VLADIMIREC T-25

Bitno je da se novci obrću, a čiji je traktor to je manje važno!

Ljudi novi sam na ovom forumu. i nikako da skontam gdje da se predstavim i da napisem nesto o sebi. Malo me muci ova tehnika. Zovem se besan, rodom iz bosne, zivim u austriji itd.
imam problem sa moijim Vladimircem t25 iskace mi mjenjac iz brzine pod teretom. ako mi neko moze pomoci unaprijed se zahvaljujem.

Sta da kazem kako iskace nisam bas neki strucnjak oko toga.
Vozijo sam neka drva uz brdo i par puta mi iskoci kompletno . Prvo je iskocijo iz druge ali ne odmah vec nakon nekog vremena u voznji uz brdo.
Zadnji puta Mi je iskocijo kompletno na prazno. Morao sam prvo da biram za napred ili nazad pa tek onda brzinu. Znaci kompletno na prazno.
Unaprijed se zahvaljujem na pomoci.

a možeš li izbaciti iz brzine bez kvačila ako je ugašen traktor i stojiš na mjestu bez opterećenja na točkove , znači da stojiš na ravnom?
ako nemožeš koliko treba da bude pušteno kvačilo da bi izbacio ? znači ubaciš u brzinu pa izbaciš sa stisnutim kvačilom , pa opet isto ali popustiš kvačilo za jedan cm i sve tako , znači koliko kvačilo možeš puštati a da bi moga ubacitavi i izbacivati iz brzine

može se desiti iskakanje i ako držiš nogu na kvačilu , znači tada razbraviš mjenjač i onda lako iskoči iz brzine iako je sve u redu

To mogu sigurno izbaciti iz brzine bez kvacila. imam osjecaj kad ide uz brdo i malo odpustim gas ili kada mu se smanji opterecenje da onda iskoci. brzina je nebitna koja je . jednostavno iskoci i onda neko vrijeme ide normalno. znaci stanem ubacim ponovo i ide. probao sam cak da i predzim rukom i tako mi je jedan puta iskocijo. a niz brdo nikad nije znaci samo kad vuce.

brava ti ne radi , džaba držiš rukom , on kada hoće da iskoči rukom ga nećeš zadržati

naznam kako da ti objasnim šta da radiš kada sam kažeš da si totalni laik , moraš pregledati sistem zabravljivanja
znači sa desne strane mjenjača ima jedna klackalica na kojoj se šteluje brava

evo slika sistema zabravljivanja , brava se šteluje na ovoj polugici oznake 25.37.033

051.gif

i ta polugica mora da radi zajedno sa polugom kvačila

to ti je prva stvar koju ćeš da provjeriš , uglavnom mjenjač ne smije nikako da se može šaltati bez kvačila , polugicu podešavaj tako da pri otpuštanju kvačila granica da nemožeš više šaltati bude negdje na pola puštene papuče kvačila otprilike

a ako nemožeš da našteluješ onda ti se vjerovatno pojela osovina brave što je manje vjerovatno , ali to svejedno ne vjerujem da možeš sam otkloniti ako nemaš veze sa mehanikom , mada ni to nije nešto pretjerano komplikovano ali treba malo iskustva

Najpre skini poklopac (sa desne strane kod kočnica) i neka vidi kako funkcioniše sistem zaključavanja, da li su tu svi bolcnići i kakvo je stanje, tu nešto ne štima.... Ako ne znaš kao da odradiš najbolje angažum mehaničara, nije teško odraditi ali ipak...

I ja imam problem sa ispadanjem iz brzine (1-3, I-II), meni ovo zakljucava (ne mogu da izbacim bez kvacila), na ravno i bez opterecenja ispadne ponekad a pod opterecenje odma ispadne. Kazu mi neki zupcanici otisli, sad mi se i ne menjaju (ne znam koliki je obim posla). Kakvo je vase misljenje?

Sve zavisi koJi su zupčanici u pitanju u suštini to je dan posla, o'ladiš pivo i polako kreneš, natenane, za dan gotovo..... Tj, otvoriš, konstatuješ šta treba da se menja, nabaviš to i zameniš, možda ostaneš i dva dana :haha:... Ja još nisam razrešio curenje ulja i pumpe hidraulične.... :sjasi:

ako samo ispada iz ''desnih'' ili ''lijevih'' brzina uzrok toga može biti i ležajevi na osovini snopa , njih možeš provjeriti i da ne otvaraš mjenjač samo skineš one njihove poklopčiće
a može lako biti i zupčanik prve brzine , jer sve ove brzine koje si nabrojao :1-3 , I-II ide preko jednog para zupčanika a to je komplet od prve brzine

čuje li se kakvo ritmično truckanje ili trzanje pri opterećenju ili spuštanju niz brdo pod velikim teretom ili na naglom davanju i puštanju gasa ?

daj urban nemoj me zezat' :ppozdrav:
sve ono što kažem je puko nagađanje , nisam ja vidovit , kvar se ne nalazi dok se ruke ne zamaste do laktova :osmeh:

dule , koji ležaj
ako je na rukavcu (velikom zupčaniku) onda može lako , a ako je na poluosovini (mali zupčanik) onda mora sve da se rasklopi jer sve nešto smeta

nego nešto razmišljam , povodom usporenja prve brzine , kako bi bilo da umjesto druge brzine ubacim zupčanike od usporene prve brzine ? onda bih imao veći izbor brzina u onome opsegu koji bi meni trebao

zaboravih turiti sliku
059.gif

neznam tacno koji je u pitanju simptomi su sledeci:kad rukomcimas tocak oseti se luft,ili u voznji tocak malo serleda dok drugi uopste ne ,a to za drugu brzinu neznam ti bi onda ustvari imao dve prve jednu sporiju i jednu normalnu

dule vjerovatno ti je otišao ležaj točka koji je lakše zamijeniti , jedan ili oba , moj savjet ako već mijenjaš mijenjaj oba

pa upravo tako bi i bio raspored brzina

trenutni raspored brzina na vladimircu je
I-1,79
II-2,64
1-6,4

2-8.1
3-9,4
4-11,9
5-14,9
6-21,9 kmh
znači ogroman nedostatak ovoga rasporeda je velika ''rupa'' izmedju ove dvije boldane brzine

ako bih zamijenio samo zupčanike prve brzine onima usporenima raspored bi bio ovakav , ovaj raspored bi mi smetao jer bi mi usporio dosta i ''radne'' brzine
I-1,33
II-1,96
1-4,76
2-7
3-7,8
4-11,4
5-14,3
6-21 kmh
znači ovaj raspored mi se ne svidja zboh usporavanja i radne rzohodne sa 2,64 na 1,96 pa bih u baliranju sa većom masom opet išao neodgovarajućom brzinom , ovaj put još sporijom

ja bih složio mjenjač tako da bi dobio ovaj raspored brzina
I-1,79
II-2,64
1-4,76
2-6,4
3-7,8
4-9,4
5-14,3
6-21 kmh stim da bi mi onda došao malo veći razmak izmedju 4 i 5 brzine ali to mi i nije toliko bitno

onda bi raspored brzina na ručici mjenjača bio ovakav
1-2-------i-II
5-6-------3-4
ako šta nisam zeznuo u ovim silnim preračunima
uglavnom meni se čini jako izvodljivim ova zamisao , samo ostaje pitanje da se otvori mjenjač i vidi ima li dovoljno mjesta na drugom snopu gdje je zupčanik od 36 zuba da se stavi onaj od 41 , ja mislim da bi trebalo biti dovoljno prostora

edit
da ne dodje do zabune , koristio sam podatke iz dva različita kataloga tako da se vide male razlike u brzinama
evo za primjer pogledajte u prvoj tabeli je 6 brzina 21,9kmh a u drugoj 21kmh , znači nešto drugo je uticalo na to , možda veličina guma ili ko zna . uglavnom to je mala razlika i svrstavam je pod toleranciju

:osmeh:Vec duko hocu da vas pitam pa evo dobar trenutak za to jer je tema odgovarajuca.
posto vrlo malo radim s traktorom svega par dana godisnje mozda i nije sramota to sto ne razumijem dosta stvari vjerovatno prostih za vas koji konstantno to radite.
moj vladek ima 2 rucice mjenjaca,pitanje glasi?
ja znam da ima 3 brzine spore,3 brze i 3 rikverca i onu specijalnu
KAKO ubaciti u 6 npr u kom polozaju trba biti lijeva a u kom desna rucica,ja to saltam bez problema vucem teret orem itd.
npr veci teret uz brdo vucem sa 1 brzom a nesto laksi teret drugom sporom koja je brza od prve brze.ako grijesim nemojte se mnogo smijat.lijep pozdrav pa izvolte:sta:

Nazad
Vrh