Zaštita jagoda

Pozdrav prvim prijateljima na forumu.napisacu vremenom tek sam se danas uclanio pa da ne ispadne sve da znam inace procitao sam sve do jednu poruku na ovom forumu.ima tu dobrih stvari.ali ljudi ne cekajte da se bolest rasiri.necekajte ni prve simptome bolesti posle mozes i sa vodicu iz crkve da je prskas pa nepomaze.preventiva je osnovna mera zastite svake biljne kulture pa i jagode.onda mozes i sa mnogo slabije preparate delovati a pritom efikasnije i sa rezultatom.

@saskovarvarin
koliko posle sadnje zivica pustiti prvu prihranu,i kada preci folijarno bakrom?poz
i da,koliko po zivicu ide prehrane,konkretno za 1250 sadnica koliko treba litara rastvoriti

biljka da bi usvojila prihranu treba da ima razvijen korenov sistem.neka prodje najmanje 7 dana.prihrana nema propisano zavisi od proizvodjaca do preoizodjaca.obicno se krece oko 1 grama po bijlci .stavi oko 1 kilogram za prvo pustanje.e vidis sad to pitanje u koliko litara.to sad zavisi od samog proizvodjaca mislim nas samih ima tu mnogo tabela dal se pusta na osnovu broja bilaka ili na osnovu povrsine.nemogu ti odgovoriti na to pitanje jer ce ostali tumaciti mozda pogresno .bakar idi odma posle sadnje bez obzira sto nisi siso jagodu

ok hvala.uzeo sam fitofert 10*40*10,u sistemu kpk se koristi u koncentraciji do 0.1% sto mu na 1kg dodje za 1000l vode?‚ovo za bakar znaci bukvalno isti dan nakon same sadnje?

ok hvala.uzeo sam fitofert 10*40*10,u sistemu kpk se koristi u koncentraciji do 0.1% sto mu na 1kg dodje za 1000l vode?‚ovo za bakar znaci bukvalno isti dan nakon same sadnje?
Па то ти је то, 1000 грама на 1000 л воде. Начи грам по садници. Ја сам мећо више, јер за Јару пише 0,2 до 0,3. Откако сам ударио бакар, и сад прихану фосфор.. лисна маса живнула и изглеада прелепо. Ево Небојшин Клери већ даје лепе цветове.

Samo pravopvremena zastita i neboj te se za bolesti.evo danasnjih slika ,vec poceo orvarati cvet
001.jpg
003.jpg
005.jpg
007.jpg
009.jpg
010.jpg
013.jpg

Poslednja izmena:
Nije to od rutave bube, to je smrzao cvet. Verovatno je smrzao od onih mrazeva u martu. Cvet ne mora biti otvoren da bi smrzao

И код мене има таквих цветова. Не много али их има. До сад још нисам видео рутаву бубу дал у воћњаку дал у јагодњаку. Мислим да стоји ово што је Небојша казао.

Moze li neko da mi pojasni to oko karence posto se ne razumem bas,pocetnik sam.Ako sam isprskao sadnice sa ridomilom gold mz68 wg pre 4 dana,a na mladim listovima sam primetio veliku pojavu pegavosti lista,da li ja smem da isprskam necim protiv pegavosti i kako to zapravo ide?KOji preparati ne smeju da se mesaju?

Evo primjetio sam da mi stabljika od lista na jagodama pregrizena i toga ima dosta , nazvao sam svog agronoma i kaze jagodina pipa , treba zastititi sa Fastac ili Direct , sa 3 dcl na hektar , usput sam se sjetio i pitao za rutavu bubu , jer sam tu procitao da je netko imao velikih problema sa njom , isto sredstvo se koristi i to je kontaktni insekticid , e sada veoma vazna napomena , pipa izlali na jagode izmedju 19 i 20 sati i tada treba da se tretira , naj bolje oko polaosam posljepodne , a za rutavu bubu treba pratiti kada ih naj vise ima i onda tretirati.

Moze li neko da mi pojasni to oko karence posto se ne razumem bas,pocetnik sam.Ako sam isprskao sadnice sa ridomilom gold mz68 wg pre 4 dana,a na mladim listovima sam primetio veliku pojavu pegavosti lista,da li ja smem da isprskam necim protiv pegavosti i kako to zapravo ide?KOji preparati ne smeju da se mesaju?
Karenca ti je najmanji vremenski period od tretmana preparatom do berbe roda i njegovog konzumiranja.Za taj period se aktivna materija razlozi dovoljno da ne skodi zdravlju coveka pre svega.A ako imas problem sa sadnicama mozes da ih tretiras drugim preparatom sa drugacijim dejstvom i dan,dva,pet...posle prvog tretiranja,samo pratis karencu preparata kojim si zadnji put tretirao.Sto se tice mesanja,pazljivo citaj uputstvo,ako i dalje ima nejasnoca obrati se strucnim licima u poljo-apotekama kada uzimas hemiju.

@nebojsa
koliko dana nakon sadnje pustiti prvu prihranu i neko tretiranje bakrom za pocetak?

i mene interesuje isto... otiso sam u apoteku i rekli su mi da prskam ovu kombinaciju Dithane 250 g + Nurell D 100 ml + Fito Fert 4-10-40 300 g u 100 l vode. zasadjenje su 11.09 i nisam ih do sad prskao. hvala unapred

Kolege ,da li neko koristi herbicide za uskolisne korove kroz KPK protiv korova koji raste uz samu biljku?

Nazad
Vrh