Vuna i pribor za šišanje ovaca

Ja sam jos uvijek u srednjem vijeku sto se tice opreme za sisanje koristim rucne manuelne makaze i zadovoljan sam njima, mada mi treba 15-20 minuta da osisam jednu ovcu ali nikad mi se nije desilo da negdje povrijedim ovcu, a ne znam dal bih se mogle vlasicke sisati s tim masinama ako je nekad neko cuo ili vidio da to neko radi neka mi javi bio bih mu zahvalan pa da i ja probam.

View My Video Ewo kako ja to radim ovca je starija pa ide malo lakse a sa mladjim i runatijim je dosta teze.

Pramenke sa grubom vunom se dosta lako šišaju za razliku od merinosa. Sve jedno dali makazama ili mašinom. Ja dosad šišao od jutros deset komada polako. Loši mi noževi al opet lakše nego makazama.

Plašile se ne plašile šta da im radim. Treba da uznem nove nožiće. Koje su debele ide kao ladna voda. Ošišo sam komšiji texela za 10min. Al debeo kao panj nema našta da ga izmerimo. Miladinovič bi mogao znati koliko je tezak. Pun dzak vune. Počeo da radim kao što radi Rajko da umačem u mešavinu vode i tečnosti za sudove. Mazo sa uljem sae30. Padne mi napamet da uzmem lancol za motornu testeru jer bolje maže. Probam mnogo bolje od motornog ulja. Nakapam par puta dok šisam. Kad završim ovcu dobro očistim nakapam malo ulja i to je to. Malo sam oslobodio ruku pa sad ide bolje. Al trebaće još vežbe.

Imam majstora juče mi oštrio. Al noževi se otanjili trebaju novi. Zvao impak komplet nozevi 1100+2700.. Nađem neko uputstvo gde kaže da se noz oštri posle 20šišanja a češalj posle 40. Nož je valjda ono gore sa 4zuba a češalj dole sa 13 zuba. Ili grešim? Ako je tako da naručim dva noža i jedan češalj.

Imam majstora juče mi oštrio. Al noževi se otanjili trebaju novi. Zvao impak komplet nozevi 1100+2700.. Nađem neko uputstvo gde kaže da se noz oštri posle 20šišanja a češalj posle 40. Nož je valjda ono gore sa 4zuba a češalj dole sa 13 zuba. Ili grešim? Ako je tako da naručim dva noža i jedan češalj.

Ne gresis.

Misko sumljiva mi ta cena nozeva ja danas kupio njen originalni par mada su skoro svi standardni i pukao 52e okrenula mi se radnja oko glave kad mi je rekao koliko su. Mazi sa uljem sae30 i nista drugo i ostri oba noza na 20kom bolje cuvas masinu tako. U donjem levom delu masine gde ulazi kabal u nju imas mali filter obavezno ga skidaj i peri sto cesce.

Noževi su švajcarski. Nebi trebalo impak da falšira. Možda grešim al ulje za lanac motorne testere trebalo bi da je bolje za podmazivanje. To sam zaključio radeći godinama motorkom. Kad koristim motorno ulje dosta brže se haba mač i lanac. Ovaj lancol ima drugačija svojstva postojaniji je na većoj temperaturi i namenjen je za podmazivanje gde dolazi do trenja. Ti Rajko dugo radiš sa mašinom. Probaj namaži pa vidi ima li razlike.

Sarbanac ako u fabrickom prospektu pise sae30 onda nemoj improvizovati druga stvar kad je masina dobro podesena i nozevi ostri hladjenje uljem nije potrebno uvek su mlaki u granici normale. Prijateljski savet a ostalo je tvoja stvar jer neradi se o jeftinoj alatki.

Plašile se ne plašile šta da im radim. Treba da uznem nove nožiće. Koje su debele ide kao ladna voda. Ošišo sam komšiji texela za 10min. Al debeo kao panj nema našta da ga izmerimo. Miladinovič bi mogao znati koliko je tezak. Pun dzak vune. Počeo da radim kao što radi Rajko da umačem u mešavinu vode i tečnosti za sudove. Mazo sa uljem sae30. Padne mi napamet da uzmem lancol za motornu testeru jer bolje maže. Probam mnogo bolje od motornog ulja. Nakapam par puta dok šisam. Kad završim ovcu dobro očistim nakapam malo ulja i to je to. Malo sam oslobodio ruku pa sad ide bolje. Al trebaće još vežbe.
kako ste ga savladali,vezali ste ga il stojeci?pretpostavljam da je pravi grmalj,sad ima pune 3 god i u punoj je snazi

Nevezem kad šisam. Stavim ga u sedeći položaj. Na kraju obaram i šišam butove. Miladine texel je kao june. Ja u životu nisam imo kontakta sa masivnijom ovnom. Dal ima 150kg? Mislio sam ko zna kako ćemo ga savladti al bio miran kao buba. Jesu li i ostali texeli pitomi i mirni il je ovaj poseban?

trebalo bi da ima oko 150,oko 120 je imao prosle god
to je mirna rasa i oni njihovi potomci su takvi,jedi-lezi bez zurbe:)
dobro ste ga savladali tako,kad se obaraju na kicmu za vakcinaciju umeju bit nezgodni dosta su jaki(kratki misicavi)pa je potrebno dosta snage da se sadrze da se ne vrte

Zato sto je ko trupac zato i ijeste miran na sisanju jer nemoze nikud od mase da je bio neki ko srndac zube bi ti izbio zadnjim nogama. Cuvaj zube sarbane kad sisas romanovke:haha:al nebrini imam ja drugara dobar je proteticar.

Ma šisam ovce preko 15 godina makazama. Da sam mlađi i da me ne bole leđa mogo bi na takmičenje. Najbrže i najlakše je kad se ne veze. Prosto i lako samo kad se vidi kako to neko radi. Sa mašinom je dosta lakše i brže. Samo još malo da navežbam.

Nazad
Vrh