godina ugovoreno, jer će doći do neslaganja oko cene...

A jel potpisujete ugovor npr ja izdajem 5kj za 1000e 5g u napred i neko mi da 5000e a on radi narednih 5g i boli i mene i njega kolika ce cena biti kroz tih 5g ??

North ARMY je napisao(la):
A jel potpisujete ugovor npr ja izdajem 5kj za 1000e 5g u napred i neko mi da 5000e a on radi narednih 5g i boli i mene i njega kolika ce cena biti kroz tih 5g ??
:haha: :haha: :haha: tako bi i ja dao mojih 50 kj :haha: :haha: :haha: neces videti to od zakupljivaca, mozda ako moze da te zajebe, pa da ne plati! ::lose::

To sam i mislio svi bi zemlju da osiguraju u napred a niko se na 'vata za dzep,ima ovde nekoliko ali samo nekoliko koji daju pare u napred i to je najpostenije.

North ARMY je napisao(la):
Ima ljudi koji plaćaju za 5 godina unapred.

Nazad
Vrh