Vremenske prilike u 2021-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod mene veci deo atara pod vodom, koliko psenica moze da izdrzi pod vodom bez posledica

Sad ovo sve sto pada totalno je nebitno ako ne padne u junu i julu. Sad moze da pada danima, gotovo nista ne znaci.
Malo čudan stav ali ......
Kada ima zimske vlage letnji usevi daju rod sa mnogo manje padavina .Nisi video,(ne želim ti da vidiš) kakve su razlike u prinosu kukuruza gde je predusev bio suncukret ili pšenica ,tada bi znao šta znače rezerve vlage .

Poslednja izmena:
Malo čudan stav ali ......
Kada ima zimske vlage letnji usevi daju rod sa mnogo manje padavina .Nisi video,(ne želim ti da vidiš) kakve su razlike u prinosu kukuruza gde je predusev bio suncukret ili pšenica ,tada bi znao šta znače rezerve vlage .
Tako je kolega. Zna se ljudi vrlo dobro sta je PVK zemljista i zasto su zalihe zimske vlage bitne. Drugo padavine sada uticu da se nepovoljni uticaj herbicida ne odrazi na useve u prolece. Zatim padavine uz niske temp. uticu na usitnjavanje zemljista. Tako da su padavine sada uvek dobrodosle.

Sent from my S60 using Tapatalk

Postujem tudje misljenje i svako ima pravo na svoj stav.
Ja se ipak drzim onog da su mi mnogo bitnije padavine u junu i julu, nego ove sad.
Kod nas ima neka izreka da u jesen/zimu od 1 l kise bude 100 kg blata, a na leto od 100 l kise 1 kg blata 😉
Verujem da bi se mnogi slozili da kad bi moralo da se bira, ili sad kisa/sneg, ili tamo u junu i julu, mnogi bi izabrali ovo drugo.
Ima li smo 2012. fenomenalne zalihe vlage tokom zima pa kad je doslo leto zasusulo i prc. Isto tako smo imali nekoliko godina, kao sto su 2016. i 2018. kad je zima bila relativno suva, al zato kad je trebalo padalo pa smo imali kukuruza i 9 t/kj.
Oped kazem, svako ima pravo na svoj stav i svoje misljenje i ja to postujem.

Sad ovo sve sto pada totalno je nebitno ako ne padne u junu i julu. Sad moze da pada danima, gotovo nista ne znaci.
Mora biti da ne voliš sneg (zimu), kažem mora jer drugog objašnjenja nema za ovakav post...Ako baš pominjemo mesece i uzmemo u obzir sve kulture u ratarstvu, pa i voćarstvu, najbitnije kiše su krajem aprila i sredinom maja.Te kiše podmiruju i spašavaju gotovo SVE poljoprivrednike ,ali pisati da su zimske padavine gotovo potpuno nepotrebne jeste i pomalo smešno.Kruženje vode u prirodi je stalan proces i bilo kakav prekid, veća pauza u padavinama (u ovom slučaju zimskih) dovodi do kasnijih posledica, bilo da se radi o površinskoj (20 do 50 cm dubine) rezervi vlage na koju se naslanjaju prolećne padavine ili presušivanjem izvora i bunara.Ponavljam, možda je lična rezignacija preovladala i napisala ovaj post.

I ja mrzim Zimu i hladno !!!!
Ali sam i više nego svestan šta i koje benefite ona sa sobom nosi !!!! 💪
Pa se tešim....😆
Toliko mrzim Zimu da čak šaltam kanal na TV gde pokaziva "zimske čarolije" !!!! 😁
Lagano smanjuju u blagi otklon ka plus u minimalnim jutarnjim temperaturama za nastupajući vikend u tom "(h)ledenom talasu"...
Ja se juče spremio (nasekao i pocepao oko kubik drva), tako da ću ga spremno dočekati uz toplu pucketavu vatru i "vatrenu" vodu od šljiva !!!!! 😜

Poslednja izmena:
Tako je...januar je jako bitan mesec ne samo za padavine (i februar), već i zbog temperatura...Novogodišnjih i Božićnih +10 C je bilo ravno katastrofi...voćari dobro znaju zašto, februar takođe...Optimalna priča bi bila da max. temp. do +5 ostanu bar do kraja februara.A u martu početkom aprila lutrija da ne bude dužih jutarnjih mrazeva.Naravno da se radi pretežno o voćarstvu, a jednim delom i ratarstvu.Zaključak: naše podnevlje je hiljadama godina unazad naviklo da zimi bude zima, toj i takvoj prirodi su se i biljke prilagodile.Na žalost, poslednje 3 decenije suočeni smo sa naglim promenama i deficitom snežnih padavina.Nije problem u promenama (i one su deo ciklusa na Zemlji), već u njenoj brzini...biljke ne stižu da se prilagode, a čovek seje, sadi kao da je 1984. godina.Danas smo malo i razmaženi, hteli bi sneg, ali samo 31.12., hteli bi mraz, ali samo da izmrzne orano, hteli bi kišu samo kad nama odgovara...Naš narod je pun izreka i doskočica, sad me pade jedna...Milo me q*ca, žao me dupeta!

Postujem tudje misljenje i svako ima pravo na svoj stav.
Ja se ipak drzim onog da su mi mnogo bitnije padavine u junu i julu, nego ove sad.
Kod nas ima neka izreka da u jesen/zimu od 1 l kise bude 100 kg blata, a na leto od 100 l kise 1 kg blata 😉
Verujem da bi se mnogi slozili da kad bi moralo da se bira, ili sad kisa/sneg, ili tamo u junu i julu, mnogi bi izabrali ovo drugo.
Ima li smo 2012. fenomenalne zalihe vlage tokom zima pa kad je doslo leto zasusulo i prc. Isto tako smo imali nekoliko godina, kao sto su 2016. i 2018. kad je zima bila relativno suva, al zato kad je trebalo padalo pa smo imali kukuruza i 9 t/kj.
Oped kazem, svako ima pravo na svoj stav i svoje misljenje i ja to postujem.
Svaki region ima neku svoju mikroklimu a na osnovu nje seje odgovarajuće useve.Misliš da mi iz ovog dela Banata volimo da sejemo suncokret ? Kada već spominješ 2012 ,najveće prinose suncokreta smo imali baš te godine a soju ne sejemo .
Naravno ,poštujem tuđe mišljenje.

Poslednja izmena:
Ljudi sneg je preko potreban i zbog pijace vode. Ovde kod mene je do pre ovih padavina bilo velikih problema sa vodosnabdevanjem u celom gradu. Zali mi se drugar iz jednog planinskog sela gde ima vode koliko hoces kako je dosta izvora presusilo. Gledajte malo i siru sliku,a ne samo padavine u junu i prinos kukuruza.

Mi smo na 71 metar nadmorske visine.U normalnim godinama atar nam obavezno pliva u vodi samo od 2014 nije ništa plivalo.

Što se mene tiče neka sneg pada na planinama (pa će onda biti pitke vode). Kod mene ne mora. Ok je da temp budu i u minusu (ali ne extremi od -15 do -25) da bi ubilo sve negativne bakterije i parazite, ali isto i da ne bude mrazeva kad mu nije vreme krajem marta i aprila (zbog voćara). A kiše najviše treba u junu, julu i avgustu za svakoga. A ostale mesece kako hoće.

U Vrscu je od 1.12.2020 pa do danas palo 100mm kise i snega. Kada su u novembru sondirali zemljiste,procenili su da je potrebno minimum 250mm kise da bi se popravio podzemni rezim vlage.
Tako da se ne bunim da do aprila oplete jos 200mm,ovo su jako korisne kise,nema isparavanja sve polako ide silazi u dublje slojeve

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh