VLADIMIREC T-25

Znam za to na brzinu izbacis iz brzine i eto...

Slazem se sa vama za prednosti koje ste naveli, imao sam prilike da vozim oba pomenuta traktora i 533 je daleko zgodniji za rad od Vladimirca,. Ovaj Vladimirac sto sam ga ja vozio imao je jednu rucicu menjaca. Bez ljutnje vlasnici Vladimirca :ppozdrav:

Sasa, 533 je zgodniji od Vladimirca za rad samo u slučaju da ne umeš da rukuješ Vladimircom. 533 je rađen po licenci legendarnog Fergusonovog modela TE-20 tzv. "Grey Fergie" koji je još pre drugog svetskog rata konstruisan u skladu sa potrebama nepismenih seljaka kakvi su dominirali u to vreme u ruralnim oblastima Velike Britanije. Njegov jedini adut je jednostavno rukovanje. Taj koncept je već šezdesetih godina prošlog veka postao prevaziđen i zato je ta licenca i ustupljena zemljama trećeg Sveta tipa Jugoslavija(IMT), Indija(TAFE) itd. i samo je u takvim banana-republikama i nastavio svoju karijeru i bio čak šta više najpovoljnije rešenje za seljake koji su do tada još volovima obrađivali zemlju.

Vladimirec T-25 je daleko moderniji traktor(dvokružna hidraulika, direktno ubrizgavanje...) konstruisan u potpuno drugim okolnostima početkom sedamdesetih godina prošlog veka za potrebe poljoprivrednih kombinata širom SSSR-a i predviđen da njime isključivo rukuju školovani, profesionalni rukovaoci. Tu se zato davalo na što širi spektar mogućnosti po svaku cenu. Jednostavnost pri rukovanju nije predstavljala prioritet jer njegovi konstruktori nisu imali na umu kao ciljnu grupu "nepismenog Serjožu sa Urala". U delirijumu komunističke diktature koja je težila ka progresu i u kojoj je svaka sfera života(isključivši možda samo seks) imala predznak - kolektivni, u jednom takvom društvenom okruženju individualni poljoprivrednik(poslovično priprost), ne samo da je bio predmet podsmeha, nego je čak smatran i za anti-element i kočničara revolucije.

Poslednja izmena:
Za to si potpuno upravu moj deda kad ga kupio novog nemam pojma koliko je dugo bio na kur za rukovanje i odrzavanje Vladimirca,a kad neko jednostavno sedne na njega mislim na starije ljude on nemoze da se snadje,sad je za mog dedu 820 jako komplikovan i kaze da ne sme nista da pipne jer nezna.. I zato ga vozim samo ja cak ni moj cale nece da ga vozi ali ume po malo...

Bez uvrede vlasnicima 533 ali on naspram vladimirca izgleda kao žaba , ove godine u berbi kukuruza sam vukao jednoosvinku tehnostroj 4t i dubravu 3t sa povišenim stranicama u obe stane oko 75 meteri kukuruza uz nadvožnjak preko autoputa bez ikakvih problema , a 533 se mučio sa kikindom u koju je stajalo oko 40metera kukuruza jer je imala stvarno visoke stranice , uoranju smo obojica vukli alkara 16 coli na 2 kruga sam bio brži od 533 za pola kruga samo zato što nisam imao proklizavanja jer mi je traktor teži za 500kg od ferga i to mu jedna od najvećih prednosti plus raspored brzina

Što se tiče potezne moći, ja sam letos vukao punu Zmajovku žita i praznu Kikinđanku za njom. Sama Zmajovka je oko dve tone, a odvaga kaže sedamdeset meteri žita. Prazna Kikinđanka teži jednu tonu. Inače Zmajovka je sa širokim gumama, balonkama što je otežavajuća okolnost na asfaltnom putu.

Što se tiče potezne moći, ja sam letos vukao punu Zmajovku žita i praznu Kikinđanku za njom. Sama Zmajovka je oko dve tone, a odvaga kaže sedamdeset meteri žita. Prazna Kikinđanka teži jednu tonu. Inače Zmajovka je sa širokim gumama, balonkama što je otežavajuća okolnost na asfaltnom putu.

Krle sve sto si napisao izvodljivo je u ravnici. Kad bi ti sa njim iste te prikolice izvukao uz nagib od 12% duzine 1km a kako bi tek te iste prikolice spustio niz nagib od 12%? ima i vecih nagiba!
Mi ovde pretezno vucemo jednoosovinke.
Kad sam kupovao traktor fergusona sam izbacio kao mogucu opciju jer je precenjen naspram svojih radnih mogucnosti. Naspram mojim plateznim mogucnostima u tom cenovnom rangu uzi izbor je pao na Zetora2511 i Vladimirca. Kad sam isao da pogledam Zetora video da gledam prvi traktor koji kupujem od domacina a ne od svercera kupio sam ga, da nisam Vladimirac bi bio sledeca opcija.

Sa tolikim teretom od 6 tona na vise bezis od brda sa Vladimircem,nema on tu sta da trazi ja to vucem samo po ravnici..... Naravno i sa manjim teretom izbegavas brda nemoze on na tim nagibima da vuce vise od jedno osovinke prikolice...

Za brdske predele neznam,ja to radim samo po nekad sa Vladimircem jer sa teretom nema sale a kad vec imam jace traktore... A ni jedna prikolica mi ne koci.. Kompresori dzaba stoje na traktorima...

Takav Vladimirec ima kod mene u selu ali samo jedan,mnogo je slabiji od mog,jednom sam naisao na takvog veoma povoljno oko 500e ali odustao sam...

Mogu i dvoosovinske prikolice u brda, ali samo na asfaltnim putevima gde je propisima uređeno koliki su maksimalno dozvoljeni uzdužni nagibi i koliko stepeni maksimalno smeju da budu krivine. Na poljskim putevima u brdima bi Zmajovka lako prevrnula i daleko robustniji traktor od Vladimirca čak i da rade kočnice jer kočnica ne deluje na zakretanje rude.

- - - - - - - - - -

Krle sve sto si napisao izvodljivo je u ravnici. Kad bi ti sa njim iste te prikolice izvukao uz nagib od 12% duzine 1km a kako bi tek te iste prikolice spustio niz nagib od 12%? ima i vecih nagiba!
Mi ovde pretezno vucemo jednoosovinke.
Kad sam kupovao traktor fergusona sam izbacio kao mogucu opciju jer je precenjen naspram svojih radnih mogucnosti. Naspram mojim plateznim mogucnostima u tom cenovnom rangu uzi izbor je pao na Zetora2511 i Vladimirca. Kad sam isao da pogledam Zetora video da gledam prvi traktor koji kupujem od domacina a ne od svercera kupio sam ga, da nisam Vladimirac bi bio sledeca opcija.

Pazi, treba i kod nas nekada navući asfaltni put ili dolmu, pa preko železničkog nasipa, nadvožnjaka ili mosta. Kod nas su važniji asfaltni putevi izdignuti po nekoliko metara u odnosu na ravan tla jer smo plavno područje. Ti nasipi su prilično uski(zbog uštede kamena koji se dovozi sa velikih daljina) pa su priključenja sa poljskih na asfaltne puteve ponegde prilično kratka pa samim tim i strma. Ima i kod nas ozbiljnih nagiba koji se pravilnim izborom stepena prenosa sa uspehom savladavaju. Ipak okom vidljivi uzdužni nagibi od 1000m u kontinuitetu su za nas nešto nepojmljivo. Prikolice jednoosovinke koriste zidari jer se njima lakše upravlja u rikverc i manevriše na često veoma tesnim gradilištima.

Ma u ekstremnim brdima nema sta da trazi zmajevka kao i bilo koja dvo osovinka,ma koliko jak bio traktor... Ja nasao povoljno dva tega za Vladimirca i kupio ih za 20 evra.. Neznam dal da ih namontiram i ostavim tako jer bi smetalo trapu???? Ili da ih cuvam u rezervi pa kad zatreba nakacim???

Ma u ekstremnim brdima nema sta da trazi zmajevka kao i bilo koja dvo osovinka,ma koliko jak bio traktor... Ja nasao povoljno dva tega za Vladimirca i kupio ih za 20 evra.. Neznam dal da ih namontiram i ostavim tako jer bi smetalo trapu???? Ili da ih cuvam u rezervi pa kad zatreba nakacim???

Nakačiš samo kada nosiš nešto zaista teško. Nemoj ih držati za rođeno, teško ćeš okretati volan i njakaćeš bez potrebe prednje gume, ležajeve i prednji trap.

Nakacio sam ih cisto da vidim kako mu stoje odmah izgleda mocnije ali znam da ce to da se odrazi na gume i trap,ali necu ih drzati stalno sem kad kacim ciklon tad mi kao trebaju,cisto napravim sebi posao da ih stavim,ali kad sam ih vec tako jeftino kupio ce da posluze necemu.. A za volan nisam primetio da se teze mota,i tako imam lufta koliko hoces.. Kakvo je stanje kod tebe sa tim luftom mene strasno nervira....

Poslednja izmena:
EJ ali fora je da sam ja isao da ga probam ima samo 4 brzine posto sam imao dugo vladimirca pa ga prodao ???? ko tu koga jebe nije mi jasno

- - - - - - - - - -

A ima dva menjaca

- - - - - - - - - -

Kapiras krle mrle da nisam isao pa ajd i da on nezna nego ja budala isao i to me odvratilo da ga ne kupujem

Nazad
Vrh