MOMOSARIC
Član
U kojoj fazi je bila soja?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
A ja da dodam: 2015 soja zalivena jednom sa oko 30 lit/m2,negde oko 15 jula,vec je odbacila nove cvetove,prinos 1400 kg po kj...gde nije zalivena bilo je 700 kg po kj! Sto se tice kukuruza dva zalivanja u pravo vreme(metlicenje i nalivanje zrna) moze znacajno da poveca prinos!Aj da nesto reknem u vezi zaivanja soje 2017te godine. Imao soju pored drugarovog paradajza. Aj da i ja probam da zalivam soju kad vec on zaliva paradajz. Soja je dobila 50ak l u jedom prohodu, a za rezultat smo dobili samo vise slame. Rod je bio manje vise isti kao i tamo gde soja nije zalivena. Za kukuruz je verovatno malo drugacije stanje, ali soja nije dala ocekivan rezultat. Mozda je za soju bolja kombinacija 5x10 l.
Osvanulo nesto oblacno ovde kod nas.
Cena ce biti kao i uvek "prava sitnica"Sve zavisi koja će biti krajnja cijena kulture koju zalijevaš
Za koji period da ga isplatis? Mozes teorijski i za godinu dana da ga isplatis!jel moze neko paušalno reci koja povrsina se minimalno mora zalivati da bi se isplatio nov tifon? Samo za ratarstvo!
Imamo dvojica kolega i ja oko 50ha sto drzavne sto naše da bi moglo na jedan bunar. Struje nema, znaci dizel. Tifon bi morao biti 800m mislio sam da su oko 20.000€??Na ovakvim godinama se isplati i na desetak ha po mogucnosti da ima struja . Investicija od 10ak h eura pa subvencije to je recimo 6 do 7k eur .
10ha x 3t po ha npr kukuruza je 30t x 0.2e je 6000e
Navodnjavan 100t x0.2e je 20 000e
Na prosjecnim i dobrim godinama se ne isplati
Ovo je npr ovde gdje ima vode svugdje na 5 do 10m , i moze se struja rijesiti.