Vremenske prilike u 2021-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam za druge, ja danas spremam traktore I prikolice polako,podmazivanje I ostale provere.. Evo žetve..

Ne znam za druge, ja danas spremam traktore I prikolice polako,podmazivanje I ostale provere.. Evo žetve..
Isto, prave se dodatne stranice, sve se sprema i podmazuje.. Sinoc cujem da komsija koji radi preko 100ha i bar jos toliko usluzno od danas krece punom parom, prvo nekoliko dana jecam a onda i psenice redom kako koja stize..
Pratio sam jednu moju parcelu blizu kuce poslednjih nekoliko dana, za 3-4 dana se promenila iz svetlo zelene u jaku zutu boju, sto se kaze na silu. :confused: LG Alcantara je u pitanju..

Zalivam na tri ili cetiri strane. Jednom rijecju robija . Sve pomalo postaje sivo ovde .
Ajde da malo utjehe unesem , citam danas neki clanak o steti i smanjenju prinosa kod soje i kukuruza u ranim fazama .
Uglavnom nije tako strasno . U ovoj fazi susa koja se ogleda u uvrtanju listova kod kukuruza i okretanju listova naopako kod soje ili kad soja dobije nenormalno tamnu boju ili srebrnu nije tako sttasno . Ako kasnije dodje kisa prolazi sa malim skoro nikakvim gubicima prinosa . Osim dabome u ekstremno pjeskovitim ili plitkim zemljama gdje moze biljka totalno da ugine i u ovoj fazi .
Vece stete se kod kukukuruza desavaju tek od par dana prije klasanja pa nadalje .
Kod soje tek od punjenenja zrna .
IMG-20210623-072647.jpg
IMG-20210623-072657.jpg
IMG-20210623-WA0003.jpg

Valjda je ovo najgora faza za ovu toplotu, u pitanju je šećerac. Ne znam da li će uspeti da se zametne klip

Al' zato imate najmanju vlažnost pa se lakše diše... :giggle:

Ovo je mala šala, al' me je Kirajev post potsetio na nešto što odavno govorim: zašto ima toliko malo automatskih meteoroloških stanica? Pa to sad nije neka investicija, a opet se slabo radi na tome. U ovoj zemlji se troše pare na milon raznih gluposti, a ova oblast ostaje zapostavljena. Direktoru RHMZ-a je bitnije da mu je slika okačena na početnoj strani RHMZ sajta nego da se izbori za sredstva za ove automatske merne stanice. Te stanice bi mogle biti postavljene na svim lokacijama gde su neke državne institucije, javna preduzeća ili objekti vezani za državu, npr. na svim lokacijama PSS-a, na svim stanicama državnih instituta i sl.

Možda bi Kimi mogao napisati da li se nešto promenilo po tom pitanju od poslednje diskusije na ovu temu koju smo imali na ovom forumu...

Jao ljudi pa nemojmo stalno o tome. Zna se šta je zvanična meteorološka T. Sa ovakvim toplotnim udarom u vreme maltene najjačeg Sunca i najdužeg dana, normalno da je i po 10 i više stepeni na Suncu i otvorenom.

Što se tiče stanica Dukej, vrlo malo se odmaklo. S vremena na vreme ubaci se poneka i ništa više, mizerno. Više se angažuju pojedini privatni poljoprivredni instituti, same lokalne samopuprave i slično za postavljanja nego li oni.

Jaoo baš teško pada toplotni talas na spomenutom vrhuncu trajanja dana, baš teško. Ne možeš mu pobeći nigde, a noć kratka, nikako da se rashladi. Za vikend malo svežije, pa opet 2-3 dana veoma toplo. Posle toga se nazire koliko toliko umirivanje temperatura.

Moj toplomer das izmerio 39 max u 3 sata......
Kako si? Jesi li bio kod lekara? Pij čajeve i tuširaj se da skineš temperaturu. ;) :haha:

Želim da vam kažem da sam sinoć bio na adi ciganliji i mogu vam reci da tamo i nije baš tako loša situacija vlage ima dooosta što ispred u čaši što pored u savi. Jedino što zagreva su mlade poljoprivredne proizvođačice. A razgovarao sam i sa velikim gazdama koi kažu da očekuju dobar rod ove godine i da su naručili preko ministra za izvanredne situacije malo zahlađenja koje bi uskoro trebalo da stigne ukoliko konobar požuri.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh