Vuna i pribor za šišanje ovaca

Mi šišamo ručno, i uvek počinjem od stomaka.Tu je najpipavije,mlečni kanali,vime,pupak, ućebana vuna ..Ako šišaš stojeći nemaš dobar pregled na stomak, i vrlo verovatno ćeš je iseći.

Ja moje prvo sisam stojeci dokle god se moze sisati(ledja,glava,noge,stomak sa strana itd).Onda je oborim i osisam stomak,oko vimena grudi itd.Greota mi da tumbam ovcu svo vreme dok je sisam,jel to prilicno potraje. :D

Nisam siguran da je slobodni stil,covek je bio 3 meseca u Engleskoj na farmi ovaca gde je skapirao osnovne stvari ,pa pomenuti Deril i eto donekle ispekao zanat,ostalo je stvar talenta i truda.Posto godisnje osisa 3000-4000 ovaca mislim da je stekao sve sto bi trebao da ima jedan solidan frizer,problem je sto ljudi kod nas traze da ovca bude osisana kao misica da nigde nista ne strci(preteruju),Deril je dolazio u Pozegu i sisao W,sa ne bas urednom vunom takodje je ostajao 3-4min uz psovke i povrede koze,a kad mu se uvalio W ovan od 140 kg znoj i psovke su bili sve jaci.VRATI SE NA SPENSIJEV SNIMAK( u kojoj temi bese)

Cak se i kod mene na Zlatiboru ovce sisaju u sedecem stavu,mozda su to pokupili na farmi PIK Zlatibor gde je nekada bilo 3000 ovaca,dok U Pozegi ih vezuju,razvlace,sisaju dok stoje pa ne retko ovca skoci a "frizer"dobije po nosu,sad te nekakve emocije da ovci nuje ugodno su glupa prica,osisajte 100 kom u stojecem stavu pa ce emocije brzo proci a vi ostati bez zuba,kako prici delovima koji vam nisu pri ruci,u ovom slucaju namestate ovcu kako vam odgovara a pri tom ovca sedi i uziva:osmeh:.I jos jedno nekada je prodavano RUNO vune,moralo je da bude celo tj bez prekida to se jedino moze izvesti u prikazanom polozaju,bar je tako bilo u mom kraju,ako ga prekines na ledjima nije valjalo

Poslednja izmena:
Nekada je bio obicaj da 'frizer" kada prvi put dolazi kod gazde da sisa ovce, da bi demonstrirao svoje umece nakon prve osisane ovce rasiri kompletno runo i tako gazdi pokaze da je runo u jednom delu a ne u fronclama.
Da bi se to izvelo ovca se sisa u sedecem polozaju i runo se "otvara" u predelu ispod vrata tj. stomaka, odnosno tamo gde se i zavrsava.
U koliko je "frizer"desnjak levu ruku zabacuje ovci ispod vrata i tako je pridrzava a desnom sisa.
Nema potrebe za vezivanjem ovce ili raznim pomagalima jer je u sedecem polozaju potpuno bespomocna, takodje sisanje se ne zapocinje od sredine tj.ledja nego od kraja runa a on se nalazi na stomaku.

Ovako bi izgledao stav koji pominje Sika,ako je ne primereno prebaciti u chat,ali mislim da je slika iz teme.DOBRO JUTRO momci i devojke

mi kada sisamo ovce nas je troje jedan radi sa masinicom a drugo dvoje drze noge. ovce podizemo na prikolicu od kultivatora cije tockove malo ukopamo da podesimo visnu da se sto manje savijamo. oni koji je drze za noge sisaju je makazama po stomaku i na kraju orezu papke.masinicom ne idemo preko stomaka jer je tu vuna najgora a nozeve od masinice potapamo u naftu jer ona skida prljavstinu.. za jedan dan tako mozemo da osisamo 30 grla uz solidan tempo.

:haha: :haha: tako nekako. :)

Ali ja pricam kako sisam sa obicnim makazama,sa masinicom je nesto drugo i slazem se da je lakse osisati u sedecem polozaju.Rucno sisati u sedecem polozaju je neizvodljivo,moze samo da joj se zavezu noge i da je tumbas po zemlji preko stomaka,ali se tada mnogo zadise i ne mogu da je gledam takvu.

Moja komsinica je poreklom iz Sjenice,sisa ovce rucno u sedecem polozaju i to jako brzo(za mene) to je nekih 10-15 min. kom.
Zaboravih da kazem,ona je dosla 70-ih godina,sto znaci da se i pre sisalo u sedecem polozaju u sjenici a mi vezivali. posle 70-ih smo i mi prihvatili taj nacin.(mislim na svoj kraj).

Ja sam video "05 u Sakulama kako čovek šiša. Uz malo vežbe na par komada naučio kako se šiša kad ovca sedi. Pramenku šišam za 10 do 15 minuta a ove sa finom vunom 20 i više. Šišam makazama. Ošišam 5 komada rano ujutro pa opet sutra. Sedeći je dosta lakše nego vezati i brže je. Prvo šišam vrat do plećki. Onda joj savijem glavu na desnu stranu pa šišam od stomaka prema kičmi. Isto tako i drugu stranu. Kad dođe do butova ide u ležeći položaj. Stavim nogu iza vrata pa nogu od ovce prebacim preko svoje. Nemože da se pomeri. Nije komplikovano kad se vidi.

Да ли је неко пробао неку од оних кинеских машиница, видим да се писало о њима ?

lep snimak,al da ja njemu dam moju poludivlju ovcu od80-90 kg pa da ga vidim kako sisa i okrece je jednom rukom .Uzeo neko jagnjennce pa se zeza

Na koji snimak si mislio SIKS,ako mislis na moj snimak ovih dana ce sisati W stado,tehnika je potpuno ista,postavicu snimak.

Poslednja izmena:
Pala masina iz Claira 40300 rsd,valjda ce sama sisati za te pare.. Probno sisanje od nedelje!
Videcemo da li ce biti krvi.:ppozdrav:

Nazad
Vrh