Zaštita jagoda

Има ли конкретан програм, нпр Јара Фертикаре. Не бих да нагађам.

Poslao sam ti na mejl. U principu to ti je sve uopšteno. Za konkretan program treba analiza zemljišta pa čak i vode i onda ti se uradi nešto preciznije i konkretnije. Ali i ovo dosta dobro funkcioniše samo da se ispoštuje

- - - - - - - - - -

@ janoš

Signum koristim od početka protiv botritisa i ja ga prvenstveno zbog toga koristim. Naravno da se tretira i u cvetu ali zbog relativno kratke karence može i u zrenju. Negde sam čitao da deluje i na pepelnicu i na antraknozu, mada opet drugi kažu da je za antraknozu jedino rešenje Quadris. Ali Signum ima 2 a.m. tako da preventivno deluje na sve. Za pepelnicu je dobar Topas a za pegavost Quadris i Score (Naročito Score jer zaustavlja pegavost i nekoliko dana nakon infekcije). Ja sam spomenuo tamo Signum jer bi mogao jednim udarcem da reši oba problema ako je verovati preporukama da deluje i na pepelnicu. Jeste da je preparat skup ali je stvarno kvalitetan

neverovatno da mi se trava posusila izmedju banaka posle prksanja totalom a da se pelceri koji su se primili a odseceni od jagode i dalje drze zivi...

Pa nije bilo lisne mase da povuce total , zbog toga , da si imao lista otislo bi sve u redom , da ne kazem gdje , heee heee.
Total je kontaktni otrov , znaci djeluje preko lista , biljka ga preko lista unosi u korjen i tu se susi korjen a biljka odumire , ja se u to slabo razumijem ali mislim da tako ide , bar sam jednom tako procitao.

Људи, колико треба времена да изделује препарат на бази бакра.. пала кишица након 12 сати па не знам јел бакар већ odрадио своје или је киша сапрала.

@ stole77
Nakon prskanja treba proci najmanje 3 sata bez kise , da bi se preparat koji prskas apsorbirao u biljku. Kako si ti rekao proslo je 12 sati tako da nema problema , prskanje je uspesno.

Moze li neko da napise konkretno sta prvo treba uraditi po pitanju zastite odmah nakon sadnje frigo zivica,koje planiram za dan-dva da sadim?

POZDRAV DARKO GDE SI KUPIO FRIGO ZIVICE NA TVOJE PITANJE SAM AMAter da odgovorim jer sam jagode zasadio tek prosle godine i to u novembru.pozdrav

darkodj983, zar su to vec stigle sadnice iz ATP-a?
I ja sam narucio hoeneye, ali nisu mi javili da mogu preuzeti sadnice. Ovo vreme mi pravi problem, ne mogu da isfreziram zemlju i postavim KPK i foliju.

stigle su,koliko sam ih ja razumeo preuzimanje je pocelo proslog ponedeljka,meni stizu u cetvrtak s'tim sto sam ja bankove sa folijom i kpk vec postavio.kontaktiraj ih ti,ali nista ti ne znaci ako nisi pripremio sve za sadnju.jer imas vec nesto jagoda?imas li neki odgovor na moje pitanje?

Imas u ovoj temi sve o zastiti. Evo na prvoj strani u petoj poruci program kojeg se i ja pridrzavam, samo ponekad promenim preparate (nema sva sa spiska u mom mestu).

5z4djc.jpg

imam ovu knjigu,verovatno cu i ja ici po njoj.samo me zanima da li je potrebno sve ovo primeniti u prvoj godini kada su sadnice verovatno zdrave a ovaj program pocinje posle sisanja jagoda kada su sadnice stare jednu sezonu?koliko ja kapiram za pocetak treba odraditi bakar?

posto si odgovorio ti meni evo i odgovora na tvoje pitanje.sto se tice zemljisne zastite podrazumeva se da je zemlja tretirana nekim zemlisnim insekticidem granulastog oblika,Foksim,Galation,Radar,Force.podrazumeva se da je zemlja ispitana na sve analize zbog prisustva nemetoda i drugih bolesti.Preventivno posle sadnje mozes pustiti Benomil ili obavezno RIDOMIL .Zile zivica treba umociti u rastvor Previkura ili bala.To ti je nesto osnovno pre sadnje.Dalji tretmani zavise od vrste bolesti za koje postoji uslov za pojavljivanje.pri intezivnom porastu biljke akcenat se baca na zastitu lisca.Prva od bolesti koja se javlja je PEGAVOST LISTA.Dalje ide antrakoza onana napada od korena do ploda.pepelnica je tipicna za lis jagode.Sto se tice ploda on je najvise osetljiv na BOTRITIS ili SIVU PLESAN.Posebnu paznju treba obratiti na,,VLAZNU TRULEZ KORENOVOG VRATA,,.Sto se tice borbe protiv insekata tu bi kroz sistem trebalo pustiti neki insekticid zemljisnog delovanja zbog crva,zemljisnih sovica i drugih glodara.sto se tice insekata koji napadaju gornji deo biljke posebnu paznju treba obratiti na jagodinog rilasa ili cvetojeda.Dale tu su lisne vasi grinje i crveni pauci jedniod osnovnih stetocina gornjeg dela biljke.......OVO JE NESTO UKRATKO ZA TEBE PA TI SAM PROCENI SA KOJIM PREPARATOM TREBA DELOVATI,JA TI NECU REKLAMIRATI NI JEDAN ALI JA KORISTIM KONBINACIJU 3 ILI 4 PREPARATA TO SAM NAUCIO KAO PROIZVODJAC LUBENICA .IMAM PROVERENE KONBINACIJE I U APOTECI UVEK IDEM DA KUPIM CILJAN OTROV A NE DA MI ONI NA NJIHOV PREDLOG UTRPAJU NESTO STO ISTEKO ROK ILI IMAJU NAJVISE.TOLIKO ZA SADA.POZDRAV

Sasko

Napisi slobodno sta koristis.
Nije to nikakva reklama, jer mnogim moze pomoci, a vecima preparata je pomenuta bar par stotina puta.

Nazad
Vrh