Vremenske prilike u 2022-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Iz Mačve ige ka središnjem Sremu. Opet ništa od mog suncokreta.

@Proximus
Ja sam u selu u okolini,ne znam kako je u Obrenovcu bilo. Ovde se ispadala baš, videćemo ujutru da li ima štete i koliko je palo. Ukoliko kišomer nije prelio.

Jebes ga, taman trebali danas da zapocnemo zetvu suncokreta ono jutros 8l i opet grmi sa juga.
Kamo srece da je palo pola od ovoga sto je palo od 20.8 mesec dana ranije.

Tačno je da sada pravi problem, ali posle ovakve godine koja je bar ovde kod nas gora i od 2012-te, mora se istrpeti. Pala je tamo gde je koliko toliko padala i kad je mnogo više trebala.
Bečej je u ovom zadnjem velikom talasu koji je napokon prekinuo onu žestoku sušu, ali je ne i potpuno ugasio, dobio nekih 25-30 litara kada su kod većine litraže išle na preko 70, 100 pa i 150L.
U kojoj su prednosti sad ti krajevi kada se dodaju i ove nove padavine (uz prethodno bolje stanje) što se tiče jesenje setve i nadalje..
Treba imati to na umu kada se bude diskutovalo o ličnim umećima i "agrotehnici".
Ljudi jako kratko i ograničeno pamte ono što im se svidja..

E sad oni koji su uzeli ona osiguranja od suse nece moci da naplate nista. Uzima se prosek za zadnja tri meseca i pogleda da li je palo manje kise od nekog njihovog minimuma. A ocigledno je po usevima da je susa. Dalje je tu problem gde su merne stanice koje ocitavaju kolicinu padavina. Npr za moj kraj je negde oko Surcina a tamo uvek ima neke kise a kod mene ne. I kada oni uzmu taj podatak onda bi rekli pa i nije susa. A da dodju na lice mesta i da vide useve drugacije bi pricali. Ali takva je procedura. Zbog toga ja takvo osiguranje i ne uzimam jer nije merodavno. Ako se bude to promenili onda moze da se razmislja.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh