Virtemberg Ovce

• Začetnik teme aleksandar
  • Datum pokretanja
Ovce prelijepe samo gdje je narod koji to gleda,potencijalni kupci:haha::haha::spavam:

kupovalo se nije nista apsolutno(ja sam probao kupit jedno grlo al vlasnik nije hteo da ga proda niposto),narod je uglavnom bio u delu gde su sjenicke ipak je ovo specijalka za sjen ovcu

@Miladinovic bez uvrede, ali kolekcija drugog odgajivaca je za 2 klase slabija od prve kolekcije koju si postavio, prva kolekcija odlicno izgleda, u odlicnoj kondiciji, grla sredjena za izlozbu, dok su u drugoj kolekciji solidne ovce ali je ovan los koliko se moze videti sa slike, mrsav i uzak, vrat dug, tanak, moguce da su ledja kriva ne vidi se dobro od papira. toliko se vidi sa slike, mozda gresim ali ovan iz prve kolekcije je mnogo bolji od drugog ovna.

ma ne vredjam se ja cak se i slazem sa tobom,ovnovi su losiji kod bajica ali su ovce bolje (nisu u formi ali su daleko krupnije od Zivkovicevih ne znam koliko se sa slika to vidi)
Zivkoviceva kolekcija je spremljena svetski tu nema sta covek to drzi na jaslama i bas bas brine o njima...

Poštovani kolege kod ovna se gledaju neki drugi parametri za kvalitet a ne dali je debel ili ne jer ako je ovan u 8. i 9. mjesec debel neće biti janjadi početkom godine.
možda vlasnik sa druge slike ima previše ovaca po jednom ovnu!Moje skromno mišljenje.:ppozdrav:

Poštovani kolege kod ovna se gledaju neki drugi parametri za kvalitet a ne dali je debel ili ne jer ako je ovan u 8. i 9. mjesec debel neće biti janjadi početkom godine.
možda vlasnik sa druge slike ima previše ovaca po jednom ovnu!Moje skromno mišljenje.:ppozdrav:
kako ja shvatih kolegu Miladinovica ovo je bila izlozba ovaca, pa u skladu sa tim i grla trebaju da budu u izlozbenoj kondiciji, ne tovnoj nego izlozbenoj kondiciji, taj ovan bar sa slike nije samo mrsav nego ima jos mana, moze on nabiti masu ali ce mu but i dalje biti prazan. Verujte Srbija ima mnogo boljih ovnova.

Što se tiče termina, nije najsretnije odabran iz razloga koje je kolega miladinović naveo, a i sezona je radova u polju, pa je to možda razlog slabije posećenosti.E sad organizacija, to su neke "dečije bolesti", koje se javljaju svuda, ali malo slame, kante sa vodom i koji suncobran ako već nema nadstrešnica, ne košta puno, a mnogo bi popravilo celokupan utisak.

naravno sto neznaci da taj ovan daje losu jagnjad ali za izlozbu se izvode dobra grla iz vise razlog kao koliko daje jagnjadi kolikai prirast imaju kvalitet vune i ostale stvari

Dobro vece svima i hvala na ovim lepim slikama.
Vidim da smo nedostajali Miladinovicu@ na izlozbi sto mo je drago...
Izlozbe jesu dobre i bitne ali nama predstavljaju previse posla oko odvajanja i karantina. Zato izbegavamo druge izlozbe osim Novosadskog sajama. Nazalost ili na srecu nismo imali nista od zivotinja koje bi bile na prodaju i koje bismo posle izlozbe raspodelili.
Vidim da su izlagaci dosta dobro pripremili zivotinje, vecina je u dobroj kondiciji jedino boksovi bez prostirke cudno izgledaju ali za to je kriv organizator.
Ako smem da prokomentarisem neke od zanjih slika, skrenuo bih paznju na mesnatost, pogotovu ovnova. Na zalost vecina odgajivaca previse poklanja paznju na visinu zovotinja, na izgled glave i usiju a da pri tome zaborave da se ovce vecine pasmina gaje zbog mesa. Iako su ovnovi na slikama u dobroj ili cak vise nego izlozbenoj koniciji, nedosjae im dosta mesa na butovima ali i na ledjima i pleckama. Ako neko bude pogledao slike naseg ovna na nasoj stranici sa ovogodisnjeg sajma u Novom Sadu, koji je za sajam bio u dobroj kondiciji, moze videti da se njegov but zavrsava nesto iznad skocnog zgloba i da se butovi iznutra dodiruju a citav trup zivotinje je dugack i dubok. Nadam se da ce se trend selekcije W rase i u Srbiji promeniti u pravcu u kome ide selekcija u Nemackoj. Mi stalno pokusavamo da nasim kupcima skrenemo paznju na to pa se nadam da ce neko i poslusati nas savet a dobrim delom mozemo i svojom genetikom da uticemo na to.
Hvala jos jednom za slike

naravno da je uvek zadovoljstvo Vas videti na izlozbi i popricati i upitati vas ponesto:)
posle ove izlozbe karantin je potreban svakako al srecom do sad nista se nije desilo a odrzava se svake godine
bas sam sa Zivkovicem malo komentarisao o sirini,Spiljinoj skoli i modernom W...

Jedan zakljucak u vezi selekcije W do kojeg sam ja dosao metod posmatranja i merenja 350 jagnjadi za 10godina,za ljude koji proizvode konzum jagnje i prodaju na ziwu meru na kg,a takvih je najvise..treba ici na sto duze jedinke,pa makar i "malo uze",da imaju sto duzi i siri grudni kos,jer to vaze,to na kantaru cini cudo..e kad jos ima i butke kao pietren,to je savrsenstvo...Tako da svi koji imaju 'kratke i budzaste' ovce,trazite ovna korektora da izduzite potomke,jer to je buducnost.Pozdrav drugari

al kako da kuja stigne zeca...
npr. kad dodje kupac i vidi dugacko jagnje i kaze nekako mi tanko....ubije te cenom il se okrene i ode,nzci opet kompromis kao i u svemu...

Miladinovicu pa ne mislim da budu kao pantljicare,neuhranjeni,krovastih plecki i ostalih mana...Kao npr.sto je u svinjastu nemacki,holandski landras,da ima extra duzinu i sasvim pristojne plecke i butice.Pogledaj sta sad forsiraju Francuzi kod IDF i Svabe kod W,,duzina,duzina..i kolega Zemun ide na duzinu trupa,nema druge..Na onom sajtu ima onaj Svaba sto skoro uvek ima najbolje ocenjene ovnove i svi su extra dugacki,zna to Miljko bolje on je to tamo gledao uzivo u nekoj njihovoj poljoprivrednoj skoli sto odgajaju top W ownove.

Da Deki, slazem se u potpunosti sa tobom.Duzina i dubina trupa uparena sa dobrom mesnatoscu taju dobru kilazu. Jedan od tri ovna koje smo kupili je izrazito dugacak a da pri tome ima jako korektnu ledju liniju, sto nije lako a li je nesto manje mesnat u odnosu na druge. Medjutim taj ovan nam daje izuzetno dugacku i naprednu jagnjad i on ce nam narednih godina proizvoditi zensku jagnjad a da eventulano kasnije ako bude potrebno nekim ekstremno mesnatim pojacavamo mesnatost mada su me njegova jagnjad odusevila. Iako je leto bilo jako vruce i dosta su propatili zbog temperature dobro su se razvili. Trenutno je oko 30 ovaca opet sa njim a treceg cemo tek sada isprobati na vecem broju. Taj treci je korektan u svakom pogledu pa cemo videti sta ce on uraditi.

evo nekoliko poslednjih postova od kolege Dejana i Miljka veoma poucnih i na temu koja je trenutno najznacajnija sto se tice unapredjenja W rase na nasim prostorima, jedno od pravila genetika kaze ''pariti jedinke koje po svojim osobinama dopunjuju jednu drugu'' drago mi je sto je dotaknuta i ova tema duzine, sirine i dubine trupa kod W, bas smo u petak kolega Dejan i ja pricali na ovu temu i drago mi je sto se slazete sa njegovim konstatacijama jer imamo slicna misljenja

Drago mi je da su se Nemci pokazali dobro,mada to se i ocekivalo.E sad sto se tice te ledje linije kod dugackih jagnjadi,pogotowo kod muskaraca koji napreduju oko 500grama na dan,vrlo je tesko da se ne pokrive-ulegnu bar malo posle 6meseci ako zadrzavaju taj tempo prirasta,jer kicma ne moze da isprati taj rast mase..trebalo bi ih sa 5 meseci na laganu hranu,pa sa 10 opet u tow,pa bi onda bili ok,ali to je peripetancija!A druga varijanta je kad isto tako dugacki ownici imaju enormno razwijene plecke,pa kad se gleda primeti se uleknuce odmah iza plecki,sto moze da vara da je ulegnut kicmeni stub u grudnom delu...ali drage kolege razanj to sve ispravi,jos kad ga pritegnete zicom,budu kao strele!:)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh