VLADIMIREC T-25

hvala dule pomogao si mi puno.sta mislis na koliko najmanje obrtaja kardana moze da tera mali krunjac cakovec
, nema na cemu tu smo da se pomazemo, asto se tice broja obrtaja za pogon krunjaca najjbolji je onaj broj na kom krunjac radi dobro svoj posao znaci negde oko 500 obrtaja kardana sto znaci traktor oko 1700 obrtaja ,jer u protivnom ce ti krunjac lose raditi i zagusivat ce se

Pozdrav svima dugo pratim forum i nekoliko tema u njemu, od skoro sam postao član i drago mi je da ima ovako nešto.
Napisao sam par reči o sebi ali ne znam da li sam to uradio na pravom mestu ,ako nisam nadam se da će me neko ispraviti.
Ovu temu sam dosta čitao ali čini mi se da tu nema onog što mene zanima.
Već par godina imam vlatka T-25,to je moj prvi traktor.U početku ga nešto nisam gotivio ali sada ga ne bih dao ni za šta na svetu,ali imam problem sa njim.
Pre desetak dana sam prenosio plastove sena sa njime na vilama (roguljama kako ih neki nazivaju) i puklo mi je jedno crevo hidraulike koje se šrafi na klip.
Naručio sam nova creva i zamenio stara , zatim sam zamenio i ulje u rezervoaru jer mi je dosta isteklo van i nisam hteo da dolivam rekoh nova creva neka bude i ulje novo i sada tek nastaje problem.
Hidraulika neće da radi.niti diže niti spušta u bilo koji položaj da stavim ručicu ono kao da je u plivajućem položaju polako pada.Puknem od besa i sve ostavim , a već je i bilo kasno naveče. Sutradan ustanem i odmah odem da probam hidraulika radi savršeno ,diže ,spušta sve u najboljem redu.Ali tu nije kraj ,danas odem u šumu po drva počnem da radim krene poso samo tako i odjednom hidraulika ne radi a u šumi mi je jako potrebna jer nemam vitlo i onda lancom vežem stablo ,spustim poluge do stabla ,zakačim lanac ,podignem poluge i vozi.Da li neko može da mi kaže u čemu je problem da li je nešto zatajelo ili mi je otišla pumpa hidraulike,još da napomenem da mi je ulje promenilo boju i da je sada žuto skoro belo i da je postalo penušavo.
Unapred zahvalan...

Ako ulje penuša znači da negde "svira". Ili je radni ili sigurnosni ventil u pitanju, ne zatvori ga potpuno, nego ostane mala rupica i tu dolazi do penušanja. Penušavo ulje nema gustinu pa ne može da digne hidraulik.

ali koliko god da je pjenušavo moraju poluge raditi makar bez opterećenja

garantovano ti je nešto potpalo ispod radnog ventila , vjerovatno komadići gume koji su se zadesili u sistemu kada je puklo crijevo

to ti nije nikakav problem , skini radni ventil , to ti je onaj poklopčič koji se odvrće sa dva vijka ključom 14 a nalazi ti se ispred dene noge kada sjediš u sjedištu
e , skini taj poklopčić ,izvadi čep od radnog ventila (u njega uvrneš jedan od ona dva vijka koja si skinuo da bi ga lakše povukao pošto neće sam da izadje) , onda ide opruga ispod njega (pazi da je ne izgubiš) pa tek onda izvadi radni ventil
sve to kada izvadiš gurni prst u rupu gdje je bio ventil i očisti sve , ili nomotaj neku gazu na nešto pa to očisti
zatim sve ponovo sklopi kako je i bilo i mora da radi

da bi znao o čemu se radi evo slika
e djeca mi zeznula nešto u PAINTU pa nemam nijedne boje
ovo zaokruženo je radni ventil

scaled.php

Da zakačio sam stablo koje je teško oko 200kg ,tako radim stalno zakačim podignem poluge i vučem drvo van šume ili do prikolice.
:ppozdrav: Hvala vam svima ,sutra ranom zorom krećem u akciju ,šuma me čeka

Poslednja izmena:
Slažem se, ali je on zakačio drvo, pa nije mogao da ga podigne, ako sam dobro razumeo.
dobro , može se i tako protumačiti jer nije naglasio

ja sam uzeo u obzir jer je rekao da poluge neće nikako , što za mene znači da neće ni bez opterećenja
ma nije ni bitno , bitno je da ciljamo na isti kvar :ppozdrav:

a što se tiče pjenušavog ulja , provjeri sutra prije nego što išta počneš kakvo je ulje u rezervoaru , ako je bilo izmiješano sa vazduhom do sutra bi trebalo da se izbistri
može biti i da ti ne valjaju semerinzi na pumpi

a kada ti radi hidraulika , imaš li punu snagu i brzinu na polugama ?

dok su radile sve je bilo ok sada neće nikako ni bez opterećena
poluga u položaju prisilnog podizanja, pumpa uključena , motor oko 900Rmp poluge bez ikakvog opterećenja i padaju kao da su u plivajućem položaju
ja odem iza traktora i podignem ih bez problema sa jednom rukom kada je ručica u položaju prisilnog spuštanja

Ljudi hvala vam puno na pomoći,danas je bilo sve ok i poso je završen.

Jutros uradim sve onako kako mi je savoris objasnio i hidraulika radi bez problema.Samo još da napomenem kada sam izvadio radni ventil i iscrpio ulje iz njegovog kućišta nisam našao ništa nikakve prljavštine niti nekih stranih tela.Ulje je i dalje zadržalo boju (žuto-belo) ,a mehurićima ni traga ni pre rada ni posle rada, ali zašto je promenijo boju :sta: ....?
:ppozdrav:

nemoraš ni zateću prljavštinu , ona odmah potone kada izvučeš ventil napolje , ali prednost je što posle toga ide u filter hidraulike ispod sjedišta ako ga imaš ikako

a boju je promijenilo možda ako se staro ulje i novo ''ne podnose'' , može da se desi , a uostalom šta te briga , uglavnom radi a boja ničemu ne smeta

a jesi se sinoć bio raskukao kao da je smak svijeta :haha: bar je ruska hidraulika prejednostavna i laka za uraditi :ppozdrav:

Filter imam na vlatku ali nikada nisam ništa oko njega radio.

Ko zna zna i sve mu je lako i prosto ,šta da radim kada se u to ne razumem da je varenje ili gvožđe u pitanju tu ne bi bilo frke ali o hidraulici tek učim jer imam u planu jedan cepač za drva da napravim za svoje potrebe

isti problem sam i ja danas imao sa mojim Vlatkom.Odem kod majstora i on odmah otkloni kvar -dva minuta posla.Pored rucica za dizanje i spustanje hidraulike ima cep sa dva srafa.To otvori tu je zaglavio ventil.Sto posto je tu kvar videsec.Pa srecno

Nazad
Vrh