Vremenske prilike u 2020-oj godini

Malo sam analizirao (isprva zasad) ukupne godišnje padavine od 1949 pa na ovamo na području Vojvodine....

I zaista, ta spominjana Kikiknda opravdava svoj epitet najsuvlje lokacije u Srbiji. Ako nije Kikinda, onda su tu susedne Senta i Kanjiža. Dakle generalno taj sever,severoistok Banata zaista jeste najsuvlje područje Srbije, u to nema sumnje.

Međutim, u poslednje vreme (posebno u zadnjih 20-ak godina, posebno onih generalno sušnih) dobijaju konkurenciju od pogodite koga.. Palić, okolina Subotice. Pa nije li i očigledno po izveštajima kolega iz tih krajeva u ovoj temi.

... a onda sledi jelte druga krajnost, ko u Vojvodini dobija najviše padavina ?

Odgovor je Bela Crkva. Iznenađeni ? Odmah iza su Vršac, pa zatim Sremski Karlovci i Sremska Mitrovica.
 
Kimi,sam Vrsac dobija mnogo manje kise. Mesta koju su 10-15km od Vrsca vec godinama u nazad dobijaju mnogo vise kise od Vrsca. I sad je u par navrata u Vrscu palo 8-10mm a tamo i 35-40mm.
Proslog augusta vrsac 0mm,a okolina 20-40mm
 
Taj potez od bele crkve ka vrscu pored rumunske granice dobija dosta kise ali nazalost i dosta leda svake godine. Verovatno da karpati uticu na to. Ja konkretno nikad ne bih poverovao da bela crkva dobija najvise kise jer zivim u opstini bela crkva(12km od centra) pa ne kisnem bas nesto cesto.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока
 
Malo sam analizirao (isprva zasad) ukupne godišnje padavine od 1949 pa na ovamo na području Vojvodine....
Ko u Vojvodini dobija najviše padavina ?
Odgovor je Bela Crkva. Iznenađeni ? Odmah iza su Vršac, pa zatim Sremski Karlovci i Sremska Mitrovica.
Zakleo bih se da je Sombor na prvom mestu, al eto..ipak je to statistika poslednjih 70 godina pa ga zato nema :)
 
Ajde KIMI prepolovi vreme ,pa nam kaži šta se dešava . Kakva je situacija u poslednjih recimo 20 godina?
 
Stvarno Kimi ako nije sombor zadnjih godina u vrhu nije tu nesto u redu ili Apatin . A sto se tiče ove godine bar do sada , i moj kraj , inače evo i sad upravo pada.
 
Poslednja izmena:
Po satelitskom snimku,kisa preko mojih njiva,zovem da cujem jel padalo,kad ono 3 kapi......
xebem ti vec vise gde nestade voda iz tih oblaka ...... :zli: :zli: :zli: :zli:

Bio sam obisao sinoc Suboticu i okolinu (sa juga, pa i centar, a i prema istoku...)... gde god sam bio lepa kisa je bila (kisomer nisam nosio sa sobom :D :D )... Kod nas nista, ama bas nista...
 
U kisomeru od juce do danas 11h. 3 (tri) litra(Aleksamdrovo-Novo naselje.
 
Kad budem imao više vremena, baš ću analizirati detaljnije taj topliji period godine, pogotovo maj i jun kao padavinski najbitnije mesece, odnosno one sa najviše padavina u proseku.

Momo, Sombor i okolina može se reći su imali samo najviše sreće da dobijaju kišu u pravo vreme u letnjem periodu (poslednjih godina), ali kad se to osrednji na celu godinu izgubi se, odnosno primat preuzmu druge lokacije naknadnim padavinama u hladnijem delu godine.

Jedno je sigurno, najkišnija oblast Vojvodine je svakako krajnji jugoistok Banata, uz rumunsku granicu, posebno taj kraj možda u dolini reke Nere. A zaslugu za to imaju naravno Karpati, ko drugi. Ta oblast generalno najviše gubi površinske vlage jakim vetrovima, pa je nekao i fer prirodno da tu bude najviše padavina.

Padavinski, verovali ili ne, kad se sve to osrednji (posebno posmatrajući celu godinu) nema tu nikakvih novih trendova ni u zadnjih 10, 20 godina. Jednostavno, imaš sušne godine koje iskombinuješ sa jako kišnim (2014,2016 npr) i kad sve osrednjiš sve mu to dođe prilično na isto, nikakvih tu bitnih promena u padavinskim brojkama nema, što je i očekivano, jer srednjak kao matematička osobina nikako ne teži preteranim oscilacijama.

Što se tiče vremena za naredni period, ono ostaje nestabilno i dalje, tu nema šta. Danas će malo da se ogrebe samo krajnji severozapad Bačke, Apatin i Bezdan. Za sutra uveče amerikanac (GFS) daje jake razvoje na severu Banata i delu severa Bačke, kako bi bilo lepo da se ostvari..

Imt, naravno da ima podataka i za ostatak Srbije, ali smo mi ipak nekako van fokusa ove problematike sa padavinama. Naš brdsko-planinski teren nama mnogo pomaže, te smo bliže moru (za padavine u hladnijem delu godine). Neko je pitao da, da li u Srbiji postoje mesta gde redovno padne četvorocifrena količina padavina u godini (1000mm i više). Odgovor je da. Postoje i gradovi koji su jako blizu te cifre (Ljubovija). Sve naše planinske stanice na jugu obično primaju preko 1000mm (Vlasina, Kukavica, Jastrebac,Kopaonik) ponekad i preko 1600mm (Goč 2014.)
Planine itekako imaju uticaj, jer na primer IMT-ova Ćuprija dobija oko 680-700mm padavina godišnje, a okolni planinski tereni na Beljanici (samo 20-ak km istočnije) dobiju blizu spomenutih 1000mm.
 
Poslednja izmena:
Kimi u tome i jeste caka, prosek. Kada se zbrojis i podelis. Padavine su bitne i kada padaju, ne samo kolicinA. Kada kisa padne u pravo vreme to je najbitnije. Mada, vetar koji duva bas u blizini rumunske granice cini da se anulira deo padavina.
 
Nazad
Vrh