Vuna i pribor za šišanje ovaca

To je ta masina,Bato jel se tvoja masinica greje pri radu?
Vojvodjanin,koliko si ovaca do sad osisao?tako se iskustvo stice,nama je ovo prvi put...

Pa na pocetku se nije toliko grejala, prvih nekoliko ovaca jer nije bilo ni neke velike potrebe da je stezem, kako se vremenom noz verovatno tupio tako sam stezao i vise se grejala. Odmarala je izmedju svakog sisanja 15ak minuta dok im obrezem papke i dam injekcije.

ja imam skroz ok iskustvo
30 komada od podne do 8 uvece,plus pauza za rucak i pauze kad se pregreje masina,malo vezbe (prvih 5 sam imao tremu bio spor i pazio al kad se udje u fazon...)i samo deri...oko 5 min mi treba za debelu ovcu tu nema frke samo guraj i ona sece.kad je mrsavija mora da se pazi koza se podize...
ovce su vezivane...
makaze u ruke vise nikad bar ja...

Ma ni ja necu makaze u ruke vise ali mi je prosek pola sata po ovci sa sisanjem, obrezivanjem i vakcinisanjem. po ovci otprilike samo sisanje traje bar 15ak minuta. Sisao sam turu od 11 komada bez prestanka jer sam bio u frci sa vremenom, zato sam se valjda toliko umorio. Ide sisanje guras ono sisa, sve je to ok samo se vremenski oduzi.

rajko je za podesavanje tj stezanja lepo rekao,popustis,pustis da sisa ne ide malo dotegnes,opet proba dok ne shvatis gde sisa kako treba a najlabavija je,ako ostavlja pruge tj glaba vunu dotegnes pola kruga i teraj,lakse masini a posao isti...

da sad retko koju povredim...
odem od zadnjih nogu ka kicmi i glavi dok ne dodjem do vrata,onda prevrnem ovcu opet isto i na kraju vrat i grudi ovcu za uho drzim umirim je i polako niz vrat to jedino kopiram profije...

Danas sam kolege bio do Clair-a, razgovarao sam sa Macom, kaže da ove godine ipak neće biti popusta na Heiniger mašinicu za šišanje, za sajam su spremili 6 mašinica, cena mislim da je 40700 RSD.
Da li će ovce do sajma biti ošišane ? :ppozdrav:

Ako se šiša od glave prema repu i od stomaka prema kičmi najmanje šanse su za povredu. Neko je postavio snimak sa komentarom svaka mu čast. Pokušajte ga kopirati. Ja sam snimak gledao 10puta. Gledao sam detalje. Odakle počinje gde drži ruke. Bitno je zapamtiti što više detalja. Nema vezaanja. Dok je vežem i drešim ošišam pola ovce. Malo vežbe i svaka druga ide bolje. Problem su mršave al njih oprezno. Povredio sam dve. Jednu sam i ušivo al preživela je.

Код Љига на магистрали 60дин. плаћа вуну један што купује старо гвожђе. Код мене од 15 ошишаних оваца са овном укупно 38,5кг вуне.

Otkup vune

Centralno skladište vune je esencijalno za sakupljanje, sortiranje i prezentaciju vune za međunarodnu ili domaću prodaju. U sadašnjoj odsutnosti komercijalnih brokera vune u Srbiji, tu ulogu su preuzeli nakupci koji je plasiraju ko zna gde i po neznanim cenama a opet nama ovcarima placajuci malo zato i otvaram ovu temu zasebno u cilju promocije ideje otkupa i naseg kapaciteta i kvaliteta sa kojim raspolazemo.
Prikladna zgrada zadovoljavajuće veličine može poslužiti kao skladište za vunu. Morala bi biti centralno locirana i na glavnom putu gde bi kamioni mogli lako prići.
Bilo bi opremljeno sa svim neophodnim za sortiranje, uzorkovanje, baliranje i izlaganje vune za prodaju. Zahtevalo bi obučenu radnu snagu (klasere vune, operatere na presama), službenicima i radnicima pod veštim upravljanjem.Naravno ako bi to radio kupac bila bi dovoljna i otkupna stanica samo sa skladistem.
Vuna bi mogla biti primljena od strane individualnih proizvođača vune ili od zajedničkih skladišta, gde bi, takođe, bila izmerena i zapisana pod imenom farmera koji je dao robu na konsignaciju. Sadržaj bala bi bio ispitan, sortiran i smešten u prodajne celine (lot) kao priprema za prodaju. Prodajni katalog bi bio pripremljen davajući potpune opise partija bala i težine vune za prodaju. Zavisno od izabranog metoda prodaje, roba bi se prodavala na sledeće načine:
Kupci bi bili kontaktirani, uzorci otpremljeni, ponude primane ili bi aukcijska prodaja bila reklamirana.

Posle prodaje i primljene uplate za kupljenu vunu, bale će biti sakupljene prema kupcima (jedna linija za jednog kupca) i otpremljene prema njihovim instrukcijama. Prodavci bi bili isplaćeni posle odbijanja troškova.
Postavljanje posrednika u prodaji vune, dok traje, zahteva kvalifikovano i iskusno osoblje u svim stadijumima razvoja i operacija. Primenjeno na Sandžački region morao bi se postaviti projekat. Priprema projektnog dokumenta bi jasnije definisala ciljeve i aktivnosti, ističući ljudstvo, materijal i finansijske izvore. Obuka bi bila oblast koja zahteva posebnu pažnju.
Sve je ovo ideja pa vi kazite sta mislite i naravno vase ideje.

Izvor: sajt psss

Poslednja izmena od urednika:
Beiyuan masinica osisala ravno 44 komada kod mene(bilo je tu svacega i sto se tice rase i cistoce i gustine vune) bez ostrenja i problema,nije pokazivao da je tup noz ni na kraju
Videcemo sta ce reci profi ostrac dal mu je potrebna veca dorada...
Sve u svemu jako sam zadovoljan...

moja masina sa NOVIM nozevima :osmeh:

004.jpg

Nazad
Vrh