Zaštita vinove loze

Mali vinograd nije oprskan nijednom do sada zbog da kazem takve situacije ove godine... Cime predlazete da operskam a da sme da se mesa... Imam cipkord, kumulus-sumpor, mankogal i nesto malo akord i pehar... Sta bi bila najbolja zastita ako ga nadam se nije nista uhvatilo do skoro nije bilo a sada ne znam?
Cabrio top + pehar+ cipkord. Moras se malo istrositi ako hoces ista sacuvati za ovu godinu (nije mi namera te da uvredim), mankogal i sumpor u datoj situaciji nemaju sta da traze kao pomoc.

A jesi li siguran da ovo nece pomoci ja ako se dobro secam sumpor i mankogal prskani prosle godine u ovo vreme i bilo je ok? Ja sam hteo sumpor, mankogal, cipkord i malo pehar(imam do 150ml za 100 do 120 litra znam da je malo ali valjda bi i to nesto znacilo)... Ne znam u kakvom je stanju nije mi blizu pa zato ne znam dal da ulazem jos.... A ako odem da vidim daleko da kupim i tako a ne mogu stalno da idem...

Ako hoces da spalis vinograd mislim da je sada idealan trenutak za sumpor. Mankogal nije sistemik radice posao dok ne padne kisa. Cipkor i pehar su ok.

Cosan je gotovo cist sumpor, zasto mislis da ce sprziti vinograd i sta preporucujes za pepelnicu?

Lazo jel mislis zbog temperature ili? Ja planiram da ovo radim u subotu a tad najavljuju od 16 do 27C... Mene zanma samo jel moze sve ovo da se mesa ili da ubacim akord umesto sumpora...

Previsoka je temperatura za kosan ili bilo koji drugi preparat na bazi sumpora, spalice gotovo sigurno svaki mladi listic. 27-28c je gornja granica upotrebe sumpora a npr danas je bilo 38 i to u hladu i generalno nije dovoljno efikasan. Moze sve to da se mesa. Akord je univerzalno sredstvo izmedju ostalog deluje i na pepelnicu i plus je sistemik a sumpor je kontaktni.

Znaci mogu da pomesam kumulus tj sumpor, cipkord, mankogal akord i ovo malo pehara sto imam? Ja cu u subotu ujutru da prskam sigurno bice oko 18 stepeni a do 12h planiram da zavrsim tako da sigurno nece preci 28 a pitanje i 25... Idem dan pre da pogledam da li ima neke bolesti...

Ide pogodnije vreme za prskanje.. Ako mozes mislim da je bolje uvece da ga oprskas jer ce preko noci dodatno pasti temperatura dok biljka ne usvoji hemiju na tenane, ujutru dosta brzo postane vruce.

Znaci mogu da pomesam kumulus tj sumpor, cipkord, mankogal akord i ovo malo pehara sto imam? Ja cu u subotu ujutru da prskam sigurno bice oko 18 stepeni a do 12h planiram da zavrsim tako da sigurno nece preci 28 a pitanje i 25... Idem dan pre da pogledam da li ima neke bolesti...
Treba razmisliti malo, temperatura se meri na 2m visine u hladovini a kao takvu je najavljuju i meteorolozi.
Ja neznam da postoji vinograd koji raste na 2m visine i da je tokom celog dana u debelom hladu,mozda postoji negde da se ogradim. Sad pitanje: kolika je temperatura lista u realnom slucaju kad uprzi i tih 28 C tokom celog dana neracunajuci i isijavanje temp od tla . Nije samo to,kazes da ti je ovo prvo prskanje , lisna masa je 2 meseca bez ikakve zastite takodje i plod tako bolesti sigurno ima. Sistematici su i izmisljeni zbog takvih situacija ne zato sto je nekom bilo mnogo dosadno u laboratoriji.
Sumpor i bakar biljka ne usvaja preko lista, mozda u nekim mizernim kolicinama tipa nekoliko mgr/m2. Sumpor deluje isparavanjem

Imam i blue bordo... Sutra cu prskati ujutru, danas bio u vinogradu i spalir pokazuje neke znake bolesti pepelnice crne neke tačkice al nista mnogo za sada... Sad mi kažite ako vidite na vreme sta da mešam da obuhvati sve... Blu bordo, kumulus, manogal, cipkord, akord za dve trećine prskanja l i pehar malo...

Pa lepo su ti Laza I Cadli napisali.
Sada je vreme ze sistemike a ne za kontaktna sredstva. Moze sistemik plus kontaktna ali samo kontaktni nije dovoljno, pogotovu ako ga nisi stitio.

Znaci treba ti sistemik zaplamenjacu na primer Ridomil gold ili fosetal Aliminijum.
Za pepelnicu moze akord ali bi bolje bilo da si prskao sredstvima koja su samo za pepelnicu kao systhane ili stroby ili topas ili zato . Mada je zato I za druge stvari.
Ja obicno akordom idem na pocetku I pred sarak, tj zadnje prskanje sistemikom.
Pehar moze za trulez. Onako kako pise mislim da je 0,08 %

Cipkord je insekticid I moze za cikade I moljce.

Naravno samo skromno misljenje pocetnika koji je dosta ucio bas na ovom forumu.

Ne znam ti ja koja su kontaktna koja sistematik i koja se mešaju... Ako možete da mi kažete koja bi smesa bila najbolja od gore navedenih preparata, da što više obuhvati zastitu, za sutra u 5h idem... A ako bude ok i dalje sledeći put ću se više raspitati i dokupiti ... Pehar ja pročitao 20ml na 10 litra...

Ne znam ti ja koja su kontaktna koja sistematik i koja se mešaju...
Mozes mesati:
1. blue bordo+sumpor+ pehar + mozda cipkord nisam siguran,
2.mankogal+akord+pehar+cipkord.
Za ostale kombinacije se nesmatram odgovornim u slucaju stete.
Mankogal nije dobro mesati sa sumporom u zadnjem prskanju pocetkom avgusta da napomenem , sad pocetkom jula moze. Svi preparati koje imas sem akorda i pehara su ti kontaktni preparati,.
Cabrio top ,shavit, ridomil gold, akord su sistemicni preparati, ima ih jos da nenabrajam.
Mogao si uzeti 1kg shavita za 1980din sto je za nekih 350l preparata i ako nemas puno vinograda imas za celu godinu hemiju da te glava neboli uopste.

Ja da napomenem da gore pomenuti fosetil aluminijum je jako problematican za mesanje sa drugim preparatima a i sa prihranama.

Hvala vam na pomoci... Iskoristio sam ovu drugu kombinaciju za prskanje sto mi prelozio kadliscepadne s tim sto mi pred kraj nestao pehar ali dobro sta je tu je... Sledece prskanje verovato shavit...Ali da vidimo kako ce dalje biti, ja mislim da za vinograd odgovara sto se kakva takva susa nastavlja to kazem jer ovde kod mene u poslednjih 10 dana prosli 2 solidna pljuska oko 1h nocu...Ali mislim da su u to vreme najmanje opasni...

Shavit , cabrio top su preparati sa kombinovanim delovanjem i na plamenjacu i na pepelnicu zato sam ih preporucio, mozes uzeti i druge sistematike neces pogresiti pitaj u poljoapoteci za savet(svaka bi trebala imati zaposlenog zastitara po zakonu). Nemoj razvuci dve nedelje do sledeceg prskanja vec uradi za 10ak dana (preskociti cokote iliti gidze ranih sorti ako ih imas), pomozi lozi i rezultat nece izostati. Takodje nestitis lozu samo za ovu godinu vec i za sledecu ako drzis bolesti pod kontrolom.
Bakar i sumpor mozes iskoristiti u zadnjem prskanju kad pocinje da sara pocetkom avgusta.

Poslednja izmena:
Planirao sam izmedju 15. ili 20. drugi tretman shavitom a za kraj shavit i pehar ako se moze mesati ali ako je bolje bakar i sumpor onda cu to, vec imam...

Licno ja bih uradio tako kako si ti zamislio, bakar i sumpor ima nekih prednosti za zadnje prskanje ali ako stanje u vinogradu nalaze drugacije onda se to mora postovati. Napisao sam mozes to neznaci da mora, ti preparati nece propasti so sledece sezone nesekiraj se iskoristice se to.

Nazad
Vrh