Vremenske prilike u 2021-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa evo na primer skinuo sam otkos grahorice i zobi dan ranije nego sto je trebalo i ima sad 40% bala koje su povukle budj jer su od sledeceg dana najavljivali kisnu celu nedelju.Od svega toga bila malo jaca rosa sledeceg dana i nista vise.
Tu istu njivu 1ha i njivu gde sam razorao staru lucerku 1ha uspem da spremim do 9.6. i posejem ,sav srecan jer su od 10.6. najavljivali 5 dana kise koja naravno nije pala....

Ma sve ja to razumem ali i oni najave jer je bilo nečega što je delovalo da će pasti kiša kad ono međutim. Koliko puta pa i sada oblak je iznad nekog mesta i opet ništa.

Zavisi i koju prognozu pratite. Npr. ja bih sve telefonske aplikacije o prognozi vremena bacio u smeće. Ono što tabloidi i portali objavljuju - takođe.
Pa i kad nađete neku iole ozbiljniju prognozu nemojte je shvatati zdravo za gotovo, i nikako se osloniti na nju kao tačnu informaciju, već je uzeti kao verovatni trend zbivanja vremenskih prilika ili neprilika. I tad neće biti razočaranja i psovanja meteorologa zbog frustracije vremenom za koje oni nisu krivi. Ja pratim prognozu Marka Čubrila, i npr. on kaže ovako " Gde će se nestabilnosti razviti nije moguće unapred predvideti, ovakvi razvoji nastaju eksplozivno za manje od pola sata na vrlo malom prostoru i nema modela koja to može tačno mapirati. Zato nema smisla da me pitate za neko mesto hoće li kiše, oluje ili pljuska biti. "

Zavisi i koju prognozu pratite. Npr. ja bih sve telefonske aplikacije o prognozi vremena bacio u smeće. Ono što tabloidi i portali objavljuju - takođe.
Pa i kad nađete neku iole ozbiljniju prognozu nemojte je shvatati zdravo za gotovo, i nikako se osloniti na nju kao tačnu informaciju, već je uzeti kao verovatni trend zbivanja vremenskih prilika ili neprilika. I tad neće biti razočaranja i psovanja meteorologa zbog frustracije vremenom za koje oni nisu krivi. Ja pratim prognozu Marka Čubrila, i npr. on kaže ovako " Gde će se nestabilnosti razviti nije moguće unapred predvideti, ovakvi razvoji nastaju eksplozivno za manje od pola sata na vrlo malom prostoru i nema modela koja to može tačno mapirati. Zato nema smisla da me pitate za neko mesto hoće li kiše, oluje ili pljuska biti. "
To je vojvodinameteo jel?

Ne.

Samo jedna napomena, on prati ceo ex Yu region, pa kad npr. kaže severozapad regiona ne misli na Sombor već na Varaždin i sl.

Kisu pogoditi u julu je zajebano. Bar mislim....
Nekako raspored padavina se poremetio, i kad na to dodamo extremne uslove ili hladno mnogo ili prži onda imamo ovo

сликај те кукурузе да видимо како изгледају
Da citiram par postova da se ne vratim mnogo u nazad a ima toliko toga napisanog a dosta toga bez smisla i razumevanja.
Zanimljivo da neki vide iskljucivo samo ispred sebe i merodavno im je ono sto vide u njihovom ataru i ne mogu ni zamisliti na sta lici neciji drugi atar.
Napisao sam pre par dana da ne zelim postavljati nikakve slike za sad a svakako ce ih biti. Ne zelis ni videti ni imati takve kukuruze kakve sve ima kod nas.
Ljudi što se ljutite na prognostičare pa ne zavisi od njih hoće li kiša pasti.
A ti druze moji imao bi vise razumevanja za neke ciji su neki usevi 90% ugrozeni a i shvatio bi neki revolt na prognozu vremena koja iz krajnosti u krajnost ne da gresi nego vredja neku intelegenciju svakoj normalnoj osobi koja ima potrebu za padavine. Ne razumem i nikad necu zasto i rade taj posao slicno gatari koja zasluzuje zatvor zbog obmane i lazi. Aj, da ne predjem liniju previse bez potrebe jer nista time se nece ispraviti, ipak gatare naplacuju svoje lazi dok ovi modeli ne uzimaju nam direktno iz dzepa ali se proseravaju sa nama debelo!
Pricao bi ti sasvim drugacije da nisi imao nekoliko dobrih kisa.
Tuga Peet, šta drugo čovek da kaže...

Modeli su davali sramežljivo neke aktivacije večeras već u delovima Srema i tamo na istoku Banata bliže Karpatima.
Da da evo buknulo je nešto ka Šidu.
Tuga druze moj, bas tako! Svake godine nas deru kako ume i znaju sa cenama a mi sravnjeni sa zemljom, bez ikoga da nas vodi da se bunimo nego gutamo i trpimo!
Izvoze suncokret za Bosnu vec godinam za 50 + dinara dok nama daju od 27 do 30 din. Soju za Italiju i jos po negde u EU a nas drze u monopolu.
Eto ove godine neda nam se da i mi budemo zadovoljni i da se radujemo nekim dobrim prinosima pa makar bili i srednji pored najavljenih mnogo boljih cena u odnosu na proslih godina! Za nas ovde 2017 je bila idealna u odnosu na ovu.
Evo u Temisvaru posle 22 h grad velicine golubijeg jajeta je spizdeo sve zivo!
Kuci 11l palo, seo u auto i bas tamo de imam zemlje nije prasinu pokupilo a do sela.pored de isto radim ni kapi. Vise srece drugi put za moje njive.
Kod tebe isto kao kod paora u Tovarisevu. Kaze padalo je 100 lit ali samo po selu a tamo gde su mu parcele skoro nista😂

Aj laku noc pa kako nam bude i suvise sam umoran posle danasnjeg dana provedenog non stop na suncu i traktoru za neke dalje komentare po pitanju vremenske prognoze!

Da citiram par postova da se ne vratim mnogo u nazad a ima toliko toga napisanog a dosta toga bez smisla i razumevanja.
Zanimljivo da neki vide iskljucivo samo ispred sebe i merodavno im je ono sto vide u njihovom ataru i ne mogu ni zamisliti na sta lici neciji drugi atar.
Napisao sam pre par dana da ne zelim postavljati nikakve slike za sad a svakako ce ih biti. Ne zelis ni videti ni imati takve kukuruze kakve sve ima kod nas.

A ti druze moji imao bi vise razumevanja za neke ciji su neki usevi 90% ugrozeni a i shvatio bi neki revolt na prognozu vremena koja iz krajnosti u krajnost ne da gresi nego vredja neku intelegenciju svakoj normalnoj osobi koja ima potrebu za padavine. Ne razumem i nikad necu zasto i rade taj posao slicno gatari koja zasluzuje zatvor zbog obmane i lazi. Aj, da ne predjem liniju previse bez potrebe jer nista time se nece ispraviti, ipak gatare naplacuju svoje lazi dok ovi modeli ne uzimaju nam direktno iz dzepa ali se proseravaju sa nama debelo!
Pricao bi ti sasvim drugacije da nisi imao nekoliko dobrih kisa.

Tuga druze moj, bas tako! Svake godine nas deru kako ume i znaju sa cenama a mi sravnjeni sa zemljom, bez ikoga da nas vodi da se bunimo nego gutamo i trpimo!
Izvoze suncokret za Bosnu vec godinam za 50 + dinara dok nama daju od 27 do 30 din. Soju za Italiju i jos po negde u EU a nas drze u monopolu.
Eto ove godine neda nam se da i mi budemo zadovoljni i da se radujemo nekim dobrim prinosima pa makar bili i srednji pored najavljenih mnogo boljih cena u odnosu na proslih godina! Za nas ovde 2017 je bila idealna u odnosu na ovu.
Evo u Temisvaru posle 22 h grad velicine golubijeg jajeta je spizdeo sve zivo!

Kod tebe isto kao kod paora u Tovarisevu. Kaze padalo je 100 lit ali samo po selu a tamo gde su mu parcele skoro nista😂

Aj laku noc pa kako nam bude i suvise sam umoran posle danasnjeg dana provedenog non stop na suncu i traktoru za neke dalje komentare po pitanju vremenske prognoze!
Ja bih pristao odmah da mi neko ponudi prinos iz 2017,bila je susa ali bilo 3-5t kako gde a sada postoji sansa da bude 0tona, jos kada pomislim koliko sam dao i zaduzio se repromatrjalom, onda mi dodje da nestanem sa lica zemlje.Jednostavno nemogu da svarim da mi susa unisti kukuruz, vec je polovinu sigurno i ako nije izgoreo ali znam ali ovo sa prognozom to me ubija, crtaju modeli i sutra za moj kraj padavine ali uvek izostanu, uhvate brda, uhvate gradove ali u njivu kao u zid ako prezivim psihicki ovo bice dobro,mozda se i naucim pameti.gledam modele vise nego Todorovic, svaki izlaz pratim kao budala jos neki podjebavaju.neka padne i grad bas me briga samo neka bude nesto.

Код мене на Ченеју (од Кисача) 0.5л, а ближе међународном путу (према Бачком Јарку) 5-6л. Усеви се за сада држе, пратимо ситуацију... Да напоменем да пратим 4 временске прогнозе на моб и да је на три писало 20-50л кад оно к..

Svakom delu Evrope može da se zalomi suša, pa čak i tamo iza Alpa bliže samom Atlantiku...nego što tamo ima ko da brine i ceni o poljoprivredniku, a ovde...
Nismo mi, ovde iz mojih krajeva ni svesni koje su to površine koje se gore severnije obrađuju, tj. da ih obrađuje jedan čovek, koji od toga i živi i što mu je jedini izvor prihoda. Zato mi je žao uvek što bar nebo neće koliko toliko da bude saveznik, ovako čovek kao Peet ili bilo ko drugi radi one, što reko onaj čovek u onom čuvenom klipu, robijaške poslove po ceo dan zabadava.. jednostavno mi bude žao i apsolutno razumem sav gnev koji se tim ljudima nakupi u vezi pokeckavanja hoće li kiša i koliko na toj i toj tačkici prognostičke mreže koja se ukuca.

Eh, na stranu ljudi koji imaju velike površine privatno.....šta bi tek dale one globalne korporacije, veliki igrači, osiguravajuća društva koji imaju basoslovne površine za tako neke vrlo detaljne (pouzdane) prognoze u vezi tih pljuskovitih padavina u toplijem delu godine. Kontam da ne bi žalili milione i milione...

Kise, bas izgleda nikad vise.
Ovo je vec ozbiljna elementarna nepogoda na koju izgleda nikonne obraca paznju osim nas.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh