Za kakav se plodored odlučiti

Pa ja sam to već znala. Šta posle, sada sam zbunjena. :sta:

Ma neka, snaćiću se već.

Hvala još jednom i laku noć! :sreca:
 
Vojvodjanka je napisao(la):
Pa ja sam to već znala. Šta posle, sada sam zbunjena. :sta:

Ma neka, snaćiću se već.

Hvala još jednom i laku noć! :sreca:

Prvo moras odluciti sta zelis, za sta imas masinerije, sta je pre toga sejano i na kraju koliko rada i truda zelis da ulozis.
 
Chille je napisao(la):
soja-kukuruz-suncokret-zito
a moze i secerna repa da se ubaci posle soje,pre kukuruza
ako ste zainteresovani moguce su razne kombinacije za lekovitim biljkama ::namigivanje::
Dobro se pokazala secerna repa posle soje, takodje kukuruz na secernoj repi uvek bude dobar(citaj pred repu je nasuto vestaka do kolena).
Sa ovim trenutnim cenama najbolji plodred je
kukuruz-kukuruz-kukuruz-soja ::namigivanje::

@Vojvodjanka
Hvataj momenat i poori cim se moze. To ti je sada najbitnije. Sta je prethodna kultura?
 
milan90 je napisao(la):
Ja sejem po 3 godine kuruz na kuruz i nemam vecih problema.sta cu kad se mora. :cao:
Chille je napisao(la):
kukuruz podnosi monokulturu....

več sam o tome pisao ja sam sejao kukuruz 5-6 godina za redom i bez ijednog struka da je pao zbog diabrotike stim da sam vodio računa o tome čime zaprašiti seme i zaštititi ga a da to nije furadan i nema problema a naši stručnjaci savetuju kako moraju pa su tako ove godine govorili da se žito seje i pošto je optimalni rok odavno prošao samo da bi se posejalo tako da stručnjake uzimam sa rezervom iskustva ljudi su naj značajnija
 
dok se nije pojavila diabrotika kukuruz se bez problema gajilo u monokulturi, to moze i sada samo uz pracenje broja odraslih insekata. Cim primetis povecanje broja odraslih uvodis druge kuture i to je to...
 
Kako se kod ne seje soja, š. repa i suncokret a o maku i da ne pričam, za smenu kultura moramo kombinovati kukuruz, strna žita i lucerku.
Od ove godine radim pod zakup parcelu od 1,1ha na kojoj je već 20-ak godina sejan samo kukuruz. Već sam je poorao pošto je zemlja vrlo teška za obradu. Biću prinudjen da posejem neki hibrid kukuruza iz FAO 300-400 kako bih ga ranije obrao i stvorio kakvu-tavu mogućnost za obradu i setvu pšenice. Ako uspem u tome onda čišćenje totalom jer je prilično zakorovljena. Radi se o višegodišnjim travama.
Kako se radi o zakupu na 10 godina razmišljam o prpremi i izvlačenju veće količine stajnjaka. Onda kukuruz i posle njega lucerka.
Tako ja kontam plodored. Grešim li negde?
 
ma koji šarić onje sitna riba :haha: :haha:radim sa talibanima iz avganistana..vidis da i ameri nemogu snjima na kraj...seme je nešto drugo jedan deo moje seme jedan strano tj češko ili slovačko
 
Što sijati nakon kukuruza?

Što posijati sad nakon kukuruza,a da opet sljedece godine uspijem posijati kukuruz do 5.5. i to sto sam sijo prije kuruza zaorati da stignem.

To pitam jer vec 3 sezone sijemo jednu parcelu 3ha i konstantno kukuruz i ove godine ima zlatice dosta.
Kukuruz nam je primarna kultura,pa bi na toj parceli sljedece godine isto kuruz sijali ali zbog moguceg povecanja zlatice treba nam neka "medu kultura" pa me zanima sto bi moglo se posijati sad nakon kuruza? :sta:
Ako moze neki savjet...
 
Jako tesko moze kukuruz u monokulturi, pogotovo kad ima zlatice. Nisam nigde cuo da su uspeli da to izvedu sejanjem neke medjukulture, da se poseje sad u semptembru, a recimo u decembru da se uzore zimsko oranje...?
 
ja sam mislio posijati nesto sad u 9om ili 10om mjesecu zavisi kada cu skidat kuruz i onda to sto posijem uzorat u proljece.
Znam da nije brazda kao jesenska,ali da barem malo izbjegnem monokulturu
 
Nju-viliđ vidi u temi zeleno djubrenje, ima nešto što bi ti možda odgovaralo. Na pretposlednjoj i poslednjoj strani.
 
Nazad
Vrh