YTO

  • Začetnik teme Kristi
  • Datum pokretanja
Trebalo bi da ta vrsta prenosa (Grbavi most- kako ga zovu), bolje trpi veće uglove savijanja što se tiče samog prenosa. Njemu je svejedno pod kojim uglom radi dok za zglobni prenos (Ravi most) nije svejedno, on mnogo kraće traje kad radi pod uglom (gledao sam neke podatke od kardana)
Kod mene je došao dosta povećan u odnosu na komšijin, al može još. A ja nešto kontam nebi stavili mogućnost za podešavanje ako je štetno mnogo.
 
Nezna da li je odgovarajuća tema.
Imam problem s mešanjem ulja kad kipam prikolicu sa IMT 533i YTO 454. U IMT je Traktor a u YTO je HVL46. Traktol je gušći i serviser za YTO mi je rekao da ne koristim oba jer ostane nešto ulja pa se pomeša kad se koristi YTO i to mu pogušćava ulje. E sad ne ostane mnogo možda 0,3-0,5l al nije ni to malo ako se češće dešava. A ispadne nekad da je pogodniji mali za ući u šljivik i slično.
Kako vi to radite, jel vodite računa o tome?
Dešava li se neka reakcija kad se meša HVL 46 i Traktol?
 
Kad se ulja u traktorima ne slažu itekako vodim računa kad šta koji kipuje.. Ponekad i ajde de, al uglavnom svaki traktor kipuje određene prikolice..
 
To sam i ja pomislio da probam povecati anslag al sam odustao..neznam sta ce biti sa prednjom vucom dal valja povecati..koliko ce da trpi prednja vuca
uazWaCa.jpg
LMzwzul.jpg

Ovakvo je stanje graničnika kod mene došlo na traktoru.
Kod komšije sam vodio mnogo više izvučene graničnike, tako je njemu došlo i on nije dirao.
Kako je kod vas?
 
Danas sam istraživao malo u vezi senzora nivoa goriva na YTO 454, pošto sam primjetio da čudno radi. Bilo je već riječi o tome na forumu, al možda će nekom pomoći moje iskustvo.
Nivo goriva u rezervoaru je bio 6,5cm, korisna visina rezervoara je oko 16 cm, a senzor pokazuje 0. Dakle na oko 40% napunjenosti on pokazuje 0. To me nateralo da vidim o čemu se radi iako je još uvijek u garanciji.
Visina senzora od prirubnice je 15
a dubina rezervoara od te prirubnice je 19 . Znači ispod senzora ostaje 4cm. Ručnim pomjeranjem sam provjerio rad senzora, i tu je najveće razočarenje. Senzor ne mjeri kontinualno, već ima 4 nivoa na svakih 2cm pomjeranja plovka, kad se to svede na nivo goriva (treba dodati 2cm koliko potone plovak i 4 cm koliko je senzor kraći) ima se da indikator nivoa na instrument tabli:
Za nivo goriva od 0-8cm, pokazuje 0,
za 8-10 cm, pokazuje 1/4 rezervoara,
za 10-12, pokazuje 1/2
za 12-14, pokazuje 3/4
i za 14-16 pokazuje pun rezervoar.
Pored ove grube podjele, nema se ni neka stabilizacija tako da kad se mijenja nagib , indikator pokazuje velike promjene.
p3Y3JIf.jpg

EgM5GlI.jpg

bPMMhEC.jpg
 
Видео сам негде у продаји те... сензоре са шипкама различите дужине и можда са сатом у комплету. Коме је баш иритирајуће, верујем да може да реши проблем, али можда је битније да си практично решио колико има горива у резервоару када стрелица показује положај потпуно празан - 4 сантима пута ширина, пута дужина резервоара и ето ти запремине.
 
Lici na onaj plovak sto se narucuje sa Ali-ja?

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока
 
Ма немам појма - негде сам видео те мераче са тим шипкицама различите дужине, типа опрема за пловила. Могуће да сам то видео код нас, на Купујем Продајем.
 
Ok ja sam zadovoljan onim što sam otkrio. To sam i htio. Bitno je da znam koliko kako radi i koliko i kako griješi.
Nije to najvažnija stvar na traktoru, naravno.
Ti senzori (kvalitetni) su inače skupi. Mnogo je jeftiniji senzor da diskretnim pragovima nego kontinualni. U stvari i kontinualni se uglavnom kao diskretni ali sa sitnijim pragovima, reda 3-5mm.
Ima li još kod nekog da radi ovako? Meni je serviser i rekao da je senzor kratak i da je to rezerva goriva. Al mnogo je pola rezervoara da bude rezerva.
 
I kod mene radi tako od prvog dana, na prvom servisu sam tražio da zamene plovak i sta stvar.. Navikao sam se.. Geurnem štapić kad nisam siguran i gas gas
 
Svaki put ista prica koliko jos ima goriva.. onda opsujes par puta sve po redu kako dolikuje,pa uzmes stap sa crtama usmrdis prste jel moras da izvadis sito..posle provere opet psujes jel sad moras po kantu pa bar 10l da dospes da nezafali slucajno..i tako vec 5godina 😁 kad krenes na oranje moras poneti bar 5l da dospes da imas kuci da se vratis.
 
Imas li unimer, izmeri otpor plovka u razlicitim polozajima, pa ces videti da li je takvo ponasanje do njega ili do sata. Naravno pod uslovom da on nema neke aktivne elektronike u sebi, ako ima onda takvo merenje nema smisla
 
Imas li unimer, izmeri otpor plovka u razlicitim polozajima
Planirao sam analizirati još. Unimer imam, ali nisam imao kod sebe drugi alat (strujna klijenta za mA). Ovo je senzor sa magnetnim (rid relejima), 4 releja i vjerovatno svaki od njih doda po otpornik u paralelu pa tako smanjuje otpor.
Ovo je skoro sigurno do plovka. Mislim da je ovako kod svih YTO 454. Jednostavno je takav senzor.
Pa i takav bi bio od koristi da ide od dna, al počne raditi tek od pola.
 
Nazad
Vrh