Vremenske prilike u 2018-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Grmi i seva sa severa i severoistoka. To je oblačni sistem koji je došao iz Hrvatske i čini mi se da je prvi koji je "došao" u poslednje vreme, tj. oblačni sitem koji se kreće a ne nastaje na licu mesta. Jedva čekam jutro da odem da vidim da li su ovi oblaci zakačili deo atara gde su mi njive (pošto toliko precizni ipak nisu grafički prikazi radarskih snimaka).

Inače večeras je u selu (toliko pokazuje moj kišomer) bilo 14l kiše.

Obišao, bolje da nisam. Ni kapi. Jedino je oko samog sela bilo malo kiše, mislim na deo atara prema Vrbasu. Ni ostatak atar nije bolje prošao osim Tuka. Uzgred, samo selo ove godine ni jedna kiša nije promašila, sinoć 14l. Al šta to vredi kad tamo gde mi treba nije bilo ni kapi...

U drugoj polovini noci veci deo Vojvodine ce dobiti dobru kisu.
Tako stoje stvari po vecini modela, jeste da im ni ja nesto preterano ne verujem, ali tesko da ce promasiti prognozu za narednih 18 casova.

Slazem se.
Za moj kraj od ponedeljka do danas su modeli davali za vikend od 35 do 45 litara.
Od jutros je to svedeno na 14, a nije nemoguce da i ne bude uopste kise.
Kapiram da su sve to konvektivne padavine, i da je pitanje koji ce kraj konkretno zahvatiti, ali onda se ponekad i priupitam zasto uopste i gledamo prognozu za vise od dva dana.

Ali sto se tice Vojvodine, za ovako kratko vreme da se usaglasi vecina modela sto se tice padavina.... nesto sam ubedjen da ce biti u pravu i da ce veci deo u drugoj polovini noci dobiti dobru kisu.

Ajde bas da vidimo ujutru da li sam bio u pravu.

Da li će i Bašaid pokisnuti?Ne mislim na 2-3ili 5 litara već nešto konkretnije.

Markonator ima potpuno pravo. A i nekako i logički, kako poremećaj ide sa zapada odnosno sa severa Jadrana, u prvoj rundi treba da dobije krajnji sever i zapad, a zatim i svi ostali.

Modeli i daju glavnicu dešavanja severno od linije NS-Zr.

Atmosfera je opasno, da ne kažem ekstremno nestabilna- pa i ne čudi izdati level 3 u okruženju. Može tu biti svačega, grada, olujnog vetra (preko 30M/S) pa i tornada.

Uglavnom, crvenimo se ko bebina guza, jer velika toplota uparena sa vlagom daje ogromne vrednosti energije:

Dakle u centru pažnje spomenuti delovi Vojvodine i krajnji zapad Srbije oko Podrinje, drugde će sve to biti maksimalno izolovano (znatno veće su šanse sutra).

GFSOPIT06_9_11.png

Na svu ovu vrelinu jos i jebena kosava. Kisa ni na vidiku. Polako mogu da krenem da se oprastam sa kukuruzom bar na smolnici.Treba da se desi cudo da nadoknadi ove gubitke vlage. Ovo nisam mogao ni da sanjam da ce dve godine za redom biti ovakve katastrofalne. Dobro cu da razmislim sta cu sledece godine.

A sta ces sledeće godine? Nadaces se da ce biti bolje, kao i svi mi i opet Jovo nanovo...

Inace, situacija je i kod nas katastrofalna, nadamo se da cemo dobiti neku litru noćas, sutra...

Kako nas `oće, nebi bilo ništa čudno da nas i ovo promaši.
Nisam neki pesimista po prirodi, ali ovo sa kišom me neohrabruje...

A sta ces sledeće godine? Nadaces se da ce biti bolje, kao i svi mi i opet Jovo nanovo...

Inace, situacija je i kod nas katastrofalna, nadamo se da cemo dobiti neku litru noćas, sutra...

Smanjivanje zakupa ili kukuruza, neke druge kulture jecam, psenica, grasak pa i suncokret (dosta bolje mi podnosio i prosle i ove za sad). Jer meni treba kukuruz za silazu i za zrno za stoku. Ja ako moram da ulozim, pa ne rodi i opet da ulozim da kupim da ishranim stoku tu bas i nema matematike. Tako da resenje mora da se nadje

Kimi daj kazi za juzni banat, nismo videli kisu vec mesec dana , mislim pancevo i okolinaa????

Sinoć u selu i malo oko sela 20lit a 80% atara suvo, što kaže kolega Dukej nijedna selo nije promašila, hvala joj i na ovom.

Opasno nevreme stize, pre svega na zapad Srbije, a kasnije verovatno i u vecem delu gornje polovine Srbije, tacnije na severozapad
Vidim da ovi strucnjaci iz RHMZ-a jos uvek cute.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh