Zaštita jagoda

Hvala Toni. Nisam ni tretirao,pitao sam jer sam nasao na forumu da se koristi Fusilade forte,a na sajtu disributera sa sam nasao:
"DEVRINOL 45-F se primenjuje kao sistemični herbicid u zasadu jagode, u količini 3-6 l/ha (30-60 ml/100 m²), tretiranjem zemljišta u vreme mirovanja vegetacije, uz obaveznu inkorporaciju na dubini od 2-5 cm."

Nebojsa, ti si spomenuo preparat stomp ovde na forumu. Deluje mi kao dobra ideja da se u rano prolece medjuredni prostor isprska njime. Prosle godine smo ga koristili posle sadnje krompira i nije bilo nijedne travke. Samo se nadam da ne steti jagodi. Ako total ne smeta, valjda nece ni stomp. Mislim da bi se poprilicno smanjilo prskanje totalom, ako se pre toga ide stompom.

bom je spomenuo i rafal preparat dali on ide u toku vegetacije,kad počnu da se razvijaju listovi pa nadalje pred berbu posle berbu,takav neki preparat meni treba,bilo me sramota da postavljam dodatna pitanja.

@ joker
Ne steti jagodi, jer se satvara film na povrsini zemlje i pri klijanju i nicanju semena klijanac "pokupi" dozu herbicida i vene. Ima i drugih herbicida sto deluju na taj nacin: devrinol (moze cela parcela u vreme mirovanja), treflan, merlin... ima ih jos, samo treba znati sta imas od korova pa na osnovu toga birati preparat.

@ vladale.rs
Sa rafalom nisam radio. On je selektivan na sirokolisne kulture, sto znaci da jagoda nece uvenuti. E sad pitanje je hoce li biti nekih nuspojava na cvet. Znam da Pantera ne sme u prolece jer negativno deluje na cvetanje. U prolece treba ici sa Fuzilejdom (ili nesto sa istom akt. materijom).

Nemojte biti lenji i oslanjati se samo na forum. Svaka kompanija ima svoju sluzbu pa zovite i pitajte. Zato i sluze. A sve to mi debelo platimo kroz cenu hemije. A tako se i sazna nesto novo. Ovo kazem generalno i vazi za sve nas

ovo za kompanije da.ali u poljo apoteku kad uđem kad mi kaze dobar dan znam da me laze.jednog pitam oću travu u avliji da posejem da bude zeleno sve pravi travnjak.preporučio mi je graoricu,gledam ga i mislim se ovaj li me čovek zajebava,nikad mu više nisam ušo u radnju.a na ovaj forum više verujem nego na sve radnje u leskovac.

Sto se tice devrinola, on se i preporucuje kao preparat koji moze da se koristi u medjurednom prostoru, ali koliko ja znam on mora da se ubaci u zemlju, ufrezira, jer deluje direktno na seme.
Dok je sa stompom mnogo lakse, on se kao sto si rekao isprska i tako se napravi sloj preko zemlje, pa trava kako raste skuplja otrov.

Pa nisam siguran, ali trebalo bi da ima efekta. Osim prve godine, tebi najvise semena i jeste na povrsini

A sto se apoteka tice, isti slucaj je svugde, cast izuzecima. Ja prvo nazovem sluzbu, raspitam se, pa onda idem u apoteku :)

Mislim da i rafal i fuzilejd imaju istu aktivnu materiju, oba sam koristio i dali su solidne rezultate ali nema nista bolje ot totala za medjuredni prostor, samo mora sa dosta koncetracije da se oprska, kako ne bi zahvatilo jagodu.:ppozdrav: Devrinol relativno uvek koristim, pre postavljanje svake parcele, i poprilicno unisti travu, + dodajem Bactofil B, koji sve te, da kazem nezive biljne ostatke, pretvara u djubrivo.

Aco nemaju rafal i fuzilejd iste a.m. zato sam i rekao da se treba posavetovati sa njihovom sluzbom
Reci mi jel devrinolom prskas kad postavis foliju, preko cele povrsine? Koliko po ha?

Pre postavljanja folije, oprskam i zafreziram, poenta je da ima sto veca kolicina vode a ide ako se secam oko 4-5l po hektaru. Iskreno neznam, ali oba sredstva sam koristio sa uskolisne korove izmedju jagoda i nikakvu stetu nisam imao, sem unistenje korova .

Do kog stadijuma cveta mogu da prskam sa akaricidom, konkretno sa Abastate-om? LEsku cu prskati za vikend, a jagode imaju dosta pupoljaka i vec je i cvetala 20%.

Pozdrav. Da li moze neko da mi kaze kako da suzbijem skakavce? Zasadio sam jagode pre 10-ak dana,ali skakavci iz okolnih njiva(psenica i kukuruz) prelaze u jagode i grizu mlade listice. Kako da ih eliminisem?

Dali je neko mesao bor sa abastate- om I swich-om? Treba da odradim zastitu jednog dela jagode koje imaju odmetaka, poprilicno cveta, ali I cvetnih pupoljaka.

Moze da se mesa, ali opet je moja preporuka, da odradis prskanje, samo borom, pa sledeci dan zastitu:ppozdrav:

Hvala Tako su I radili danas. Cuo sam se sa Srdjanom, pominjali smo te u vezi proizvodnje. :ppozdrav:

Pozdrav. Da li moze neko da mi kaze kako da suzbijem skakavce? Zasadio sam jagode pre 10-ak dana,ali skakavci iz okolnih njiva(psenica i kukuruz) prelaze u jagode i grizu mlade listice. Kako da ih eliminisem?

Crnioni skakavci, tako zvani popci. i sistem znaju da ostete, otvore male mikronske rupe. i ja vodim rat sa njima evo vec godinu dana. probaj neki insekticid oko njive gde vidis da su im rupe u zemlji, ali to je kratkorocno resenje.

ako neko ima neki bolji savet?????

I meni su rekli posebno bor, a posebno zastitu (ja sam sada isao sa signumom).

Kod mene ima dosta tih popaca, ali za sada nisam primetio da su napravili neku stetu.

Nazad
Vrh