Vuna i pribor za šišanje ovaca

Ove godine je u Vojvodini krenuo otkup malo bolje.Mi smo prodali po 55 dinara, isto keš odmah ::novac::

Јел то говориш о опраној вуни? Просто ми делује невероватно да толико плаћају за непрану, прљаву вуну.

Neprana vuna, imali smo 480 kg, i u selu smo organizovali još 3-4 čobana, ukupno je čovek kupio oko 1000 kg.
Navodno se vuna izvozi za Tursku.Ako je tako to je ogromno tržište, možemo se nadati i boljoj ceni sledeće godine.Jedino ne otkupljuje vunu od cigaje i pramenke.

Kod nas se vuna od cigaje otkupljivala po 30 RSD, malo manje ako ima čičaka i ako je prljava, a idf i vit je bila 40 ako nema čičaka i prljavštine, ako ima malo manje dobiješ...

Da ubacim i ja neku sliku
1410e2d.jpg
ifsdag.jpg
i3ez9x.jpg

I Masina koju smo koristili , cinimise da sam video i kod nas po pijacama
2rdw0fq.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam narucio masinicu za sisanje preko interneta u nemackoj , zemlja porekla kina , osisao sam 14 ovaca sa njom i jako sam zadovoljan njenim radom .
Masinica je crne boje upakovana u plasticnu kutiju i ima i par rezervnih nozeva , imam i slike u radu al nemogu ih postaviti na forum dok mi se laptop ne popravi . Masinica je placena 175e sa isporukom u nemackoj

Zadovoljan sam nozevima na 14 ovaca se ne primecuje da su korisceni , a trebalo bi da se zamene nozevi ( vrhunskog hvalitrta ) na oko 30 ovaca
na bilo kojoj masinici , tako mi barem rekli prodavci tihnozeva

A bas neces da citas , narucio na eby , brat mi ima pelplej platnu karticu pa smo sve to odradili u nemackoj , a vidjao sam i ovde po pijcama samo treba traziti i izgleda da su ovde jeftinije

otkud ova maca ispade:haha:?
zamolio bih calonove da ako znaju gde se u srbiji mogu kupiti ovakve masine za sisanje da kazem hobi varijante da jave na forum sigurno ima dosta zainteresovanih za kupovinu.ja sam je pre vidjao sad kad meni treba nema nigde.

Nego, citam malo sta i kako radite sa vunom te ne izdrzah. Moram reci par stvari... Nadam se da ne upadam u temu bezveze... Iako se ne bavim poljoprivredom i ne znam kako i koliko ekonomski izlazite na kraj, nekako prva stvar koja mi pada na pamet, je FRUCTAL... Naime, odgajate svoja stada, te ovce sisate a vuna se zatim ili baca ili se u njoj legu misevi po nekim supama ili dodje neko pa je otkupi po nekoj mizernoj ceni... Tako otkupljenu vunu, medjutim, neko obradjuje i prodaje kao polugotov ili gotov proizvod po mnooogo visokim cenama ... Fructal... Ja sam se ove godine vratio iz inostranstva, gde sam imao prilike da upoznam mnogo ljudi koji su na ovaj ili onaj nacin obezbedili sebi egzistenciju po ovom Fructal principu... Dajem konkretan primer. Postavljam link jedne mlade zene koja zivi u Nemackoj. http://www.needleworks-pleasure.com/index.htm
Ona naime otkupljuje vunu (tek osisanu), direktno od poljoprivrednika. Pere je, ceslja je, farba a zatim deo prede u predju a deo prodaje nepreden (poslednjih godina su na ceni predmeti od valjane vune)... O novcu je nezahvalno pricati, ali ako bacite malo pogled na cenovnik, bice vise nego jasno kakva je tu racunica. U beogradskim pozamanterijama, pakovanja od 20 grama vune za filc (to je ta oprana, rascesljana i ofarbana) kosta oko 260 dinara. Dakle,kilogram je 13 hiljada dinara...
Ono sto hocu da kazem je da je greota prodavati vunu u sirovom stanju. Uz samo malo ulozenog vremena da se ta vuna opere, oceslja, eventualno ofarba, moze se postici mnogo veca cena i mislim da se od toga (mislim SAMO od toga), moze pristojno ziveti...
Sta je potrebno? Evo linka kako se na savremen nacin moze rascesljati vuna i u kucnim uslovima.

http://www.youtube.com/watch?v=2lyGK7XQQDM

To bi moglo i da se napravi... Evo linka sa shemom masine

http://www.ashford.co.nz/newsite/pdfs_assembly_guides/ADCFADCC_web_74.pdf

A ovde prilazem link za stranicu kako se moze napraviti elektricna preslica. Dakle, masina pomocu koje bilo ko moze, sasvim lako praviti svoju predju.

http://www.glacialwanderer.com/hobbyrobotics/?p=79

Ja se inace bavim slikanjem vunom. Nabavljam vec preradjenu i ofarbanu vunu (u stanu nemam uslova za masivnije radove), i mogu vam reci da je papreno placam...

Uzgred, ukoliko nekog zanima kupovina masina za cesljanje vune, postavicu na delu za male oglase ponudu za jednu...

Pozdrav.Delim Vunoradovo mišljenje.Ja se bavim štrikanjem i žao mi je kada pročitam da se vuna baca. Interesuje me da li je vuna od ovih novih rasa koje se gaje kod nas kvalitetnija od naših autohtonih tipa cigaje?

Било би лепо да може за овце јер није јака цена.... мада вероватно је пре за псе...

Nazad
Vrh