YTO

• Začetnik teme Kristi
  • Datum pokretanja
Ako se dobro sećam u menjač mora ići STOU ulje tj za motor, hidrauliku, transmisiju, diferencijal i mokre kočnice . Transhidrol nije za motor i mokre kočnice, koliko znam, pa zbog toga ne može u menjač YTO-a. Samo jedna mala ispravka kolega Sale, 10w-30 je gradacija, nije 15w-30.

Pa može ako je situacija sipaj šta se nađe, slažem se, samo neka ga ima. Bolje i tako nego da zariba menjač. Ali preporuka je STOU.

85 nije bas za niske temperature, bolje je 80w (10w30)

Послато са M2002J9G помоћу Тапатока

Kaže mi ćale sinoć, verovatno se sajla kvačila počela kidati, ne odvaja kvačilo na kinezu. Danas, pogledam, probam da dotegnem... pih, nije sajla. Nešto veće je...
Rasturimo ga na pola i imam šta da vidim. Bolcna od žabice-pracne pukla na pola. Hebo je konstruktor kad je tačno na polovini probušio rupu (najveće opterećenje) za čeličnu čiviju koja drži bolcnu da se ne pomera levo, desno. I naravno da je jedna polovina bolcne ispala, žabica takođe ispala i još se i polomila, pa nije nikakvo čudo što nije odvajalo kvačilo....
I sad ako ne nađem novu bolcnu i žabicu posebno, moram kupiti novu korpu kvačila.... Jbm ti sitno žito!
---------------------------
Btw, ako neko ima majstora koji je sklon čuvanju starih delova, poluispravnih neka bude slobodan da mi pošalje broj telefona. Inače korpa štima i od stranih traktora Fiat, New Holland, Case.... a izgleda ovako. https://www.mcsagri.com/debriyaj-baski-5150921-2

Sajla kvačila prolazi između rezervoara i menjača, i ne vidi se dok ne legneš ispod traktora. Pišem za 120-ku, za ostale modele nisam siguran da li imaju sajlu.

Sajla kvačila prolazi između rezervoara i menjača, i ne vidi se dok ne legneš ispod traktora. Pišem za 120-ku, za ostale modele nisam siguran da li imaju sajlu.
Imam polovne zabice voznje od 904 ako su iste ja se ne secam
Malo ih navari i gas
A Boza nove ima za sve uzimao sam

Послато са M2006C3MII помоћу Тапатока

Gde je ta sajla od kvacila? Ja kod mene nisam to video.
Мој трактор је друге кинеске фирме, али има и систем полуга на квачилу, али за тај систем је везана и сајлица која активира и деактивира некакав блокиратор полуге мењача у брзини, да нема шалтања без притискања папучице квачила. Можда на такву сајлицу људи мисле.

Мој трактор је друге кинеске фирме, али има и систем полуга на квачилу, али за тај систем је везана и сајлица која активира и деактивира некакав блокиратор полуге мењача у брзини, да нема шалтања без притискања папучице квачила. Можда на такву сајлицу људи мисле.
Stare 120 imaju kvacilo na sajlu kao jugic

Послато са M2006C3MII помоћу Тапатока

Traktor sastavljen i uzrok pucanja osovinice pronađen. Žabice fabrički nisu bile jednako podešene. Ta koja je pukla je bila na 48mm, druga žabica na 43mm a treća na 42mm udaljenosti mereno od srca lamele. Razlika od 6mm je prevelika! Faktički je ta žabica prva dobijala pritisak od druk ležaja, imala najveći hod (samim tim i pritisak) a zadnja se oslobađala druk ležaja u odnosu na druge dve. Sad sam ih izjednačio sve na 48mm (trebao sam ih još isturiti napolje) i sad je kvačilo mekano-mekše nego što je bilo, manji je hod (možda i za pola) i odvaja odmah. Kada se radio veliki servis (500rs) serviserima sam prijavio da ne odvaja baš najbolje i da traktor blago podrhtava kada se zagreje i kreće pod teretom. Zapisali su ali naravno nisu rešavali ništa, i sam sam kriv, jer se nisam više bunio... Valjda smo navikli da radi tako kako radi a sad vidim da to ipak nije bilo kako treba.

Meni se jedna sama otpustila, nije bila kontra stegnuta dobro pa me zezalo kvacilo. Mislili smo da je otisli kvacilo,ali kad se otvorio traktor reseli za 10 min.

Послато са M2006C3LG помоћу Тапатока

Kako to onda sve prođe onu završnu kontrolu u fabrici? A možda je i nema. Mislim da su tu ove zapadne fabrike ipak jače sa kontrolama, mada se i tu verovatno nekad potkrade greška.

Jednostavno. Nepravilno podešene žabice kompenzuju tako što našpanuju kvačilo dok ne dobiju da traktor odvaja, a što se druk ležaj vrti stalno baš ih briga. Upravo to se desilo sa kardanskim sklopom kod nas. Žabice su dosta dobro-jednako podešene ali su zatezali sajlu dok nisu nabili druk ležaj na žabice. Kardansko vratilo radi tj odvaja, kontrolu prolazi i baš ih briga što zazora za kardanski druk ležaj nema. A moja je greška što nisam proverio taj zazor nijednom pa mi se faktički druk ležaj stalno vrteo. I sad imam na pola izlizane žabice kvačila na traktoru koji nije radio sa kardanom skoro ništa. Jednom ili dva puta u 12 godina je bacio veštak. Sreća u nesreći pa sam sad to namestio kako treba da bude a sa kardanom svakako neće raditi, ili tek nešto malo, pa će to ići.

Poslednja izmena:
Malo sam istraživao i oko druk ležaja-ležajeva. Za kardanski sklop yto-a X1204 druk ležaj je standardan ležaj 6015 koji je utisnut u čeličnu košuljicu. A za vučnu lamelu druk ležaj nije standardni nego je namenski i šifra mu je BB1B 630803.
https://i.ebayimg.com/images/g/uSkAAOSwldRaM5fG/s-l1600.png
Dimenzije su d=50mm D=80mm D1=78mm D2=90mm C=22mm. Inače ovaj manji druk ležaj, vučne lamele, ide na Case, New Holland, Fiat agri ali interesantno mi da ide i na neke Zetor traktore (proxima, fortera) ako ne lažu podaci iz kataloga.
--------------------
Nadam se da će ostati i slike pored ovih podataka, pa ako nekom nekad zatreba da mu google ili brza pretraga ponudi ovo.

Poslednja izmena:
Inače, zaboravih napomenuti da poluosovina nije od našeg yto-a. Dobio sam je od čoveka kome je pukla i on je stavio novu. Ovu je hteo da baci. S obzirom da sam progutao magnet kad sam bio mali, nikako nisam mogao dozvoliti da ode u železaru.

Nazad
Vrh