Entuzijast
Član
Fitoplazma je u cijelom trsu to su neki protoorganizmi slični virusima tako da je jedino riješenje vađenje i sadnja novog. Neki preporučuju čak da se rupa ostavi cijelu god otvorena i sadi tek nagodinu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Sistemici se obicno primenjuju u vremenu za koje si pitao zbog brzog porasta zelene mase i zbog nacina delovanja sisteimika.Kkad loza uspori sa rastom u periodu jula i pocetkom avgusta obicno se primenjuju kontaktni fungicidi koji mogu tad da obezbede adekvatnu zastitu i da bise izbegla pojava rezistentnosti na sitematike u vinogradu , pod uslovom da vremenski uslovi dozvoljavaju takav postupak.I kako kombinujete ove sistemike i lokal sistemike, kojim redom ,
a kako sam video njihova priemne je pre cvetanja i neposredno posle cvetanja .
Verovatno neka sema bi bila za primenu prema fazama
evo dacu ti moj primer onako grubo, nije bas pravilo ali u kratkim crtama do zavrsetka cvetanja obicno idem cabrio top, posle njega shavit , pa antracol sa folcurom ili tako nesto i za kraj bakarni preparati sa sumporom. Sistematici bi trebali da se prskaju u blok terapiji cini mi se da je nakad na Cabrio Top-u tako i pisalo znaci 2-3 prskanja zaredom. Za sivu trulez menjam preparate svaki put. U principu ako u godini nisu monsunske kise nemam problema sa bolestima, kvarnih bobica ima ispod 3% a list se zadrzava do prvog mraza i ja srecan.Ne kombinujem dva sistematika u jednom prskanju za jednu bolest npr da uz cabrio dodajem jos i ridomil gold , jel mislim da uz pravilnu upotrebu nema ni potrebe a i papreno su skupi. Mozda gresim ali kod mene eto tako funkcionise i dobro jeOvde sam mislio u periodu kada se ide sa sistemicima da li ima neki princip kako se kombinuju lokal sistemici sa potpunim sistemicima.
Kontam da treba kombinovati sredstva iz razlicitih grupa tj razlicitog nacina dejstva na bolesti zbog rezistetnosti.
Hvala lepo zato sam i ovde da pomognem koliko znam i umemAko pre cvetanja idem Ridomil Gold + Akord + Bifentrin + sumpor
Posle svetanja ako dva put idem sa Cabrio top ( sredstvo i za plamenjacu i za pepelnicu) da li treba da idem i sa nekim sredstvom
za pepelnicu na primer score uz Cabrio top
Ili je posle cvetanja bolje da idem sa Acrobat MZ ( plamenjaca ) + Score ( pepelnica) pa onda sledece drugo posle cvetanja Cabrio Top
Cabrio top se bar kod mene pokazao kao sasvim adekvatna zastita i mislim da je jedan od najboljih preparata u odnosu kvalitet cena takodje i shavit. I ona spadaju kako si napisao jaka sredstva... evo da navedem moj primer od pre 7 godinau par tezaSustina pitanja da li je Cabrio top dovoljan za palmenjacu i pepelnicu
i drugo ako je bas povoljno za bolesti da li je bolje sa dva jaka sredstva posebno za plamenjacu i posebno za pepelnicu
ici ili je Cabrio top toliko dobar da je svejedno.