Zakup zemljišta - isplativo ili ne?

Kod nas raspisan oglas za licitaciju za državnu zemlju!A uslovi su: 15000 din po hektaru početna,ceo depozit uplaćuješ odmah, i treba još i garancije..bez obzira na plaćanje unapred!A parcele.. :udri: i do 86 hektara :zli:
Tri čoveka mogu to da ispune......e tako se oni brinu o poljoprivredi i seljacima ::lose::

stiv je napisao(la):
Kod nas raspisan oglas za licitaciju za državnu zemlju!A uslovi su: 15000 din po hektaru početna,ceo depozit uplaćuješ odmah, i treba još i garancije..bez obzira na plaćanje unapred!A parcele.. :udri: i do 86 hektara :zli:
Tri čoveka mogu to da ispune......e tako se oni brinu o poljoprivredi i seljacima ::lose::
Kakve garancije jos trebaju?

Garancije za ostale dve godine..kao što je garancija banke ili hipoteka ili skladišnica od javnog skladišta ::lose::

kod nas bila licitacija ove nedelje drugi krug citaj moz ko oce a cene od 22000 do 36000 po hektaru placanje unapred dosli Crvencani dr. iz Zmajeva tu su Matijevic i Jerkovic pa se i ovi nasi ,,naostrili,, i to je to a u prvom krugu 15.16 hiljada

danas u Baču licitacija zemlje prosečna cena oko 50000 din po ha ludnica - sutra ujutru se nastavlja licitacija nenormalne cene :udri: ::lose::

Ljudi šta kažete za 1H zemlje u arendu čovek traži 2 pune dubravine prikolice kukuruza ( u klipu )dali se to isplati uzeti i koliko je to otprilike suvog zrna ? :sta:
ej5xcw.jpg

Arenda po jutru je oko 2,2-2.5t klipa kukuruza, subvencije onom ko radi zemlju. U dubravu stane oko 2.8-3t kukuruza u klipu. 1Ha=1.74kj. Ako pogledas brojeve ispada da se ne isplati. 2 dubrave bi odgovarale za povrsinu od 2.25-2.7kj. Ovako je kod mene u selu.

Kod nas arenda polako ali sigurno krece ka nebesima. Sve je cesca rec 150,180,200, pa i 220 eura za jedno katastarsko jutro (5755). Desice se sledece, a to je da cemo biti prinudjeni da uzimamo sve vise i vise zemlje u zakup da bi zaradjivali isto onoliko koliko smo zaradjivali sa duplo manje povrsine. Onaj koji nema svu, ali bukvalno svu mehanizaciju za obradu jednostavno nema sta da trazi u poljoprivredi i nece biti konkurentan. Znaci ostaje nam ogromno ulaganje u mehanizaciju !
I jos jedna bitna stvar jeste smanjenje troskova, to jest smanjenje broja odlaska na njivu. Masine za direktnu setvu ce postati (vrlo brzo) neminovnost, a sto povlaci jace traktore, pa kvalitetnije kombajne,pa ...
Tako da cena arende izgleda diktira stepen razvijenosti nase poljoprivreda. DA ili NE ?

da a mozda i ne....onaj ko ima kredit za vratom taj mora trcati za povrsine,ja nemam kredita i nemam nameru da trcim za povrsinama koje dostizu i 12~14met/kj zakupa...

KishRobert je napisao(la):
da a mozda i ne....onaj ko ima kredit za vratom taj mora trcati za povrsine,ja nemam kredita i nemam nameru da trcim za povrsinama koje dostizu i 12~14met/kj zakupa...
cega?

Kod nas je pogodjena arenda od 15mc/kj kukuruza u zrnu. Vlasnik zemlje kad hoce da proda samo sracunaju trenutnu cenu kukuruza*1500kg/kj. Ove godine je ispalo da je zakupac platio oko 18*1500=27000 dinara za kj. :sta: Troskove skladistenja ima naravno zakupac, vlasnik zemlje nema nikakve troskove. Prodaje kukuruz kad hoce i cena je za vlagu od 14%. Da imam vise zemlje sve bih dao u arendu pod ovim uslovima!

Kupite kad god mozete po malo, napunite stajnjakom, vestacko i nema zime. Vise rodi 50 jutara svoje dobro obradjene zemlje nego da uzmete jos 50 u arendu i radite 100! Da ne pricam o amortizaciji i radnom vremenu!
Post je spojen: [time]1287583480[/time]

bojcetic je napisao(la):
Arenda po jutru je oko 2,2-2.5t klipa kukuruza, subvencije onom ko radi zemlju. U dubravu stane oko 2.8-3t kukuruza u klipu. 1Ha=1.74kj. Ako pogledas brojeve ispada da se ne isplati. 2 dubrave bi odgovarale za povrsinu od 2.25-2.7kj. Ovako je kod mene u selu.
POtpisujem.I ja imam jednu po 2t/kj klipa.Za 3 jutra 6t.To je otprilike rod sa prosecnog jutra kukuruza.Kad dodam ulog,moj rad to dodje pola.A ja sve ulazem,to nije ono "na pole"pa ulazu i vlasnik i arendas. Neznam.... :sta: :sta:

Letos sam se dogovarao sa jednim "covekom" za zakup 10kj.Dogovor je pao da mu placam 1000 kg psenice po jutru.Posle se dosetio da bi on jos pola para od subvencija. :zli: :zli: Naravno nisam pristao.
Bolje zabadava da sedim nego zabadava da radim. :udri:

Nazad
Vrh