Vuna i pribor za šišanje ovaca

Ja rekoh da mi se javi ko zeli da kupi masinu iz claira...mogli ste sacekati sajam tamo daju 15% popusta,na 40000 to nije mala cifra...

Znas kako to ide,kad nemas onda nemas ja skupio i nemogu docekati sajam ... Ispada licemerno, jer do juce nisam imao nikakvu al izes ga..

Danas vsam osisao 2 za pocetak,w,(kako ce IDF ne znam!)ne ide lose tj nije jako tesko na prvoj ima malo krvi(jer nisam podesio nozeve-verovatno uhvatio sam je na 2-3 mesta) kada sam malo to mrdnuo druga je prosla mnogo bolje.. --bez ogrebotine.Nije bas idealno kao kod Miljka(bio juce:bravo:) Ali zadovoljan sam.

Inace sedeci polozaj ovce,vrti tamo-vrti ovamo 10 min mi je trebalo za jednu.

Hm..
Donji noz treba da bude od 1,5-2 mm duzi od gornjeg onda ne stipa ovcu,ali mislim da je mnogo bitnija tehnika drzanja-zategnutosti koze-da sto manje nabora bude i onda nema stipanja,po mom zakljucku-za sada,
sto se tice zategnutosti noza to se oseti, po meni,cuje se po zvuku i po radu masine,u uputstvu za upotrebu nisam dobio neke konkretne podatke o stelovanju,par slika gde sta stoji i podesavanje nozeva samo po toj duzini u odnosu jedan na drugi.

Mislim da je bolje da neko ko je osisao vise objasni samo podesavanje masine,jer ja sam ipak pocetnik i totalni laik u sisanju.

Svakako kad osisam 20-tak kom iznecu misljenje i postupak rada-sa masinom.

Objasni nam kako da dobro podesimo nozeve.
Na donjem (velikom) nozu je ravna povrsina koja se pri ostrenju brusi vrhovi zuba su blago konusno obradjeni nekih 2-3mm i taj deo se neracuna pri podesavanju. Znaci gorni noz treba da bude uvucen toliko da ostane nekih 1-2mm ravne povrsine donjeg noza slobodan plus onih par mm oborenih vrhova nadam se da nisam zakomplikovao. Stegnutost nozeva mora biti prosecna ni labava(masina tada glodje runo bukvalno) niti pretegnuta(oseca se zapinjanje masine po zvuku) najbolje je ikljuciti masinu i privijati postepeno noz dok nepocne menjati zvuk kad osetite da masina pocne da zapinje i usporava vratite pola kruga unazad i osetite normalan rad masine sve ovo se radi pre sisanja. Kako se nozevi postepeno tupe moraju se polako pritezati zato je najbolje na svakih 20ak komada brusiti nozeve jer se tako najbolje cuva masina.

Probao i ja moju masinu.podsecam.marka Beiyan.nista nisam stelovao,samo zategao onaj sraf,podmazao i poceo.u principu ona lepo sisa,odseca vunu,ali primetio sam da se masina greje.i pitanje da li je potrebno podmazati nozeve u toku sisanja,cini mi se kako da se ulje na nozevima potrosi i onda masina malo teze radi?
E,sad meni je ovo danas prva ovca,a jos joj je pola vune otpalo,pa joj krenula nova,e to mi je bilo malo nezgodno da sisam.pokusao sam iz sedeceg polozaja i uspesno osisao stomak,ali mi je bilo nezgodno da sisam ledja i butove u tom polozaju,pa sam to osisao u stajacem polozaju.Bilo je malo povreda,nadam se da to nece biti nista straso...??
Inace Rajkov savet je odlican,nozevi se potope u mesavinu tecnosti za sudove i vode,onos pola pola i kroz par minuta nozevi su bili cisti.

Probao i ja moju masinu.podsecam.marka Beiyan.nista nisam stelovao,samo zategao onaj sraf,podmazao i poceo.u principu ona lepo sisa,odseca vunu,ali primetio sam da se masina greje.i pitanje da li je potrebno podmazati nozeve u toku sisanja,cini mi se kako da se ulje na nozevima potrosi i onda masina malo teze radi?
E,sad meni je ovo danas prva ovca,a jos joj je pola vune otpalo,pa joj krenula nova,e to mi je bilo malo nezgodno da sisam.pokusao sam iz sedeceg polozaja i uspesno osisao stomak,ali mi je bilo nezgodno da sisam ledja i butove u tom polozaju,pa sam to osisao u stajacem polozaju.Bilo je malo povreda,nadam se da to nece biti nista straso...??
Inace Rajkov savet je odlican,nozevi se potope u mesavinu tecnosti za sudove i vode,onos pola pola i kroz par minuta nozevi su bili cisti.
Zaboravio sam da sa strane masine postoji mrezica poput filtera koja se s vremena na vreme skida i pere. Pre svake ovce nakapati uljem nozeve i par kapi u rupicu iznad gornjeg noza i nema brige. Ulje sae30. Grejanje je verovatno usled pretegnutosti nozeva mada je normalno da masina bude topla ne i vruca tokom rada.

Rajko,pojasni kako prenapregnuti nozevi?zar ne treba da onaj "sraf"na gornjoj strani masine bude skroz zategnut?tako sam gledao na svim snimcima.sutra cu probati jos koju da osisam,pa cu javiti.

Bravo majstore,samo fali snimak koji sam postavljao sa Ciplakom,ovo je pravo SKOLSKI.Laka noc

Poslednja izmena:
Da Savo, Rajko je u pravu,ako se greje tj sam noz se greje-pa i masina,nozevi su prenapregnuti ja sam tako,zategnuo i grejala se,cim sam popustio nozeve tj taj gornji zavrtanj odmah je lakse radila i nije se grejala.
Prvi deo donjeg noza je malo zaobljen i ta duzina se ne racuna-ZNACI od pocetka racunajuci i tu zaobljenu povrsinu do pocetka gornjeg noza treba da bude nekih 4 mm odprilike.

Kupio i ja neku mašinu. LESKOP Germani. Nije nova al lepo radi. Kakva su vaša iskustva sa ovim tipom mašine?

Nazad
Vrh