Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ma ja to pricam zato sto ne znam sta je psenica, pa sam tu procitao da je najbitnije da padnu kise u maju, junu i julu, i da je zimska vlaga prica za malu decu, pa to sad cekam...Kada ti misliš da kosiš pšenicu ,u julu ?
Ako ne pada kisa u aprilu i maju, moze da padne 1000 mm preko zime to nista nece znaciti, koliko znam, vec 20 godine radim zemlju, bilo je susnih zima ali nikada psenica nije izgorela kao ove godine a razlog je prost, mart jaki mrazevi i susa, april bez kise, maj kisa tek krajem maja i ta kisa je spasila ono sto je ostalo.Kaka crna zimska vlaga, pa imalo je vlage na 20cm ali psenica nije biljka koja ima dubok korenov sistem ona zavisi od povrsinske vlage.Kod nas i kada padne ekstremna kisa za 10 dana ispuca zemlja, narocito na 30C rano u prolece.Zimska vlaga moze da kupi malo vremena ali ako u prolece nema padavina, epilog se vidi svuda.Ma ja to pricam zato sto ne znam sta je psenica, pa sam tu procitao da je najbitnije da padnu kise u maju, junu i julu, i da je zimska vlaga prica za malu decu, pa to sad cekam...
Tom logikom a ovom cenom ureje isplati se nazimu sa kamionima dovlaciti sneg sa ZlatiboraJa sam čuo da se pod zimskom vlagom računa sneg a da na 1m2 ima 10cmm snega time se dobija 1kg azota e zato je važna zimska vlaga. Pod uslovom da je to tačno.
Željko to je kod vas tako zbog terena i zemljišta ali ovde u ravnici je druga priča, džaba je da pišem o tome a i pisano je o značaju te rezerve vlage.Mnogi se teše sa ovim padavinama tipa 10-20lit u ovoj suši, evo ja kažem da je to sve go krivak, to je samo produžetak agonije na par dana jer realno je nakislo samo 5-10cm što na ovim temperaturama pola ispari, da ima dubinske vlage (koja se stvara zimskim ili redovnim padavinama) onda se vlaga održava po celoj dubini profila zemljišta ovako to odozgo ume i da dođe i do kontra efekta potparavanjem useva usled visokih temperatura. bilo kako bilo mi više nemamo ni rezerve a ni ifuzije, molim Boga samo da pšenicu skinem na miru a ovo kako bude.Ako ne pada kisa u aprilu i maju, moze da padne 1000 mm preko zime to nista nece znaciti, koliko znam, vec 20 godine radim zemlju, bilo je susnih zima ali nikada psenica nije izgorela kao ove godine a razlog je prost, mart jaki mrazevi i susa, april bez kise, maj kisa tek krajem maja i ta kisa je spasila ono sto je ostalo.Kaka crna zimska vlaga, pa imalo je vlage na 20cm ali psenica nije biljka koja ima dubok korenov sistem ona zavisi od povrsinske vlage.Kod nas i kada padne ekstremna kisa za 10 dana ispuca zemlja, narocito na 30C rano u prolece.Zimska vlaga moze da kupi malo vremena ali ako u prolece nema padavina, epilog se vidi svuda.
Željko to je kod vas tako zbog terena i zemljišta ali ovde u ravnici je druga priča, džaba je da pišem o tome a i pisano je o značaju te rezerve vlage.Mnogi se teše sa ovim padavinama tipa 10-20lit u ovoj suši, evo ja kažem da je to sve go krivak, to je samo produžetak agonije na par dana jer realno je nakislo samo 5-10cm što na ovim temperaturama pola ispari, da ima dubinske vlage (koja se stvara zimskim ili redovnim padavinama) onda se vlaga održava po celoj dubini profila zemljišta ovako to odozgo ume i da dođe i do kontra efekta potparavanjem useva usled visokih temperatura. bilo kako bilo mi više nemamo ni rezerve a ni ifuzije, molim