Hvala lepo zato sam i ovde da pomognem koliko znam i umem
Sto se tice prskanja oko perioda cvetanja bilo bi pozeljno da se radi sa sistematicima koji obezbeddjuju duzi period zastite tj ako je bez padavina po uputstvu i do 14 dana, ne zato sto sto su nasi stari govorili da se loza neme dirati vec najvise bar je moje misljenje da nebi potamanili pcele imao sam ih pa znam sta se desava zbog neodgovornih neljudi,. Ja licno natempiram prskanje negde na pocetak cvetanja pa i nepomisljam na prskalicu 10ak dana , taman se i cvetanje zavrsi do sledeceg tretmana.
Sumpor i bakar se vrlo slabo mesaju sa ovim da kazem modernijim preparatima pa treba biti obazriv povodom toga
Cabrio top se bar kod mene pokazao kao sasvim adekvatna zastita i mislim da je jedan od najboljih preparata u odnosu kvalitet cena takodje i shavit. I ona spadaju kako si napisao jaka sredstva... evo da navedem moj primer od pre 7 godinau par teza
1. prska se zadnje prskanje bakrom i sumporom
2. sledece jutro 2 avgust se spusta magla da mozes nozem rezati da nepoverujes(nije bas zadnjih nekolio gotina toliko redak slucaj u mom kraju), odlazim popodne u vinograd okrecem list i on beo kompletan. Ali je kvaka sto je tako 80% lisne mase uhvacena plamenjacom
3. Sledece jutro se prska savitom jel u poljo apoteci nema nista pametnije i sta bude bude, karenca je 30dana i to se postuje
4. list je ostao zelen do prvog mraza reagovano je brzo i na vreme, ima jos dva vinograda veca u selu do 15 avgusta je bilo spaljeno sve kad pogledas samo pruce i grozdje vvisi na njemu
Sustina svog ovog piskaranja je ta su i ta sredstva za mene dovoljno dobra cak i za neke bas ekstremne situacije.
Ovo je suština zaštite vinove loze, tajming prskanja je po meni najbitniji.
Meni se zaštita zasniva godinama na bazi bayer~ovih i basf~ovih preparata.
Mada me cabrio top jedne godine izneverio...
I prošle godine me zakačila plamenjača malo ali opet zbog tajminga, te blato, te kiša će... U kombinaciji sa zakasnelim zalamanjem i okolnim vinogradom koji se ne radi i eto problema...