Vremenske prilike u 2014-oj godini

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I gde se ocekuju, mislim u celoj zemlji ili samo ponegde?

Četvrtak,vikend i tamo početak sledeće nedelje.

Ovaj četvrtak tek par mm,dok bi ova dva drugi mogla doneti dosta više.

- - - - - - - - - -

Kakvo potapanje Italije,preko 500 litara u narednih 7 dana !Dobra kišurina i kod nas,polako se zahuktava...

ioav.png

ivqg.png

KishRobert

Vidi ti njih,ko da ništa nije bilo.A ovaj silni kijamet i sneg već izbaciste iz glave :osmeh: Neće to vama lako ispariti iz glava,pamtićete vi ovo dugo...A to je i dobra parodija,zima koja je recimo do sada relativno blaga za one (koji ostadoše zavejani) ostaće zauvek u pamćenju...

Biće i kiše,a i snega,strpite se.Ja joj se radujem (kiši) samo da bi povećala vodostaj reka,ovako prirodi i ne treba sada.

Pa ljudi,lako je Italiji prognozirati 500 i kusur litara.TO nema ništa lakše.Sa 3 strane voda,tj. more,nametnu se vlažna topla strujanja sa juga i eto potopa.

Srbija su sasvim druga stvar.Mi kao prvo imamo košavu,koja je prirodni fen i suši bar 60-70% eventualnih padavina.A još kad nadodamo i visoke Dinaride koje oblaci ne mogu da preskoče...i šta nam ostane ?Vrlo malo,složićete se.

Ipak,na ove 2 karte gore se vidi da tu ne bi bilo prosotra za baš tako jaku košavu,i tu se krije optimizan da bi ipak dobra kiša mogla da upadne u kombinaciju (južni deo zemlje).Nama je potreban takav ciklon koji će neće nametnuti strujanja sa jugoistoka,ili će ona brzo proći,jer je uvek želja biti u tom plodonosnom padavinskom sektoru uz zapadne-severozapadne vetrove.

@Kimi hoce li biti uskoro nekih oziljnijih padavina, ko nas na Kosovu jezera na minimum, na snazi su 12h restrikcije vode. i kazu bice ih sve dok ne padne neka ozbilnija kisa ili sneg da popravi stanje jezera

Potreban je svakako duži period da se izvučemo iz biološkog minimuma,treba jedno 100-ak litara padavina.

I ovih GFS-ovih 30-ak litara u narednih 7 dana bi bila premija,bar za početak.

E da...da se nadovežem u vezi toga kako bi drveće pored puta zaštitilo od nanosa snega.To se apsolutno odlično vidi na ovoj slici:

2ahuzcn.jpg

Danas na ulasku u Pančevo iz pravca Vršca sam video par zanimljivih posledica ove ludačke košave. Neke parcele su narasle za čitav metar uglavnom vikendice koje imaju nešto na imanju pa je napravilo kao branu. Na par mesta se poznaju i njive kako imaju deo nbovog peska iz deliblatske peščare.

-2 vedro. Izgleda da ce danas biti suncan i lep dan i da ce napokon i ona kosava stati.

Kimi druže,za te smetove nije krivo drveće. Taj put je niži od njiva za jedno 4-5metara,tj toliko koliko je visina tih smetova. Otprilike.

Danas oblacno i smrknuto vreme,vetar dosta slab,a temperatura oko 0C (sto bi moja baba rekla +0):haha:

Nema visina veze put za Karadjordjevo,njiva od puta niza za 2.5 m a na putu nanos isti taki,meni je zanomljivo to da na njivama snega nema a sav sneg se zaustavio na putu ko da je put magnet ,inace ima njiva koje su od gore potpuno suve i to one spremljene oranja su jos vlazna i ima nesto snega na njima.

Kod nas 100 stepeni a blato se lepi za cizme ,to je ono sto najvise mrzim na selu i kad ne mozez prodati kuruz, zito ,svinje janjce,ili prodas za sramnu cenu jer moras ne mozes sve pojest i ima toga jos al sta ces iz svoje koze ne mozes.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh