Zavaljujem se na dobrodoslici!Rece neko da moj boravak ovde moze dobro da posluzi kao merilo za dobar plasman nase robe iz Srbije ka Zapadu!To bi mi bila jedna od delatnosti ako bi se vratio u Srbiju,znaci proizvodnja i plasman robe na nase i Zapadno trziste!Ja sam u Srbiji rodjen i na Zapadu zivim neko vreme, tako da dosta dobro poznajem prilike u Srbiji i to veoma dobro!
Ovde, ako se ne varam ide sve!Vidjao sam sve i svasta a primeri za to su tresnje iz Ceske po ceni og 2.75€ za 500gr(5.25€/kg), maline iz Turske po ceni 3.25€ za 250gr(13€/kg) i da ne nabrajam!Naravno to su maloprodajne cena u supermarketima dok su cene na pijacama od direktnih poljoprivrednih proizvodjaca od 5 do 10% jeftinije.
Zelja za povratkom i pocetku nekog sopstvenog posla u Sumadiji pocejla je da se javlja od skoro!Ne znam koliko ste upoznati sa poljoprivrednim karakteristikama Sumadijskog kraja, pa bih vam hteo reci da je Sumadije najpogodnija za gajenje voca i povrca!Ljudi koji gaje zitarice, gaje za svoje potrebe a i oni koji se bave vocem i povrcem to rade bez primene agro-tehnickih mera, sto dalje donosi slabiji rod i manje prihode!
Ja bih, naravno uz savete vas svih koji su na forumu i uz pomoc vaseg iskustva(a vidim da je iskusnih mnogo)da zapocnem prvo proizvodnju povrca.U pocetku bih naravno zapoceo sa necim manjim cisto da se isprobam kako bi to islo i da li sam ja sposoban za tako nesto!Pa bih zato zamolio da mi neko da savet sta bi to neko zapoceo da je na mom mestu, kakvo zemljiste bi bilo poterbno, koja kultura ited, nadam se da ste shvatili moju zelju!
Unapred se izvinjavam na opsirnosti!