Zaštita jagoda

Ja sam prskao Bormax 20,ali su mi u apoteci rekli da smem da pomesam sa Peharom,fobosom i Envidorom ,pasam tako i uradio. Sutra sam planirao da prskam Trazex, ne znam da li opet da dodam Bor,posto ga u trazexu ima svakako?

Kolika je karenca FASTAC-u? Ja sam prskao njime u pocetku, ali nisam nigde nasao karencu za jagode.

Pozdrav kolege kad i cim je najbolje prskati protiv trulezi ploda inace jagoda mi uveliko cvjeta a ima i dosta ploda.

Od trulezi swich ili signum. Da je fastaku karenca I 15 dana kakve veze ima, kada ljudima tek cveta jagoda.

Da li trulez moze uhvatiti jagodu iako je jos u fazi cvetanja,bez plodova?Ako ima dosta kise?

Kad sam ja prosle godine bio na predavanju o jagodama, strucnjak je rekao da izmedju redova treba staviti slamu i prskati protiv sive trulezi jos u fazi cvetanja. Posle se silne pare bacaju na preparate, a vec je kasno. On kaze da je to tako, jer kada kisa pada nanosi blato na cvetove, zbog cega se kasnije javlja trulez.

Da li trulez moze uhvatiti jagodu iako je jos u fazi cvetanja,bez plodova?Ako ima dosta kise?

Trulež upravo i "hvata" u cvetu, a ispoljava se kasnije. Botritis je prisutan u okruženju same biljke. U plod ulazi kroz "ranice" sa kojih opadne latica sa cveta. Tada imaš par dana vremena da ga uništiš (broj 1. - Switch, broj 2. - Signum). Tri tretiranja (ja cepam Switch/Signum/Switch) od početka cvetanja do čišćenja od latica i - nema zime. Ja prošle godine na 26.000 Albe nisam imao truleži 5kg. Na Roxani sam zakasnio 4-5 dana sa JEDNIM tretiranjem (mnogo posla) - i bacio sam sa 6.000 živića oko 1.000kg (oko 1.500 evra).

U nekom od programa zastite, jasno kaze da sa pocetkom cvijetanja pocinje i zastita od trulezi, Quadris nakon toga Qadris i Switch i Switch na kraju, naravno pratiti karencu da se ne udje u kritican period. Ja sam Quadris odrado na 30% cvijeta, planiram danas ili sutra da odradima Qadris i Switch, kasnim par dana jer me muci vrijeme, danas je kisa pa vijetar a imam 30%/50 % zametnutog ploda. Takoda samo cekam par sati mirnog vremena i pocinjem. Kao sto rece radashin, muci me to kasnjenje, da ne zakasnim bas dosta. Slamu mnogi izbacuju, ali prskanje po plodovima je veliko kada nema slame a kisa padne, to se najbolje vidi po foliji do koje visine je isprskana, a i plod kada je cist ima drugu cijenu a slama je samo posao prostiranja.

Ja sam odradio isto na nekih 30% cvetanja Queen i takododje ubacio Pyrus ,danas odradio Signumom i ya nwkih 10-tak dana idem Swich.

Kakvo vam je iskustvo sa Pyrus-om u odnosu na Switch,dobio sam 1l na poklon.
Kuree,zasto kombinujes cetiri vrste fungicida koji deluju na Botritis?

Pa kombinujem zato sto jedani isti preparat kada ga koristis dvaputa ili vise od toga gubi tu svoju moc da tako kazem.Bar tako kaze.Zato radim istim preparatima.
Ato se ti Pyrusa ,tek cu da vidim kakv je ,prvi put ga koristim.

Koji preparat protiv trulezi je po vama bolji Switch ili Signum?Kod mene Switch duplo skuplji od Signuma.

Kako duplo skuplji? Switch je najbolji, odmah do njega je Signum. Kod mene je, koliko se sećam (kupio sam još jesenas preparate), na jedan atomizer (330l) cena - Switch oko 5.500rsd, a Signum oko 4.500rsd.

Radasine ja sam danas pitao u apotekama,doduse ono malo pakovanje od 8 g u kesici sto se razmuti u 10 l vode,switch je 260 dinara,a signum je 130 dinara.

To i jesu najskuplje varijante, te male kesice, ali kad čoveku ne treba više, šta je tu je...otud i razlika u ceni, 10 puta veća količina nije tačno 10 puta veća cena kod oba preparata.

Jasam prsko sa peharom on je 100ml oko 200din a pole cu signum i na kraju teldor jer ima samo 3 dana karencu,,a svic jeste daje dobar al i cena muje dobra

Nazad
Vrh