VLADIMIREC T-25

LTZ T-40 -

Ulje u Vladimircu..

U motoru SAE 40 stane 7l (zimi SAE 30)
U pumpi visokog pritiska SAE 40 stane 0.1l (zimi SAE 30)
U filter vazduha SAE 40 stene 1.05l (zimi SAE 30)
U hidrauliku SAE 40 stane 7.5l (zimi SAE 30)
U menjacu i diferencijalu HIPENOL 140 stane 11l (zimi HIPENOL 90)
U bocnim reduktorima HIPENOL 140 stane 1.5l (zimi HIPENOL 90)
U kucistu hidro pumpe HIPENOL 140 stane 0.3l (zimi HIPENOL 90)

Sad pod uslovom da znas gde se sta nalazi... Ovo je iz knjige koje se dobijala sa Vladimircem... :ppozdrav:

Sad mi je znatno jasnije Ali bih vam bio zahvalan ako Moze jos koja slika sa strucnim savetom hvala :bravo:Ciro Pravi si majstor

Evo pogledaj kako je kod mene...

img2920.jpg

img2921.jpg

merace sto VLADJ rece imas svuda.sae 30 ide u motor 7L , kuciste bos pumpe 0,1L u rezervar hidraulike ceo prazan sistem oko 7L a ovako oko 5-5,5L.u filter vazduha do onih rupica na dnu nisam siguran tacno koliko. u menjac sae 80-90 ide 10-11 L ima dva podatka. u reduktore oko 2x 2L zavisi od podesenja visine , u kuciste hidraulicne pumpe 0,3L, kuciste volana cini mi se 0,7L i prednje lezajeve neznam tacno ali nesto malo

Hvala ciro I ostalima na brzim odgovorima sutra ga otvaram A I bice jos kojih slika ako mi ne bude Nesto jasno cujemo se do sutra pozz:ppozdrav:

merace sto VLADJ rece imas svuda.sae 30 ide u motor 7L , kuciste bos pumpe 0,1L u rezervar hidraulike ceo prazan sistem oko 7L a ovako oko 5-5,5L.u filter vazduha do onih rupica na dnu nisam siguran tacno koliko. u menjac sae 80-90 ide 10-11 L ima dva podatka. u reduktore oko 2x 2L zavisi od podesenja visine , u kuciste hidraulicne pumpe 0,3L, kuciste volana cini mi se 0,7L i prednje lezajeve neznam tacno ali nesto malo

Neslazem se ni sa tobom kolega ni sa Vladj da u motor ide SAMO SAE 30 i da svuda ostalo ide SAE 90!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja mislim da sam ja najbolje objasnio i ja se UVEK drzim toga i u motor nepamtim kad sam zadnji put sipao SAE 30 !!!!!!!!! Uvek sipam SAE 40 a SVUDA ostalo sipam HIPENOL 140!!!
Znamo i sami kakva su nam ulja i sad vise nije to kao sto je bilo!!!! Pa da budemo realni RUSKO ulje SAE 90 je skoro gusce od naseg HIPENOLA 140!!!

Sipajte slobodno po onom mom spisku gore ja tako radim godinama a i moji su uvek tako radili u motor NIKAD nismo sipali SAE 30 u menjac i svuda ostalo UVEK Hipenol 140 i evo ga posle toliko godina kao NOV... :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Hvala ciro I ostalima na brzim odgovorima sutra ga otvaram A I bice jos kojih slika ako mi ne bude Nesto jasno cujemo se do sutra pozz:ppozdrav:

Ako ti je ensto nejasno zovi me na MOB pa da se cujemo i da resimo taj problem... :bravo: Poslao sam ti broj na PP... :ppozdrav:

Trebo bi vremenom taj obrtomer da uzmem i sajlu . Nisam uopste razmisljo u Rumi da pitam koliko je to .

- - - - - - - - - -

Trebo bi vremenom taj obrtomer da uzmem i sajlu . Nisam uopste razmisljo u Rumi da pitam koliko je to .

ma mozes sipati Ciro sta hoces. nijedno nase ulje se po oznakama nepoklapa sa ruskim a kod njih su jos drasticne razlike u temperaturama. mozemo na prste nabrojati i koliko nas menja sva ulja a mnogi ko sto smo i videli na nekoliko nasih traktora nisu ni menjali ni znali da tu ide ulje. vecinom zato i stradaju a bitniji je kvalitet samog ulja nego njegova napisana viskoznost. to sto napisu nek okace macku o rep. znam kakvo je pre bilo ulje za menjac sae 90 gusto a sad ko sae30 maltene. tako da i to sto kazes da idu i sa vecim viskozitetom si u pravu ali ja koliko radim nemogu mu priustiti sva ulja po dva puta godisnje da menjam . dobije kvalitetno ulje i na vreme ce biti promenuto i to mu je. nije ni meni sve potaman u zivotu ali zedan ni ja ni on nece biti. Pkb proveri prvo pinjon i sajlu dal vrte. sat malo VD -a i na busilicu izokreci i proradi jer sam i ja moj tako razradio. sajla nova ali proklizao pinjon

• Like
Reagovanja: PKB
Hvala svima na ovako detaljnim i opsirnim odgovorima!

Sto se tice gradacija ulja, slazem se da nije kao sto je pre bilo, nemam dovoljno godina da bih se secao kakvo je bilo ulje pre, ali slusajuci komentare zakljucujem da je bilo mnogo kvalitetnije.
Nasao sam pre neki dan TRAKTOL 80 u garazi, star 20ak godina sigurno, ali je nov, neotvaran. Mogu zakljuciti da je dosta gušći nego sadasnja sae 90-tka.

Interesuje me jos kojeg proizvodjaca ulja sipate? I da li ste imali iskustva sa Viskolom, Exolom... Sta predlazete? Moram sada to izmenjati pre pocetka radova, i na vlatku i na T-40tki.

Kod ovog Vladimirca bi se bez problema mogla povecati podizna sila na polugama najmanje za 30% postavljanjem hidraulicnog cilindra svega 15mm veceg precnika.
Mesta bas ima i ja bih tih stotinjak eura rado investirao u bolje resen cilindar.

ma mozes sipati Ciro sta hoces. nijedno nase ulje se po oznakama nepoklapa sa ruskim a kod njih su jos drasticne razlike u temperaturama. mozemo na prste nabrojati i koliko nas menja sva ulja a mnogi ko sto smo i videli na nekoliko nasih traktora nisu ni menjali ni znali da tu ide ulje. vecinom zato i stradaju a bitniji je kvalitet samog ulja nego njegova napisana viskoznost. to sto napisu nek okace macku o rep. znam kakvo je pre bilo ulje za menjac sae 90 gusto a sad ko sae30 maltene. tako da i to sto kazes da idu i sa vecim viskozitetom si u pravu ali ja koliko radim nemogu mu priustiti sva ulja po dva puta godisnje da menjam . dobije kvalitetno ulje i na vreme ce biti promenuto i to mu je. nije ni meni sve potaman u zivotu ali zedan ni ja ni on nece biti. Pkb proveri prvo pinjon i sajlu dal vrte. sat malo VD -a i na busilicu izokreci i proradi jer sam i ja moj tako razradio. sajla nova ali proklizao pinjon

Ma taman posla da i ja menjam ulje dva puta godisnje ja sipam gusce ulje jer slabo teram traktore na velikim minusima... A sa tobom se slazem u POTPUNOSTI da sad je SAE 90 ko nekad SAE 30.. :haha:

PKB- Ako ti nevrti pinjon onda ga skini ima unutra jedan limcic koji ulazi u jedan zljeb ako je blokirala sajla taj limcic se iskrivio (on je zato tu kao osigurac) ispravi ga vrati pinjon na mesto i probaj bez sajle,a sajlu probaj dal se vrti... Posle proveri tek dal ti treba nov obrtomer... :ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Hvala svima na ovako detaljnim i opsirnim odgovorima!

Sto se tice gradacija ulja, slazem se da nije kao sto je pre bilo, nemam dovoljno godina da bih se secao kakvo je bilo ulje pre, ali slusajuci komentare zakljucujem da je bilo mnogo kvalitetnije.
Nasao sam pre neki dan TRAKTOL 80 u garazi, star 20ak godina sigurno, ali je nov, neotvaran. Mogu zakljuciti da je dosta gušći nego sadasnja sae 90-tka.

Interesuje me jos kojeg proizvodjaca ulja sipate? I da li ste imali iskustva sa Viskolom, Exolom... Sta predlazete? Moram sada to izmenjati pre pocetka radova, i na vlatku i na T-40tki.

Ja sipam uglavnom Modrucu po menjacima i reduktorima a u motor samo Galax i zadovoljan sam.. :ppozdrav:

sa uljima se mnogo mulja tako da neznam ni sam sta da sipam. u motor sam sipao Optimu maksimu sae 30 ali znam ko je siguran dostavljac. u menjac i ostalo sam sipao Sloven oil ulje sae 90.ta sto si naveo ulja izbegavaj jer se dosta mucka i nisu sigurna pakovanja. u motor treba sipati ulja sa oznakom S3. ali posto se sad koristi ED nafta pretezno to onda po oznaci nemora.mislio sam izbegavati viskol dinara oil eksol i sl. to sve sad radi pitaj boga ko i kako a fus pakovanja ima

Slazem se d ase dosta mucka sa tim uljima treba uzimati na proverenim mestima i proveriti ambalazu... :off_topic:

Mirosti ovaj cilindar ima takvu silu da pukne i kuciste donje ako se previse optereti. ako je pumpa i ostalo u redu i necuri dize taj da mozes slomiti traktor . kad savoris zakaci roto drljacu od 2,5m i polezu gume a dize i radi. sasvim je to dovoljno a za vece terete veci traktor ako necemo motiku uzimati ponovo. mnogo on ima do stelovanja koje cega u zavisnosti od visinske podesenosti traktora jer je predvidjen za mnoge stvari.

Slazem se sa kolegom ovaj klip je bas MOCAN!!!! Tanjiracu 24 dika i spremac 2.90 podize ko od sale... A ako bi teze od toga podizao onda ce OZBILJNO poceti da se propinje traktor....

[/QUOTE]
PKB- Ako ti nevrti pinjon onda ga skini ima unutra jedan limcic koji ulazi u jedan zljeb ako je blokirala sajla taj limcic se iskrivio (on je zato tu kao osigurac) ispravi ga vrati pinjon na mesto i probaj bez sajle,a sajlu probaj dal se vrti... Posle proveri tek dal ti treba nov obrtomer... :ppozdrav:
[/QUOTE]
Uf, pre neki dan sam se baš "oladio" kada sam rasklopio i skinuo taj pinjon, a unutra se taj limčić polomio i upao negde...Kada sam skinuo i onaj dekl gde se šrafi ponjon, nađem, na svu sreću, taj limčić na dnu u ulju...
Posle, sednem, odmorim uz kaficu, smislim rešenje (naravno bolje nego je bilo) i realizacija je bila više nego uspešna...
Na onoj maloj osovinici gde se stavlja limčić, ugradim komad prethodno izbušene armature, a na njenom vrhu navarim komad šestice, izmerim i isečem da uđe u onaj otvor, i sad sam siguran da se neću "oladiti" dvaput...

Ume taj limcic da zafrkne i da upadne u ulje... :osmeh: I moj se bio pokrivio i ja sam izvadio taj limcic i stavio isto lim ali malo bolji i nov... On se zguzva uglavnom kad blokira sajla...

Nazad
Vrh