Zaštita vinove loze

Ovo do sad racunaj da je jednom prskano ,sto znaci do cvetanja mi je plan ukupno da je prskano.

Losa godina ...vidis vreme kakvo je.

Kako sam shvatio bakrom I sumporom koliko hoces mozes.

Ili ja gresim ..
Ma mozes nije problem, i treba cesce raditi zastitu kad je nestabilno vreme, pitanje je samo koliko je isplativo. Ljudi koji se time ozbiljno bave kao neke kolege na forumu i proizvode grozdje za prodaju onda taj krajnji proizvod mora da ima maksimalan kvalitet i onda se mnogo i ulaze. Ja na primer trenutno radim nekih 15ak ari vinograda za svoje potrebe, sto da se pojede sto da se napravi vino, sto da se pokloni prijateljima i ono sto je meni bitno je da ga samo odrzim koliko toliko zdravim a da se sto manje trujem hemijom, na prvom mestu zbog zdravlja a onda i zbog troskova pa zato pitam sta planiras sa grozdjem..

Znas sta, ovo je godina kada moje znanje pocinje da sazreva, kada se stvari slezu I povezuju , naravno javljaju se I greske ...

Sto se tice broja prskanja I same cene to mi nije bitno, jer imam vremena a egzistencija mi je resena, ovi je amaterska stvar a ito je vinogradarcic pikilo samo za jelo. Bitno je da se ne trijemo, ali sada ploda jos I nema.

Moram ti reci da sam jako zadovoljan kako sam rezanje savladao a I za zelenu rezidbu sam se pripremio ....
Mnogo sam bas zahvaljujuci forumu naucio.

Moj ti je osecaj sada, kao kada neka ekipa se dobro utrenira I uigra I predje I u visi rang takmicenja I jedva ceka da nastupi ...
To ti je samnom slucaj, zimus sam teoretski se priremio I sad sto sam naucio jedva cekam da primenim.

Inace koliko sam shvatio za vingrad su najkriticniji maj I jun , a to je zastita pre cvetanja I posle cvetanja.

Loza buja a vreme lose ....sad eto tek razumem kad je Toma prica zavisi od ovoga od onoga , da zavisi I da to znaci da se mora cesce I jacim sredstvima prskati.
Entuzijast je slikovito napisao pred cvetanje u ovako losim vremenskim uslovima mora se najacim sredstvima I artijerijom delovati ....

Eto objesnjnja konteksta I zasto toliko zapitkujem, da nadomestim nedostatak iskustva ....

Poslednja izmena:
Ben Roj NE koliko god mozes, vec samo mozes koliko treba , razlika je velika nemoj preterivati. U subotu posle ovonenedeljnog katastrofalnog vremena preporucujem ti kabrio ipak je bolji od shavita za ovakve situacije i 10ak dana si miran, taman do negde pred cvetanje.
Ti racunas prskanje od pocetka vegetacije koliko sam razumeo i to je ok prati uputstvo proizvodjaca preparata pise na svakom na koliko se dana prska i kako, ako nije napisano imamo google pa se nadje sve. Ili aplikacija Pesticidi.org

Imam cabrio top I njega sam bio planirao posle cvetanja. Mislis samo njega da upotrebim sad u nedelju.
A pred cvetanje cu ridomil gold I zato a posle cvetanja mogu opet cabrio top.

Napravio sam plan za celu godinu I pripremio sredstva.

U zadnju subotu sam oprskao vinograd sa cabrio top.

Da li je sada za vikend pravo vreme za prskanje I ako jeste da li je to ono sto zovemo pred cvetanje.

U programima zastite se pored preparata za plamenjacu I pepelnicu navidi I insekticid. Medjutim od nekih vinogradara sam cuo da ne primenjuju insekticid.
Do sada sam u vezi stetocina prskao jednom abastateom I jednom cipermentinom. Da li moze da se preskoci upotreba insekticida pred cvetanje.

Sledeci vikend odradi prskanje posto je proslo samo 7 dana od zadnjeg tvog prkanja ako sam dobro razumeo, neznam stanje kod tebe kakvo je ali kod mene sigurno nece cvetati do sledeceg vikenda, mozda ce tek poceti. Ciljaj prskanje pred cvetanje negde da bude kad ti se poneki grozd- cvet pocne otvarati i tad ga odradi ili nekoliko dana ranije. Insekticid stavi zbog moljca pusti price netreba ovo ono, a sta ce mu pa faliti i da ga stavis pred cvetanje pitaj doticne. To sto to neko ne primenjuje je njegov problem. Preskociti - odvolje ti

... Ciljaj prskanje pred cvetanje negde da bude kad ti se poneki grozd- cvet pocne otvarati ....
Da, ovo je indikator za tajming pred cvetanje. I taman se uklapa interval izmedju dva prskanja.

Sad cu lastare da isprivlacim izmedju zica I sa stabla da oplevim ako su jalovaci kremuli. A one loze sto sam dosadjivao prosle godine privezacu za kocice.

Veceras sam malo pogledao I cini mi se da kod dosta sadnca imam na svakom rodnom lastaru po dva a negde I tri grozda. Ostavicu sve pa cu posle cvetanja videti situaciju.

Evo 15 dana je proslo od proslog prsakanja i planiram ove nedelje da opet oprskam cabrio topm, jer sam vido da se preporucije blok prskanje za njega a dobar je sistemik i od insekticida verovatno diometatam ,
imam zalihe a i on je sistemik, ili bifentrinom. U nekim progaramima od arnije sam video da se preporucije ,
onda bi psle cvetanja isao zbog cikada sisteminom ili nurell d.

E sada piatnja, sta ako jos nije poceo cvet da se otvara. Da li da prskam ili da cekam.
Toplo je vreme i verovatno ce za kratko vreme da pocne da cveta i iscvetace , pa da li da psrakm ili da cekam jos.

Eto moje dileme.

P:S. Sada smem slobodnije i da postavim piatnje , jer zanm da ne lupetam mnogo.

Mi nikada ne "razvlačimo" tretmane u ovoj fazi iskreno ma koliko su nepovoljni uslovi za bolesti, mogu samo da se učeste zavisno od kiša, nepogoda itd.
Tamo kasnije zadnja prskanja možeš da se prilagodjavaš.
Što ne uzmeš za cikade nešto na bazi buprofezina, valjda beše ta akt. materija tamani cikade?

Nego kakva je situacija sa mikalom kod vas? Kod mene je neka nestašica, nešto mi rekoše da mu ističe odobrenje?
Planirao sam sledeći tretman
Mikal+Sercadis+elisa+vodotopivo 20+20+20+minerali ali ovi moji nemaju mikal (jača apoteka u Nišu).

Meni ostao ridomil od prosle godine i equation pro , tako da ove godine ne prskam mikalom i nisam se interesovao.
Ranije ga je bilo u prodavnici Hemoslavije pa najbolje proveri tel 021 6311666
Ako nadjes i hoces da kupis nije problem da pomognem i da ti posaljem postom.

Za cikade koliko sm skontao ide prskanje posle cvetanje. Navodi se Elisa a u nekim progrmima na primer Bayer Sivanto i Decis a Syngenta navodi Actaru.
A kod domacih mislim rasadnika sam nasao na navode cipkord.

Mada mi ovde kazu da nemaju probem sa cikadama i da ne prskaju, sad ne znam sta je stvarno.
A sistemin i bifentrin sam mislio da koristim jer su oba sistemici.

Poslednja izmena:
Kod mene berba, tuko me danas grad.
Imam dilemu jer samo što nije cvetanje.
Da li da idem sa preparatima na bazi bakra, koji su po meni najbolji za ublažavanje posledica grada, zbog cvetanja?
Prihrana i amino kiselune se podrazumevaju.

Жао ми је колега што видим овакве слике.
Пробај са-

Има и неких сличних средстава комбинација амино киселина и Бора потребног у време пре и у току цветања.
Бакарни препарати наравно . па повратак на системике ипак је ово ударни термин,нема опуштања .
За четвртак најављене падавине.

Ја део данас опрскао сутра настављам .
Ридоми Голд + Луна моја комбинација за овај циклус .

Tomo smem li da te pitam,
Ridomil MZ ili Ridomil combi ,
zatim dodajes li sada sumpor ,
I jos nesto, za grozdjanjog moljca koliko sam procitao dva najvaznija prskanja su pred cvetanje I kada se bobice dodiruju.
Pitanje ides li sa insekticidom.

Konstatacija Procitao sam da je Luna broj 1 sredstvo za pepelnicu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh