Vremenske prilike u 2021-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kimi jedno laičko pitanje. To kad se kreću kpnvektivne padavine, Jel se to jedan oblak kreće noseći količinu kiše u sebi ili se to nešto, aktivacije, pomjera i lančanp gdje dodje pretvara odma vazduh u kišu itd ?
Vidim isto da to kretanje nema veze sa vjetrom
Eto npr neki dan vjetar duvao sa istoka a padavine otišle na sz

Momo, rekli smo to više puta, za oblake i padavine je bitnije šta je gore iznad. Ne formiraju se oblaci i padavine na tlu.
Za kretanje oblaka i padavina je bitno strujanje obično u sloju 700mb, odnosno na oko 3000m slobodne atmosfere.

Prizemlje je samo polazna tačka uzdizanja vazduha, te ga mi posmatramo kao smetnju tim kretanjima u samo dva slučaja.
1. Ovo zbog čega će veći deo Vojvodine ostati suv u četvrtak, a to je prerani dolazak svežijeg vazduha sa vetrom (severac) u niže slojeve, čime se u nekom nižem sloju formira inverzija, jer je taj sloj hladniji od onog iznad sebe, što ne sme da se desi jer onda vazduh koji se kreće iz prizemlja kao topliji i lakši od okoline naviše dolazi u oblast iste ili niže temperature i gubi uzgon
2. Prisustvo fenskog vetra ili suve advekcije u nižem sloju atmosfere, gde se slojevi toliko isuše da prosto nema šta od vlage da ode na gore da se kondenzuje.

Momo, rekli smo to više puta, za oblake i padavine je bitnije šta je gore iznad. Ne formiraju se oblaci i padavine na tlu.
Za kretanje oblaka i padavina je bitno strujanje obično u sloju 700mb, odnosno na oko 3000m slobodne atmosfere.

Prizemlje je samo polazna tačka uzdizanja vazduha, te ga mi posmatramo kao smetnju tim kretanjima u samo dva slučaja.
1. Ovo zbog čega će veći deo Vojvodine ostati suv u četvrtak, a to je prerani dolazak svežijeg vazduha sa vetrom (severac) u niže slojeve, čime se u nekom nižem sloju formira inverzija, jer je taj sloj hladniji od onog iznad sebe, što ne sme da se desi jer onda vazduh koji se kreće iz prizemlja kao topliji i lakši od okoline naviše dolazi u oblast iste ili niže temperature i gubi uzgon
2. Prisustvo fenskog vetra ili suve advekcije u nižem sloju atmosfere, gde se slojevi toliko isuše da prosto nema šta od vlage da ode na gore da se kondenzuje.
A južnije od Save i Dunava?

Zanimljiva nauka ali sa druge strane neobična jer se ništa ne može preduzeti samo se posmatra i konstatuje.
Evo sad npr u poljoprivredi nam u stvari prognoza nije ni bitna samo iz radoznalosti.

Ljudi kakve temperature crtaju u prognozi ima sve da izgori. Sad dal ce da dodju pitanje je ali ...

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

Mozda bude nesto odnedelje
f20857a3d3c7b8411285ca0df14252de.jpg

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

Mirise na ispalu ovih dana, modeli palamude opet nesto iz krajnosti u krajnost.Treba to sranje ugasiti, ovo vise nije normalno.

Ne znam da li je subjektivno ali danas mi je najgori dan u ovoj godini iako nije preterano toplo.Bio sam u prevozu do 12 ali me je baš smorilo,nema ni trunke vetra ,prašina " lebdi " u vazduhu .....

Isterao sam kombajn danas posle 17h krecemo sa zetvom,znaci mozda padne kisa

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh