YTO

• Začetnik teme Kristi
  • Datum pokretanja
Naravno da ne vredi jer ti bez merenja pritiska, bez da si seo u yto-a koji ima slabu pumpu i probao raditi sa njim, znaš bolje nego ja koji ga imam i koji radim sa njim. Aj mi to objasni, molim te, kako si ti to u pravu a ja nisam?

Nisam znao da postoji poljoprivrednik koji će pre uložiti u duplo oruđe (lakše i teže u zavisnosti od trenutne snage hidraulike) nego popraviti hidrauliku.
Ili možda zakači laku drljaču kad treba da ore?
Naravno da ne vredi jer to sto ti smatraš ispravnim i dobrim ja smatram neispravim i lošim to što ti nazivas radom ja nazivam nuznim zlom i patnjom i to je to.
To sto ti vozis traktor sa neispravnom hidraulikom i patis se godinama sa njim to neznaci da je to dobro i da tako treba vec govori o tebi kako si navikao da radiš i o tome kako se ophodis i odrzavas masine,ništa više.

Ajd recite mi kad krenem da kipujem čuje se pumpa al ni da makne sanduk od prikolice.Kolega mi kaže da je do brze spojke da ona pravi problem i da je promenim.Odakle da krenem i da li može biti da je do te spojke?
Ako drugi prikljuci rade onda taj prikljucak od kipe ne pritisne nepovratni ventil u spojnici i ne otvori je i rasteretni ventil otvara a ulje ne ide u cilindar kipe, prije provjeri utikac na prikolici, onaj u sredini konus je potrosen ili udaran udaran i ne dohvaca nepovratni ventil u uticnici traktora.

Odvrnes to crijevo kompletno sa prikolice i ustekas u izvod od traktora , drugi kraj crijeva u kantu i kipaj , ako ulje ne ide a rasteretni otvara , probaj sa drugom muskom spojnicom ako je isto tek onda mjenjaj spojnicu na traktoru.

Nebojša...
Ti definitivno ne čitaš šta se piše, niti misliš odgovoriti na bilo koje pitanje ili konstataciju, vešto mešaš belorusa sa običnom hidraulikom u temi yto ,namerno prećutkuješ da se Rusu ubacuju dodatni cilindri kako bi se rasteretila hidraulika a ja ti lepo napišem da yto fabrički već ima to, mešaš babe i žabe i još štošta....
I @sasa22 i @iceburn i ja koji imamo te traktore znamo da traktor može podići teret sa tim pritiskom bez problema i bez turiranja a ti nas ubeđuješ da ne može. Lepo ti svi pišemo da je 200 bari samo trenutno podešeni maksimalni pritisak ali ne i radni. Lepo ti pišemo da to nije isto i da za toliki pritisak nemamo oruđe (2,5-3 t) jer ga traktor ili ne može vući ili ga ne može nositi jer će prednjica biti u vazduhu ili će polomiti nešto. Za oruđa koja taj traktor može da vuče je 160b sasvim pristojan pritisak. Veći je problem što je pumpa malog kapaciteta.
Što se tiče održavanja mojih mašina.... Jesi vario bez maske sinoć ili si promenio dobavljača?

Raspravljate se ovde a obojica ste u pravu.
1) Nebojsa kaze da pritisak koji se izmeri na prikljucku kipe treba da bude isti kao pritisak sigurnosnog ventila - tačno, pod uslovima da su i pumpa ostatak sistema ispravni i da nigde ne dodje do gubitka pritiska, zupcasta pumpa moze da da daleko veci pritisak od sigurnosnog ventila, toliko da kad ne bi bilo sigurnosnog ventila kuciste pumpe bi puklo od pritiska.
2) Sinisa je u pravu da ne mora da sve da bude perfektno ispravno, i da losija pumpa koja preliva i ne dostize max pritisak moze da posluži, jer su cilindri praktično predimenzionisani i dovoljno im je i 100ak bar da podignu vecinu mašina…
Sećamo se matematike za podiznu moć cilindra - 1 bar je 10 N/cm2 iliti jako blizu 1kg/cm2 (~1.02)

Sem od površine cilindara i pritiska podizna moć zavisi i od geometrije i kraka sile, generalno je odnos negde 1:2 1:3 u odnosu hod cilindara i kraja poluga. Što u prevodu znači da za svaki cm hoda cilindra kraj poluge se podigne za 2-3 cm. I isto toliko koliko je veći hod toliko je manja sila. Tako da npr za podizanje 1000kg na krajevima poluga potrebno 2000kg na cilindru. Pretpostavimo npr cilindar fi50 - površina je 19.62cm što je u prevodu 100ak bar da se postigne 2000kg. Ako cilindar zamenimo većim npr fi80 onda nam je dovoljno samo 40ak bar za istu silu

Nebojsa kaze da pritisak koji se izmeri na prikljucku kipe treba da bude isti kao pritisak sigurnosnog ventila - tačno
Nebojša nešto drugo tvrdi al doćemo posle i do toga. Prvo ovo da rešimo.
Kad je sve novo ili je polovno ali ispravno, ko određuje koliki će biti pritisak na priključku kipe?
Sigurnosni ventil, jel tako?
Zašto bi onda očekivao drugačiji pritisak na kipu?
Sa ostatkom se slažem mada sam na brzinu pročitao jer mi uskoro dolaze gosti pa neću imati vremena da kuckam.

Kad je sve novo ili je polovno ali ispravno, ko određuje koliki će biti pritisak na priključku kipe?
Sigurnosni ventil, jel tako?
Upravo tako, sigurnosni ventil.
I ti sad imaš sigurnosni ventil koji je podešen na 190-200bar a na priključku kipe izmeriš 160 bar šta to znači ? Negde nešto pušta pritisak zar ne?
E sad da li je to losa pumpa ili negde neki ventil u razvodniku propusta ili pak sigurnosno ventil
ne drži dobro to zahteva dodatne preglede.
Takodje jedan brzi test za zupčaste pumpe - aktiviraš razvodnik tako da dodje do max pritiska, ako je pumpa loša za par sekundi će se usijati

I ti sad imaš sigurnosni ventil koji je podešen na 190-200bar a na priključku kipe izmeriš 160 bar šta to znači ? Negde nešto pušta pritisak zar ne?
E sad da li je to losa pumpa ili negde neki ventil u razvodniku propusta ili pak sigurnosno ventil
ne drži dobro to zahteva dodatne preglede.
Takodje jedan brzi test za zupčaste pumpe - aktiviraš razvodnik tako da dodje do max pritiska, ako je pumpa loša za par sekundi će se usijati
Aj da probamo opet ovako.
Nekih 200 bara je tamo neko postavio kao neku sigurnosnu granicu,taj ventil ne da preko.
Znaci da bi rekli da je taj hidraulik ispravan i pravilno radi tj ima pravilan pritisak morao bi na testu sa manometrom da pokaže tih 200 bara ili već na koliko je ventil nastelovan da propusti zar ne?
Toliki maksimalni pritisak nije postavljen bez razloga zar ne?
Znaci tamo neko ko je vršio proračun tih hidraulicnih komponenti,pumpe,cilindara itd itd je izračunao da postoje masine koje će zahtevati i tih 200 bara da bi mogao hidraulik da ih podigne zar ne?
Traktor od kom mi pričamo je ostvario maksimalan pritisak od 160 bara,hladan i na 1600 obrtaja motora kako je covek napisao.
Znaci kada bude bio ugrajan i kada se gustina ulja smanji ta greška tj to " curenje" u hidrauliku će postati još gore ne bolje zar ne?
Sve i da je Siniša u pravu i da taj traktor moze da radi relativno normalno na 160 bara ovaj traktor ih u realnosti nema tj ima ih al na uvratinama kad bude hteo da podigne plug moraće da drži gas na 2000 obrtaja umesto 1600 da bi uspeo da nabije tih 160 bara da bi radio normalno zar ne?
Kako to dodje normalno korišćenje traktora ?

Poslednja izmena:
Pa naravno! Sve sam ja to već napisao ranije, da se ne vraćam nazad i citiram samog sebe.
Pritisak na kip izvodu daje podatak o pritisku koji taj razvodnik pušta ka oruđu ukoliko je pumpa dovoljno jaka. Ukoliko nije onda se na kip izvodu može izmeriti pritisak pumpe ali pod uslovom da nigde nema gubitaka.
Za najtačniji podatak pritiska pumpe, pritisak se meri na pumpi. Ali se tu ne može izmeriti običnim manometrom koji se uglavnom koristi (džeksna za kip i manometar) nego mora imati priključak za svaku pumpu ili crevo ili cev ponaosob i mora imati sigurnosni ventil da ne dođe do ka bum. A takav manometar ne napravi svako jer je onaj lakši za izradu i uglavnom daje realni podatak.

Kad ste vec u raspravi oko pritisaka, koji set manometara biste preporučili za ispitivanje pritisaka pumpi, menjača itd? Na novijim traktorima idu one male brze spojke

Aj da probamo opet ovako.
Nekih 200 bara je tamo neko postavio kao neku sigurnosnu granicu,taj ventil ne da preko.
Daaaa Nebojša! Ali siguuurnosnu granicu ali ne i uvek radnu! Radni pritisak u cilindrima ti zavisi od opterećenja poluga tj težine i udaljenosti oruđa i reguliše ga radni ventil! Da bi znao koliki je pritisak potreban za neko oruđe moraš nakačiti manometar na podizni cilindar ili njegovu cev-crevo i podići to neko oruđe a ne na kip izvod i tvrditi da je to isti pritisak.

Daaaa Nebojša! Ali siguuurnosnu granicu ali ne i uvek radnu! Radni pritisak u cilindrima ti zavisi od opterećenja poluga tj težine i udaljenosti oruđa i reguliše ga radni ventil! Da bi znao koliki je pritisak potreban za neko oruđe moraš nakačiti manometar na podizni cilindar ili njegovu cev-crevo i podići to neko oruđe a ne na kip izvod i tvrditi da je to isti pritisak.
Siniša aj da se bar ne ponizavamo držanjem lekcija o nekim osnovnim stvarima,veruj mi na reč da znam kako jedan tako komplikovan sistem hidrualike iz prošlog veka funkcioniše.
Nigde nisam ni spomenuo da je radna i da je konstantno potrebna vec da je neko izračunao da je i toliko nekad potrebno pa čak za neke stvari i nedovoljno,ništa vise.

Siniša aj da se bar ne ponizavamo
Ti si prvi počeo.
veruj mi na reč da znam kako jedan tako komplikovan sistem hidrualike iz prošlog veka funkcioniše.
I onda tvrdiš da traktor sa 160b pritiska neće podići same poluge a sa 200 diže par tona? Ako i znaš kako funkcioniše, grešiš pri merenju.
da je neko izračunao da je i toliko nekad potrebno
Isto tako je i izračunao da će se vremenom komponente potrošiti i da je neminovan pad pritiska ali i da će sistem nastaviti sa radom i sa nižim pritiskom.
pa čak za neke stvari i nedovoljno,ništa vise.
Sa 200b pritiska u sistemu nema tog oruđa koje neće podići a da je namenjeno za traktor te snage. Samo jedan primer: Rakovicom 60 sam dizao 4 brazde plug Vogel ravnjak (dugačak i težak) sa pumpom u prosečnom stanju (sad ima novu. To mi tako koji ne održavamo traktore, teramo do iznemoglosti).
Sa 160b će funkcionisati bez problema i turiranja. Da je kolega iceburn odmah opravio razvodnik ne bi ni znao koliki je pritisak jer ga ne bi ni merio. Ko što niko i ne radi dok ne primeti osetno loše i sporo podizanje, a to počinje na još nižem pritisku.
--------------------------
Da rezimiramo.
Sva ova naša prepiska se zasniva na tom da ti tvrdiš da si u pravu i kako 160b nije dovoljno (čak ni za same poluge) bez merenja bez iskustva bez da si video traktor a kamoli vozio
A svi mi koji imamo yto-a i druge (npr imt) kom je to ujedno i najveći fabrički pritisak (dobro 176 je) znamo šta traktori mogu podići i da to odrade bez turiranja, mi nismo u pravu.
WTF?

Da se vrati na početak prepiske i pročita par postova pogotovo gde kolega Iceburn piše da pri podizanju BB vreća nema problema, a kada da komandu za kip onda sve popusti tj pada, shvatio bi da taj pritisak takav kakav je nije problem. Biće problem, naravno ali još nije.

Prvo nigde mi ni na pamet nije palo da te učim nekom poslu al nije ni bitno.
Aj opet,bar 3 puta sam ti napisao da će traktor sa 160 bara da digne neko orudje al isto tako sam ti napisao da ovaj traktor NEMA 160 bara kao što i sam znaš samo nećeš da priznas da je tako.
Ovaj traktor 160 bara ima hladan i na 1600 obrtaja.
E sad ako za tebe gas od 1600 obrtaja nije turiranje sta onda jeste,koliki po tebi gas treba da se da da bi to bilo loše.
Sto se one računice iz fabrike tice da su uračunali opadanje pritiska vremenom pa naravno da jesu,zato su i napravili pumpu koja gura 300 bara lagano pa je ogranicili ventilom na 200 bara pa imaš 100 bara gubitka pre nego što i možeš da izmeris da je nešto oslabilo a ti vec imaš 160 bara da opet naglasim na pola gasa malte ne,znaci rasteretni ventil u tom sistemu i ne treba da postoji jer nema ulogu vise.
I opet ti kažem da nemas dovoljno informacija o meni da donosis zaključke sta znam,sta ne znam,sta sam radio i sta nisam.
Kako znaš da recimo posto živim na selu slučajno nisam od dede nasledio 10 jutara zemlje i neki yto traktor recimo.
A sto se održavanja tice taj zaključak sam doneo po tome što si napisao da vozis isto takav traktor godinama sa slabom pumpom,prosto.

Aj opet,bar 3 puta sam ti napisao da će traktor sa 160 bara da digne neko orudje
A nas bar trojica ti napisali da će podići svako.
ovaj traktor NEMA 160 bara
Naravno da nema.
Ovaj traktor 160 bara ima hladan
Naravno da ima.
Ovaj traktor 160 bara ima hladan i na 1600 obrtaja.
Ima i na 800 i na 2700. Kad se ugreje onda nema, ali koliko ima i da li je to dovoljno nekome ili ne to ne možeš znati dok fizički tj uživo ne ustanoviš da li neko oruđe podiže ili ne. Odnosno dok ti vlasnik ne kaže diže ili ne onda tek meriš pritisak i tražiš kvar. A lupiti iz stomaka da ima 120 kad se zagreje i tvrditi da to nije dosta a da ni ne vidiš gde je kvar niti zakačiš najteže oruđe......
E sad ako za tebe gas od 1600 obrtaja nije turiranje sta onda jeste,koliki po tebi gas treba da se da da bi to bilo loše.
A ti obrtaji.... nije mi jasno. Da li je tu najbolji odnos obrtaja, kapaciteta i pritiska ulja za neko oruđe? Zar nije dovoljno podići sa ler gasa koji je 700obrtaja za nekih 200-300 obrtaja da podigne? To bude tako nekih 1000-1100 obrtaja.... Baš kao što je na rusu preporučeni ler gas od strane servisera.
Koliko je teško to oruđe? Treba mi za podatak, gledam tursku žitnu sejalicu koja je 1400kg +500-600kg semena ali ima i doobru polugu, pa da znam hoće li je podići. Kad već pišeš da možda imaš i yto, znači imaš iskustva pa da znam na čemu sam.
a ti vec imaš 160 bara
Pa da. Ni za poluge.
I opet ti kažem da nemas dovoljno informacija o meni da donosis zaključke sta znam,sta ne znam,sta sam radio i sta nisam.
Ne donosim ja zaključke, sam si napisao. Tvoje reči koje su me baš iznenadile s obzirom na iskustvo.
Sa 160 bara hladan na 1600 obrtaja će da podigne prazne poluge a priključak tesko.
Kako znaš da recimo posto živim na selu slučajno nisam od dede nasledio 10 jutara zemlje i neki yto traktor recimo.
Šta imaš ili nemaš uopšte nije važno za ovu temu.
A sto se održavanja tice taj zaključak sam doneo po tome što si napisao da vozis isto takav traktor godinama sa slabom pumpom,prosto.
Ako nisi pročitao a već sam pisao, napisaću još jedared. Meni traktor diže sejalicu bez problema i bez turiranja? Sporije da, ali ni ne može mnogo brže jer je pumpa malog kapaciteta i kad je nova (jedna od mana traktora).
Možeš mi onda objasniti kako si izvukao zaključak da ja loše održavam mašine? Na osnovu te jedne slabije pumpe kojoj ne treba turaža da bi radila radnju?
A to samo još jedno 15,20 min do spavanja,bilo je tri dana odmora pa je moglo malo da se zeza po forumu,ujutru kreće teren opet tako da neće biti ni vremena ni volje ni snage za ove zazancije.
Svratićeš ti na forum i nakon ova tri dana.... samo nećeš hteti da tipkaš ovde.

Poslednja izmena:
Vidiš kako ti lepo napišeš onako kako jeste i slažeš se samnom,naravno da nema 160 bara,nema ni blizu.
I nema tih 160 ni na 800 ni 1000 jer bas zbog te pumpe malog kapaciteta mnogo mu je teze da napuni tu " rupu" koju ima u sistemu i zbog koje i ne ostvaruje fabricke pritiske pa nema šanse bez veće turaze da uspe da nabije tih 160 bara.
I sad ih je dostigao iz razloga hladnog ulja i uopšte hladne hidraulike,kad dodje vreme da se ugari strnjiste da ga prigreje 40 stepeni odozgo pa pitaj boga koliko iz menjaca pa od tog ulja ostane malo gusce od vode a iza recimo 3 brazde obrtac ili ne daj boze neki ozbiljniji gruber koji treba da izvuče iz zemlje na kraju brazde moze da podigne samo uz boziju pomoć i nikako drugačije.
Al da opet skratimo priču posto vidim da si počeo da se nerviras mnogo.
Kad god budeš hteo proverimo i tvoju i moju tvrdnju zamolimo coveka da nam ustupi traktor,provozamo se do njega pa premerimo hladan,vruć,sa gasom,bez gasa i sve nam bude jasno.
Kao i u raspravi o imt savršenim proizvidima gde si video da si napravio glupost pokušavajući da bas pogrešan model dizes u nebesa pa si zacutao tako si i ovde uradio samo će ti malo više trebati da zacutis.
Ovde si potrčo jos brze da mi pokazes kao ti znaš a ja jel ne znam jer je ovo tema tvoj fah a ja popravljam samo rusice i ne znam dalje od stare 82 a lepo sam ti rekao bar jedno 3,4 puta da ne trčiš pred radu jer kao što sam ti napisao premalo je informacija da bi znao sa kime se raspravljas,mozda imam yto istog,mozda mi je tata hidraulicar a možda sam budala koja lupa gluposti jbg.
A na forum cu da svratim čim uhvatim vremena kao i do sad,i možemo da tipkamo jos 30 strana ovde sve dok nas ne blokiraju koliko smo dosadni.
Sto se mene tice možemo da merimo čiji je veći pad dana i figurativno i bukvalno.
Lep pozdrav,odo da vraćam menjac u Topolovnik a malo je magla napolju pa valja voziti polako.

Nazad
Vrh