Hvala Vam ljudi !
Ih, pa kud bi mi da nam nije Dunava. Mi smo iovako "osakaćeni", pričam za zimu najkonkretnije, jer je Evropi sa dominante strane (zapadne) Atlantik, a koji je još više "razblažen" uticajem Golfske struje.
Još da nam Dunav nije razdvojio Alpe i Tatre, odnosno istočno od nas Karpate i Staru Planinu, pa na šta bi to ličilo
Od kud da nam dođe konkretna hladnoća, kad bi sa svih strana bili zatvoreni kao u konzervi. To bi bila neka drljava klima.... sa mnogo dana bez vetra, a i kad bi vetar duvao stalno bi bio fenskog karaktera...
Ovako, srećom, Dunavom mi možemo da "osećamo" uticaje iz centralne Evrope (otvorenost ka severu) i Vlaško-Pontijskog basena (otvorenost ka istoku), pa "nataložena" ili hladnoća koja tek pristiže u spomenute oblasti može (dobro, naravno ne u 100% slučajeva) da se bez bitnije modifikacije, advektira dalje ka našim krajevima. Kada kažem uticaji iz Vlaške nizije, mislim na pravu košavu (hladnu- istočni smer), a ne na onu toplu koja ima više južni i jugoistočni smer, koja je nešto sasvim drugo (fenski vetar).
Ali evo da objasnim još jednom taj uticaj doline Dunava u slučaju "Bečkih vrata".
Slika 1: Dakle imamo frontalnu liniju koja je stigla do prednje strane Alpa (crvena boja). Viši pritisak je levo, a niži desno). U skladu sa time, javljaju se vetrovi sa obe strane frontalne linije. Uočimo dve fiksirane tačke, jednu na severu Italije, a drugu negde na severozapadu Hrvatske:
P.S Vetar shvata da ne može preko visokih Alpa, ali "uočava" da je tu neka već lepo oformljena dolina reke u Austriji, i počinje da skreće desno (ka istoku) u pokušaju da prepreku zaobiđe:
Slika2: Frontalna linija se naizgled jako malo pomerila, još sada, ali primetan je rast atmosferskog pritiska sa te prednje strane Alpa. Vetar koji je nastavio da duva dolinom reke (Dunav) u Austriji definitivno "nazire" nešto
Slika3: Presudni momenat. Vetar stiže do Bečkih Vrata, gde je prostor između Alpa i Tatra napokon konkretnije razbijen, i naglo dobija na
snazi ušavši u deo Panonske ravnice. E upravo je ta oblast među najpoznatijim u Evropi po vetrenjačama, pisao sam to sinoć. Dakle, to je razlog
P.S U zamišljenoj tački na severu Italije, okruženoj sa gromadama Alpa sa čitave severne strane se apsolutno ništa ne dešava kao što vidimo, dok u tački na SZ Hrvatske duva fenski vetar "u susret" frontu (zapadni, sa tog dela Dinarida, kao što bi nama to biila topla košava).
Slika4: Frontalni vetar se širi kao infekcija Panonskom ravnicom, ubrzano osvaja kilometre i kilometre.... širi se po njoj kao "lepeza".
I već uveliko je "pojeo" onu tačku na SZ Hrvatske. U drugoj zamišljenoj tački i dalje skoro ništa.
I poslednja slika.... hm. Obratite pažnju, odakle je stigao frontalni vetar u ovu tačku na severu Italije ?