Na sajmu ove godine ima dosta noviteta kod voćaraca, ali mislim da je najveći to što se na naše tržište vratio KIOTI sa svojim traktorima. Uvoz ide preko neke posrdničke Hrvatske firme koja to već radi za njihovo tržište, a ovde radi naša firma koja već duže vreme izlaže Labin-ov program freza kao i Tuber traktore. Inače Kioti ima novu seriju 10, i snage 40ks, 50ks, 60ks. Iskreno u nekim stvarima je 60ks varijanta bolja od Landinija serije 2, koji je, zna se, nosilac klase. Jednostavno, kabina je jako komfornija, bez obzira na veoma slične dimenzije, komande dosta prijatnije, ne kao kod landinija tvrdi menjači, zatim KIOTI se mota, siguran sam, najviše u klasi. Krug zaokreta je oko 2.7m. Takođe njihov crdi turbo dizel od 60ks prolazi na IPARD-u, a landinijev ne, već samo onaj bez turbine od 50ks. Kioti ima 4x4 brzina, puzajući mod, mogućnost prednje hidraulike sl. Cena je otprilike ovako. 50ks sa kabinom bez klime 25 000 sa pdv-om. 60ks sa kabinom, klimom oko 28 000. plus prednja hidraulika, mislim da bi 60ks sa klimom, mogla da se zaokruži na oko 30 000 sa pdv-om ( toliko košta i landini sa navedenom opremom ali sa motorom od 50ks,bez turbine, skupljim servisima i manjom garancijom). Nije malo, ali ako pogledate Mistrala, Agrokid-a (koji košta više), ovo je korektna cena. Takođe obećavaju servise po povoljnim cenama, a GARANCIJA JE 3 GODINE.
Takođe primetio da je Antonio Carraro poskupeo jako puno, u nekim varijantama motora 80+ks, sa motorima koji prolaze IPARD i do 5000 eura veća cena.
Inače za manje para, YTO 504 ima dosta unapređenja i homologaciju koja prolazi IPARD. za oko 14000 -15000 imate solidan traktor s aklimom, reverzerom, sinhro menjačem (doduše samo 8 brzina), nezavisnim uključenjem ardana, sada je kvačilo jednostepeno, menjači su sada sa strane. Nije pravi voćarac, ali imam jedan, i koristi mi nekih 4-5 godina u voćnjaku dosta dobro. Za površine do 10-tak hektara sasvim završava posao.